Hlavní obsah

Pelta ještě Vrbu neuhnal, Pešice však na setrvání u reprezentace nemyslí a žije jen Kanadou

Praha

Patová situace u fotbalové reprezentace trvá dál. Michal Bílek ještě před koncem neúspěšné kvalifikace mistrovství světa 2014 rezignoval, stávající realizační tým pod vedením Josefa Pešiceho by se měl rozloučit přátelským duelem s Kanadou (15. listopadu v Olomouci). Strahovský šéf Miroslav Pelta si jako nástupce vyhlédl Pavla Vrbu z Plzně, jenže Viktoria ho nehodlá uvolnit.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér české fotbalové reprezentace Josef Pešice během tréninku před dvojutkáním kvalifikace MS 2014 s Maltou a Bulharskem.

Článek

Uvolněte místo pro nejúspěšnějšího českého trenéra, vtipkovali maséři v útrobách sofijského stadiónu Vasila Levského. Češi právě porazili Bulhary, takže Josef Pešice si po Maltě i na druhý pokus připsal vítězství.

Stoprocentní bilancí se z jeho předchůdců u národního týmu může pochlubit jen František Straka. Jenže Franz to měl jednodušší, mužstvo vedl pouze v jediném přátelském utkání proti Maltě.

Pešice se v 63 letech stal nejstarším debutantem na místě hlavního trenéra české reprezentace. Jeho mandát je od začátku mise jen přechodný. Přesto se vnucuje prostá otázka. Co když se Pelta s Vrbou či jeho Plzní nedohodne, nezůstane pak Pešice koučem nároďáku natrvalo?

„Na to vůbec nemyslím. Žiju jen současností a zápasem s Kanadou, abych potřetí vyhrál. Další je ve hvězdách," dušuje se Pešice.

Před Bayernem nechtěli Paclíka dráždit

Den před středeční nominací na duel s Kanadou zasedal v Praze výkonný výbor Fotbalové asociace ČR. O novém trenérovi pro nároďák ovšem nejednal. Někteří členové se jen ze zvědavosti Miroslava Pelty zeptali, jak je s novým koučem daleko.

„Pan Pelta má nadále v hlavě jedno jediné jméno, za tím si jde. Nic jiného nebylo prezentováno," oznámil Rudolf Řepka, generální sekretář FAČR.

Jméno Vrba jako by bylo na Strahově zatím tabu. Přesto i Řepka oklikou potvrdil, že Peltovým mužem je právě trenér Viktorie. „Když se o trenérovi mluvilo, zástupce Plzně pan Paclík už v tu chvíli na zasedání nebyl. Výrazněji se to neřešilo, protože Plzeň hraje velmi důležité utkání (Ligy mistrů s Bayernem Mnichov) a nechtěli jsme jitřit atmosféru," vysvětlil v úterý odpoledne generální sekretář.

Nový kouč by měl jet na losování

Pelta má relativně času dost. „Rádi bychom určili nového trenéra nejpozději do 23. února, kdy je los kvalifikace mistrovství Evropy," poukázal Řepka.

Stanovisko Viktorie je zatím striktní a zamítavé. Plzeň trvá na tom, aby Vrba dodržel smlouvu, kterou má ve Štruncových sadech do léta 2015.

Pešice musí cítit, že v závěru kvalifikace nezklamal. A že pokud jednání s Vrbou a jeho Plzní zkrachují, může pak on sám i nadále zůstat ve hře.

„Kdepak. Počítám s tím, že zápasem s Kanadou se loučím. Smlouvu mám do konce roku, uvidím, co bude dál," zdůrazňuje Pešice.

Nikdy však neříkej nikdy. Klidně se může stát, že si Pešice svou brigádu protáhne. Třeba v symbióze s mladým Jakubem Dovalilem, koučem jedenadvacítky. Pelta by si tak vystačil ze strahovských zdrojů a v áčku ostatně přebírá žezlo generace, jež prošla Dovalilovýma rukama...

Reklama

Související témata: