Hlavní obsah

Také na Čechy se sází! Největším favoritem EURO je Anglie a Francie, černým koněm Portugalsko

Praha

Ač s ročním odkladem, tak přece! Večer se fotbaloví fanoušci nejen napříč Evropou konečně dočkají svého kontinentálního mistrovství. Turnaj, který musel být kvůli pandemii koronaviru o rok odložen, odstartuje v Římě souboj Itálie s Tureckem. Pole favoritů na titul je podle bookmakerů poměrně široké, největší důvěru má ale přece jen Francie a Anglie s totožným kurzem 6:1, jen nepatrně ztrácí Belgie (6,5:1). Český tým bude útočit ze zadních pozic s kurzem na zlato 120:1.

Foto: FAČR

Česká fotbalová reprezentace před generálkou na EURO s Albánií.

Článek

Z pohledu dosavadního průběhu sázek je zřejmé, že podobně jako bookmakeři ani samotní sázkaři zatím výraznějšího favorita nenašli. Na Anglii a Belgii je shodně podáno 10 % vkladů, na Itálii 12 %. Určitý odskok má pouze Francie s 20 % a také Portugalsko s 21 %. Kurz na Ronalda a spol. v posledních dnech klesl z 12:1 na aktuálních 9:1 a obhájci titulu se tak dostávají do pozice černého koně šampionátu.

Sázkaři a fanoušci každopádně nezapomínají ani na český výběr, na který je podáno 13 % vkladů, což je více, než směřuje například na Německo (9 %).

Přehled kurzů na celkového vítěze EURO:
Tipsport: 1. Francie 6:1, 2. Anglie 6,2:1, 3. Belgie 6,7:1, 4. Německo a Portugalsko 9,5:1, 6. Itálie a Španělsko 10:1, ...16. ČR, Rakousko a Švédsko 120:1.
Fortuna: 1. Francie a Anglie 6:1, 3. Belgie 6,5:1, 4. Německo, Portugalsko a Španělsko 9:1, ...18. ČR 130:1.
Chance: 1. Francie 6:1, 2. Anglie 6,2:1, 3. Belgie 6,7:1, 4. Německo a Portugalsko 9,5:1, 6. Itálie a Španělsko 10:1, ...16. ČR, Rakousko a Švédsko 120:1.
Sazka: 1. Francie 5,5:1, 2. Anglie 6:1, 3. Belgie 7:1, 4. Německo a Španělsko 8,5:1, 6. Itálie 9:1, ...18. ČR 126:1.
William Hill: 1. Francie 4,5:1, 2. Anglie 5:1, 3. Belgie 6:1, 4. Itálie, Německo, Portugalsko a Španělsko 8:1, ...17. ČR a Rakousko 125:1.

„Český tým je u nás čtvrtým nejvíc sázeným na mistry Evropy - před ním jsou jen Francie, Portugalsko a Itálie," poukazuje Pavol Boško, hlavní bookmaker Tipsportu. Lákadlem je pochopitelně i kurz 120:1 - za každou vsazenou stovku by vítěz bral 12 tisíc korun...

Jako už poněkolikáté je "nevyřčeným" jménem aspirujícím na titul Belgie (6,5:1). "Možná poslední šance na úspěch pro generaci kolem Kevina de Bruyneho," tuší Petr Urbanec, fotbalový bookmaker Tipsportu.

Přeplněná skupina F

Favority evropského šampionátu hledejme také ve skupině F. "Je přeplněná, jeden z trojice Francie, Portugalsko, Německo se nemusí podívat do vyřazovací části, kde bychom všechny tři týmy rádi viděli," dodává Urbanec.

Trenér Jaroslav Šilhavý je po zápase s Albánií klidnější. Chválil stopery

Sport.cz, FAČR

„Do okruhu největších favoritů se tradičně řadí velmoci v čele s Anglií, Francií nebo Německem a mimořádnou generaci má stále také Belgie. Anglie každopádně bude mít tak trochu výhodu domácího prostředí a kouč Southgate má k dispozici opravdu skvělý dynamický tým, na druhou stranu všichni víme, jak to s Angličany bývá," přidává se Michal Hanák, hlavní bookmaker Fortuny.

„Francie je možná až příliš fixovaná na výkon Mbappého, v případě Belgie mě pak na klubové úrovni přesvědčili jen Lukaku a De Bruyne, který je navíc po zranění s otazníkem. V celkovém kontextu se tak vůbec nedivím tomu, kolik sázkařů zkouší, že zlato znovu seberou Portugalci. Není to jen o Ronaldovi, životní sezonu v United má za sebou Fernandes, Concelo a Brnardo Silva táhli City, André Silva řádil ve Frankfurtu a problémy nečekám ani v defenzivě. Portugalci v aktuálním kurzu rozhodně stojí za zkoušku. A pokud si nejste jisti, dejte tam Němce do druhého, u nich nikdy nevíte," usmívá se Hanák.

Postup ze skupiny bude úspěch

Svěřenci kouče Šilhavého do turnaje vstoupí pondělním duelem proti Skotsku ve kterém, pokud chtějí pomýšlet na postup ze skupiny, potřebují nutně zvítězit. Dostat se do play off ale bude pro český tým velmi složité. Jasným favoritem skupiny D je s postupovým kurzem 1,06:1 Anglie a velkou důvěru má v kurzu 1,55:1 také Chorvatsko. Na Čechy se ve smyslu postupu sází v kurzu 3,2:1, Skotové mají kurz 4,2:1.

„Češi to budou mít s postupem ze skupiny složité, Anglie i Chorvatsko jsou sportovně výš. A tak hodně napoví úvodní zápas proti Skotsku. Jsme mírným favoritem a pokud dokážeme zvítězit, tak moje úvodní věta platit rozhodně nemusí," přemítá Urbanec.

„Bude velký úspěch, pokud Češi postoupí ze skupiny. Že fanoušci národnímu týmu věří, není ale nic zvláštního. Svou roli tady hraje patriotismus," připomíná Karel Brettschneider, bookmaker Chance. „Já osobně vidím jako favorita na titul Belgii," dodává. Naopak úplným outsiderem je s kurzem 1000:1 Severní Makedonie.

EURO 2021

Mistrovství Evropy ve fotbale, jež se původně mělo hrát již před rokem, začíná 11. června a končí 11. července. EURO hostí jedenáct zemí, Česká fotbalová reprezentace postoupila ze skupiny z třetího místa a v osmifinále přehrála Nizozemsko. Finále šampionátu se hraje v legendárním Wembley.

Na Čechy se každopádně sází i na jejich celkové vítězství. "Kdo by nechtěl mávat před kamarády s tiketem na naše v kurzu 120:1, i když třeba vsazeném jen za desetikorunu," vysvětluje si Urbanec.

Pondělní duel se Skotskem bude podle současných kurzů zřejmě poměrně vyrovnaný. „Zatím 62 % fanoušků věří s kurzem 2,75:1 českým fotbalistům, 17 % jich sází na Skoty s kurzem 2,89:1 a 21 % na remízu v kurzu 2,79:1. Předpokládá se, že od českého týmu uvidíme ve skupině dva góly," uvádí Markéta Světlíková, mluvčí Chance.

Reklama