Hlavní obsah

Messiho gól byl pro Argentinu vítězný, tři body berou i Švýcarsko a Francie

Praha
Aktualizováno

Třízápasové menu mělo v neděli na programu fotbalové mistrovství světa v Brazílii. V každém utkání se představí jeden evropský tým. Švýcarsko se štěstím porazilo Ekvádor 2:1, Francie pak zdolala oslabený Honduras 3:0. Její druhý gól potvrdila branková technologie. Vrcholem dne měl být půlnoční duel Messiho Argentiny s Džekovou Bosnou a Hercegovinou. Zápas svou úrovní zklamal, favorizovaná Argentina nakonec vyhrála 2:1 díky Messiho vítězné trefě.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Tak skóruje Lionel Messi...

Článek
Fotogalerie

Švýcaři nepatří k favoritům turnaje, ale pozor na ně. V předchozích sedmi zápasech na MS šestkrát udrželi čisté konto a dostali jediný gól. Za poslední dva roky navíc prohráli jediný z 18 zápasů a dostali v nich jen 10 gólů.

Nedělní program MS
Skupina E
Švýcarsko - Ekvádor 2:1
Branky: 48. Mehmedi, 90.+3 Seferovič - 22. E. Valencia
Francie - Honduras 3:0
Branky: 45. z pen. a 72. Benzema, 48. vlastní Valladares
Skupina F
Argentina - Bosna a Hercegovina 2:1
Branky: 3. vlastní Kolašinac, 65. Messi - 85. Ibiševič

V premiéře skupiny E otočili zápas s Ekvádorem a zvítězili 2:1. Výhru evropského celku v Brasílii zařídili střídající hráči, když nejprve Amir Mehmedi vyrovnal po úvodní brance Ennera Valencii na 1:1 a ve třetí minutě nastavení rozhodl Haris Seferovic.

Spokojený tedy mohl být i kouč Ottmar Hitzfeld, pro kterého je MS posledním velkým turnajem v jeho úspěšné kariéře.

Francie využila přesilovku

Francouzi museli oželet start hvězdného Ribéryho. Již první duel s Hondurasem naznačil, že si bez něj mohou poradit. Francie čekala na výhru na MS čtyři zápasy, tentokrát však byla pánem na hřišti. Outsider doplatil na svoji přehnanou tvrdost. Palacios šel ještě před přestávkou pod sprchy, Benzema proměnil penaltu a bylo téměř jasno.

Tím spíše, když hned na začátku druhé půle další gól. Kuriózní a historický! Poprvé v dějinách fotbalového MS byl uznán gól na základě moderní brankové technologie. Po Benzemově střele se míč odrazil od vzdálenější tyče a gólman Valladeres si sám srazil míč těsně do branky. Vysokorychlostní kamery potvrdily, že míč byl opravdu za brankovou čárou a gól platí!

Benzema se pak trefil ještě jednou, Francie vyhrála 3:0 a vede skupinu E.

Velký favorit se trápil

Argentina je podle bookmakerů druhým největším favoritem šampionátu hned za domácí Brazílií. Její půlnoční duel ve skupině F s Bosnou a Hercegovinou měl být vrcholem dne. Tím spíše, že Džeko a spol. se těšili na svou velkou premiéru a Messiho družina narazila na statečný odpor. Zatímco dvojnásobný světový šampion Argentina na posledních pěti turnajích vždy začala výhrou, Bosna je jediným nováčkem MS v Brazílii.

Favorit se nakonec radoval z výhry 2:1, ale nehrál rozhodně tak dobře, jak se očekávalo. První gól si dal soupeř sám, druhý vstřelil hvězdný kapitán Messi. Byla to trefa vítězná, Ibiševič stačil v závěru už jen snížit.

Reklama