Hlavní obsah

Švédsko - Slovensko 4:2Fiasko dokonáno. Slováci se loučí další porážkou, zažili své nejhorší MS

MinutaMin. Tým Hráč Akce
5. Nylander 1 : 0
9. Ekman-Larsson 2 : 0
25. Matoušek 2 : 1
26. Everberg 3 : 1
42. Kudrna 3 : 2
60. Karlsson 4 : 2
Záznam online reportáže

Paříž/Kolín nad Rýnem
Aktualizováno

Slovenští hokejisté se rozloučili se světovým šampionátem porážkou od Švédů 2:4 a ve skupině A končí na celkovém čtrnáctém místě se ziskem pouhých čtyř bodů, což je jejich nejhorší umístění za 22 let v elitní kategorii po rozdělení Československa. Švédové poskočili v tabulce na druhé místo, o příčku níž je ale mohou v případě večerního bodového zisku proti Rusům sesadit USA.

Foto: Monika Skolimowska, ČTK/AP

Švéd William Karlsson (vepředu) a Slovák Michal Čajkovský.

Článek

Švédové mohli prohrávat po šanci Miklíka, jenže ten nepřekonal Henrika Lundqvista. Vzápětí sami gólově udeřili, když znovu prokázal šikovné ruce Nylander a zblízka zavěsil pod horní tyčku. Brankář Lundvist se pak vyznamenal proti Kudrnovi a místo vyrovnání Slováků si v 9. minutě dojel od zadního hrazení odraženou střelu Ekman-Larsson a přidal zblízka druhý gól. Kudrnovi pak znovu sebral radost pozorný Lundqvist.

Zkraje prostředního dějství přišel kuriózně již třetí trest v utkání pro hráčskou lavici Švédska. Hned po jeho skončení fauloval Lindholm, výběr Tre kronor sice ubránil i toto oslabení, ale šest vteřin po Lindholmově návratu na led snížil Matoušek.

Švédové však rychle odpověděli, když se záhy po vhazování prosadil Everberg a vyhnal Hudáčka z branky. Poprvé na turnaji tak šel do akce Janus, ještě v minulé sezoně gólman Litvínova. V polovině utkání našel Nylander skvěle Bäckströma, který z úhlu zamířil pouze do tyče odkryté branky. Zvýšit mohl Joel Lundqvist, ale stavem 3:1 nepohnul.

Po 94 vteřinách závěrečné třetiny se dostal do úniku útočník Sparty Kudrna a překonal Henrika Lundqvista. Janus pak pochytal šance Švédů, ale vyrovnání se tým kouče Zdena Cígera nedočkal. Výsledek zpečetil 32 sekund před koncem při power play do prázdné branky Karlsson.

Mistrovství světa v hokeji:
Skupina A (Kolín nad Rýnem):
Švédsko - Slovensko 4:2 (2:0, 1:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 5. W. Nylander (Bäckström, J. Klingberg), 9. Ekman-Larsson (Everberg, W. Karlsson), 26. Everberg (W. Karlsson), 60. W. Karlsson (Edler) - 25. Matoušek (Skalický, Zigo), 42. Kudrna (Cingel). Rozhodčí: Jeřábek (ČR), Odinš (Lot.) - Kohlmüller (Něm.), Lazarev (Rus.). Vyloučení: 4:2. Bez využití. Diváci: 10 259.
Švédsko: H. Lundqvist - Stralman, Hedman, Ekman-Larsson, Brodin, J. Klingberg, Edler - E. Lindholm, V. Rask, Landeskog - Lindberg, Bäckström, W. Nylander - Everberg, Karlsson, Söderberg - Krüger, J. Lundqvist, Eriksson Ek - Nordström. Trenér: Rikard Grönborg.
Slovensko: J. Hudáček (26. Janus) - Sersen, Čajkovský, Jánošík, Čerešňák, Mikuš, Gernát, Šedivý - Miklík, L. Hudáček, Dravecký - Haščák, Bližňák, Šťastný - Kudrna, Cingel, Hrnka - Matoušek, Zigo, Skalický. Trenér: Zdeno Cíger.

Reklama

Související témata: