Hlavní obsah

Česko - Gruzie 2:0Parádní úspěch české devatenáctky! Na ME porazila domácí a postoupila do semifinále

Tbilisi/Praha
Aktualizováno

Česká fotbalová reprezentace do devatenácti let slaví na mistrovství Evropy postup do semifinále! V závěrečném zápase základní skupiny stačil svěřencům trenéra Jana Suchopárka v přímém souboji o postup s domácí Gruzií bod, nakonec ale získali všechny tři, když o výhře 2:0 rozhodli na konci prvního poločasu Ondřej Šašinka a po změně stran Libor Holík. Mladí Češi skončili ve skupině druzí za Portugalskem a ve středu zabojují o finále proti vítězi skupiny B, o kterém se v neděli rozhodne mezi Anglií, Německem a Nizozemskem.

Foto: FAČR

Čeští fotbalisté do 19 let se radují z gólu proti Gruzii.

Článek
Fotogalerie

Gruzínci potřebovali k postupu vyhrát, zatímco Čechům stačila i remíza. Podle toho to na trávníku vypadalo. Domácí se snažili tlačit, ale česká defenziva byla pevná. Na druhé straně přinášely nebezpečí centry Sadílka. Turyna sice ještě dva nevyužil, ale v posledních vteřinách poločasu si na Sadílkův roh naskočil kapitán Šašinka a zařídil hlavou vedení.

Bránění standardních situací nevyšlo Gruzii ani po změně stran. V 70. minutě Sadílek opět zahrál roh, míč přetáhl na zadní tyč, kde byl nehlídaný Holík a z voleje z úhlu propálil gólmana. Vzápětí sudí zápas zhruba na deset minut přerušil poté, co byl zasažen do hlavy předmětem z hlediště a musel se nechat ošetřit.

Ani delší pauza český tým nevyvedla z koncentrace a v závěrečných 20 minutách už si výhru a postup pohlídal. Češi jsou v semifinále poprvé od roku 2011, kdy silný ročník 1992 vedený trenérem Jaroslavem Hřebíkem došel až do finále.

Fotbalové ME hráčů do 19 let, skupina B
Česko - Gruzie 2:0 (1:0)
Branky: 45. Šašinka, 70. Holík.
Sestava Česka: Jedlička - Mareček, Král, Chaluš, Holík (90.+10 Čech) - Chvěja (67. Granečný), Havelka, Tischler, Sadílek - Šašinka, Turyna (88. Graiciar). Trenér: Suchopárek.
Portugalsko - Švédsko 2:2 (0:1)
Konečná tabulka:
1.Portugalsko32105:37
2.ČR32015:36
3.Gruzie31022:43
4.Švédsko30124:61

Reklama

Související témata: