Hlavní obsah

Boss Pelta přednesl motivační projev a Černá Hora byla za šestnáct minut vyřešená

Praha

Blizoučko mají čeští fotbaloví reprezentanti do jednadvaceti let k postupu na evropský šampionát v Polsku 2017. Ve čtvrtek totiž vyhráli 3:0 na půdě Černé Hory, čímž jednoho hlavního konkurenta vyřadili ze hry. Dva zápasy před koncem 1. kvalifikační skupiny drží svěřenci trenéra Lavičky první příčku garantující přímý postup. A osud mají ve své moci.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Vítězslav Lavička.

Článek

„Bylo to snadnější, než jsme očekávali. Hodně nám pochopitelně pomohl vydařený vstup do utkání, jímž jsme soupeři vzali vítr z plachet," vracel se trenér Vítězslav Lavička před pátečním odpoledním tréninkem v Uhříněvsi ke čtvrtečnímu duelu v Černé Hoře.

„Splnili jsme plán, který spočíval v aktivitě. Domácí jsme zatlačili a byli v úvodu hodně produktivní. Ale pořád jsem myslel na divoký vývoj prvního vzájemného duelu na naší půdě, kdy jsme dvakrát vedli o dva góly a stejně získali jen bod. Však jsem také hráčům o přestávce utkání z Uherského Hradiště připomínal jako memento," vykládal Lavička.

Po obrátce už měl ale hlavně strach o zdraví svých svěřenců. „Domácí borci se snažili s vývojem ještě něco udělat, pár nebezpečných situací si vypracovali a v největší příležitosti nás podržel brankář Zima. Hlavně však předvedli několik velmi ostrých, nevybíravých zákroků," posteskl si Lavička.

Nijak netajil, jak přínosná byla pro mladé reprezentanty přítomnost předsedy fotbalové asociace Miroslava Pelty, jenž oželel debut trenéra Jarolíma u reprezentačního áčka a byl součástí výpravy českých Lvíčat. „Přítomnost pana Pelty ve speciálu cestou k zápasu dodávala našemu vystoupení vážnost. Před zápasem pak přišel mezi kluky a měl motivační řeč. Jsem si jistý, že hráčům dodal sílu. Vnímali jeho slova i pobyt s námi velmi intenzivně," říkal Lavička.

Po pátečním odpoledním tréninku připravil pro svěřence další na sobotní dopoledne, pak budou mít mladíci volno. V neděli před obědem je čeká poslední příprava na domácí půdě, vpodvečer se přesunou linkovým spojem do Belgie, kde v úterý absolvují klíčový zápas. Remíza je velmi přiblíží postupu, vítězství pak garantuje místenku na šampionátu. „V Černé Hoře jsme odvalili jeden těžký balvan, který byl na cestě do Polska. Nyní nás čeká ten největší. Tříbranková čtvrteční výhra představuje obrovskou injekci a vzpruhu pro úterní duel," přemítal Lavička.

Reklama

Související témata: