Hlavní obsah

Italská policie znovu prohledala pokoje Rakušanů

PRAGELATO

V pondělí večer provedla italská policie v penziónech rakouských sportovců na olympijských hrách novou razii. Novinářům to v úterý řekl kouč běžců na lyžích Otto Jung. Další trenér Emil Hoch a jeho svěřenec Roland Diethart předčasně opustili dějiště her. Agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaný policejní zdroj uvedla, že při pondělní prohlídce karabiniéři nic podezřelého nenašli.

Článek

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) nicméně oznámil, že zahájí vyšetřování rakouského týmu běžců a biatlonistů kvůli možnému porušení antidopingových pravidel. Podle regulí MOV hrozí sportovcům sankce i bez pozitivního testu, trest mohou dostat už na základě pokusu o užití zakázaných látek či metod.

Novinářům to řekla mluvčí MOV Giselle Daviesová s tím, že vyšetřování začne poté, co olympijský výbor dostane podklady od italských úřadů. "Pak ustanovíme disciplinární komisi, která se bude zabývat i dalšími záležitostmi," dodala Daviesová. Představitele MOV rozzlobila přítomnost biatlonového trenéra Waltera Mayera na hrách, ačkoli měl za účast na aféře v Salt Lake City zákaz až do roku 2010.

Vedení rakouského týmu sice tvrdilo, že kontroverzní kouč je v Itálii pouze jako soukromá osoba, jeho fotografie nicméně byla například na oficiální fotografii biatlonového mužstva, která se na hrách rozdávala. "Už to samo o sobě poškozuje olympijský duch," uvedla Daviesová.

Další Rakušané odjeli z olympiády

Poté, co byli při první sobotní razii hlavním terčem biatlonisté, v pondělí se policisté podle všeho zaměřili na běžce na lyžích. "Byl jsem v pizzerii a když jsem se vrátil do pokoje, vypadalo to tam jako po výbuchu bomby. Skříňky byly převrácené, tašky vyprázdněné, věci zničené," řekl rakouským novinářům Jung, osobní trenér běžce na lyžích Martina Stockingera. Akce trvala zřejmě zhruba dvě hodiny.

List La Republicca v dnešním vydání uvádí, že v hledáčku úřadů je především trio Martin Tauber, Jürgen Pinter a Johannes Eder, u nichž prý byl nalezen přístroj zvaný Bio-Test.

Tentýž aparát měl v autě Mayer, jenž v neděli po první razii odjel do Rakouska, kde se při automobilové honičce střetnul s policií. Z dějiště her odcestovali také jeho svěřenci Wolfgang Rottmann a Wolfgang Perner, dnes se ukázalo, že týden před skončením olympiády odjeli i trenér Hoch a běžec Diethart, který navíc působí jako kouč specialistů na sprint. Potvrdil to Rakouský lyžařský svaz.

Reklama

Související témata: