Hlavní obsah

Southampton - Arsenal 1:1Čech další nulu nepřidal. Manchesterské derby ovládli Citizens!

Aktualizováno

Manchesterské derby v anglické lize ovládli fotbalisté City. Svěřenci Pepa Guardioly vyhráli na hřišti United 2:1 a v čele tabulky mají už náskok 11 bodů před městským rivalem. Citizens čtrnáctým vítězstvím po sobě vyrovnali rekord Arsenalu z roku 2002, jako první ale dokázali všechna utkání vyhrát v rámci jedné sezony. Rudí ďáblové ztratili na vlastním stadiónu první body po sérii 24 vítězných ligových duelů. Naposledy je porazil stejný soupeř loni v září.

Foto: John Sibley, Reuters

Petr Čech v brance Arsenalu zasahuje v ligovém utkání se Southamptonem.

Článek
Fotogalerie

Arsenal s Petrem Čechem v brance remizoval v 16. kole na hřišti Southamptonu 1:1. Domácí vedli už od třetí minuty po gólu Charlieho Austina, za hosty vyrovnal v závěru střídající Olivier Giroud. Arsenal zůstal na pátém místě o bod za Liverpoolem, který v derby remizoval stejným výsledkem s Evertonem.

Citizens byli na Old Trafford od začátku aktivnější a tlak vystupňovali v závěru poločasu. Saného ránu ještě De Gea vyrazil, v 43. minutě už ale kapituloval. Po rohovém kopu se míč od Lukakua odrazil k volnému Silvovi a ten se zblízka nemýlil. Ještě do přestávky ale domácí srovnali. Po Delphově zaváhání se k míči dostal Rashford a střelou po zemi překonal Edersona.

Lukaku smolařem

Domácí útočník Lukaku byl smolařem utkání. Po Silvově přímém kopu ve vápně odkopl míč pouze do zad spoluhráče, od nichž se odrazil k Otamendimu a ten se čtvrtým gólem v sezoně stal nejproduktivnějším obráncem soutěže. United pod vedením Josého Mourinha inkasovali dvakrát na domácím stadionu teprve podruhé.

V 70. minutě mohl zvýšit náskok hostů De Bruyne, jeho přízemní střelu ale De Gea vyrazil. Na druhé straně Edersona nepřekonal Rashford. Šest minut před koncem měli domácí asi největší šanci na vyrovnání, brazilský gólman Citizens"ale reflexivně zasáhl proti Lukakově střele i Matově dorážce. Mourinho nemá s Guardiolou dobrou bilanci: z 20 soutěžních střetnutí naplno uspěl pouze čtyřikrát.

Arsenal spasil náhradník Giroud

V Southamptonu domácí záložník Tadič poslal ve třetí minutě míč za obranu Austinovi, který si tváří v tvář Čechovi poradil a potvrdil formu z posledních utkání: ve čtyřech zápasech nastřílel stejný počet branek. Po chvíli se mohl prosadit podruhé, jeho přízemní střelu ale český gólman zneškodnil a včas zasáhl i v 27. minutě proti Ward-Prowsovu přímému kopu.

Vyrovnat mohl Ramsey, jeho střelu k tyči ale Forster chytil. V 62. minutě se do velké šance dostal domácí záložník Romeu a zpoza vápna trefil břevno. Bertrand následně unikl obraně "Kanonýrů" a přehodil Čecha, míč však skončil vedle branky.

V 84. minutě z přímého kopu ohrozil gólmana Forstera Sánchez a tři minuty před koncem si chilský reprezentant připsal asistenci, když našel centrem ve vápně Girouda a francouzský útočník hlavou zakončil přesně. Jakožto střídající hráč dal za Arsenal v Premier League už 17 branek, což se předtím povedlo jen Olemu Gunnarovi Solskjaerovi v Manchesteru United.

Liverpool svého městského rivala od začátku přehrával, přes zhuštěnou obranu se ale obtížně dostával k zakončení. Až ve 42. minutě vzal zodpovědnost na sebe Salah, který si poradil s několika obránci a obstřelem na zadní tyč překonal Pickforda. Egyptský reprezentant se v 16 ligových duelech podílel na stejném počtu branek: 13 dal a na tři přihrál.

Reds tlačili i v druhé půli, v 76. minutě ale strčil stoper Lovren ve vápně do Calverta-Lewina a nařízenou penaltu proměnil Rooney. Stal se prvním rodákem z Liverpoolu, který za Everton v Merseyside derby skóroval, od dubna 1999, kdy se to povedlo Francisi Jeffersovi.

Liverpool neprohrál už v 15. vzájemném soutěžním utkání v řadě, čímž vyrovnal rekord z let 1972 až 1978. Everton na stadiónu Anfield nevyhrál od září 1999 a stále čeká na první venkovní výhru v sezóně.

Anglická fotbalová liga - 16. kolo:
Southampton - Arsenal 1:1 (3. Austin - 88. Giroud),
Liverpool - Everton 1:1 (42. Salah - 77. Rooney z pen.),
Manchester United - Manchester City 1:2 (45.+2 Rashford - 43. Silva, 54. Otamendi).

Reklama

Související témata: