Hlavní obsah

Rota si pohlídal triumf na Sazka Tour. Hirt celkově jedenáctý, Kukrle dojel podruhé v etapě na pódium

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes dramatický průběh poslední etapy cyklistického závodu Sazka Tour nezměnil žlutý dres majitele. V pátek večer jej oblékl Ital Lorenzo Rota ze stáje Intermarche-Wendy-Gobert a celý víkend ho dokázal hájit. V cíli čtvrtého dějství ve Šternberku byl třetí, necelou půlminutu za vítězným Francouzem Alexisem Guerinem ze stáje Vorarlberg. Češi se letos podruhé dočkali stupňů vítězů, opět zásluhou Michael Kukrleho z týmu Elkov-Kasper. Celkově skončil nejlépe z domácích jezdců Jan Hirt, jenž byl znovu výrazným pomocníkem lídra závodu. Cílem etapy projel 21., a v konečném účtování mu patří jedenáctá příčka.

Foto: Stanislav Heloňa, ČTK

Celkový vítěz závodu Lorenzo Rota z Itálie v závěrečných metrech nedělní etapy.

Článek

Přes dramatický průběh poslední etapy cyklistického závodu Sazka Tour nezměnil žlutý dres majitele. V pátek večer jej oblékl Ital Lorenzo Rota ze stáje Intermarche-Wendy-Gobert a celý víkend ho dokázal hájit.

Už na pětadvacátém kilometru ujelo z pelotonu 11 cyklistů, mezi nimiž byli vedle Kurkleho i další dva Češi, Karel Carmda (ATT Investments) a Daniel Turek (Felbermayr Simplon Wels). Hodně aktivně si počínal Nizozemec van Dijke (Jumbo-Visma Developments), jenž útočil hlavně na prémiích, protože usiloval o puntíkatý dres pro nejlepšího vrchaře. Když jako první vystoupal i na Červenohorské sedlo, už ho virtuálně oblékl.

Svůj triumf v kategorii van Dijke potvrdil vítězstvím i na dalších třech vrchařských prémiích. Z hlediska celkového pořadí nikdo z čelní skupiny neohrožoval Rotu ve žlutém. Stáj Intermarche-Wendy-Gobert tak za aktivního přispění Hirta kontrolovala dění a pochytala všechny pokusy o nástup. Problém pro ni ale nastal, když se k uprchlíkům spolu s Gramayem z Etiopie dotáhl další nizozemský cyklista Paasschens, protože mu patřilo šestnácté místo průběžně se ztrátou minuty a půl na lídra.

Foto: Stanislav Heloňa, ČTK

Michael Kukrle skončil v poslední etapě na druhém místě.

Když skupina v úniku projížděla Bruntálem s převahou 2:40 min., posouval se Paasschens už do žlutého. Na dlažebních kostkách v Moravském Berouně, kdy chybělo už jen 40 kilometrů do konce etapy, se z čelní skupiny utrhli ještě Kukrle a Francouz Guerin. Za nimi jela s odstupem minuty zbývající jedenáctka uprchlíků, peloton ztrácel už přes čtyři minuty.

Rozhodnutí mělo ale padnout až na trati pro závody automobilů do vrchu Ecce Homo, kterou cyklisté projeli čtyřikrát, než přišel cíl ve Šternberku. V táhlých kopcích se začala trhat nejen čelní skupina, ale také hlavní pole. Paasschens se však stále držel vpředu, čímž ohrožoval lídra Rotu. K Nizozemci se navíc přidal vítěz sobotní etapy Bonneu z Belgie a jeli společně jen minutu za vedoucí dvojicí, která si to chtěla rozdat o prvenství na pásce.

Guerin v posledním stovkách metrů ale dokázal utrhnout českého cyklistu a slavil triumf. Kukrle po třetím místě v první etapě dojel v té poslední druhý a celkově se posunul na třicáté místo v Sazka Tour. Další pořadí v etapě ještě hodně přesypalo.

Ital ve žlutém se osm kilometrů před cílem začal drát dopředu společně s největšími rivaly v celkové klasifikaci Dánem Charmigem a krajanem Colleonim. Těsně před páskou tito tři docvakli zmíněnou dvojici Paaschens, Bonue a když Rota po skvělém spurtu projel cílem třetí se ztrátou jen 28 sekund na vítěze etapy, bylo jasné, že svoje prvenství v Sazka Tour uhájil.

Cyklistický závod Sazka Tour, 4. etapa (Šumperk – Šternberk, 180 km):
1. Guérin (Fr./Voralberg) 4:28:45
2. Kukrle (ČR/Elkov-Kasper) -4
3. Rota (It./Intermaché-Wanty-Gobert)
4. Charmig (Dán./Uno-x)
5. Poole (Brit./Development Team DSM)
6. Zana (It./ Bardiani CSF Faizané) všichni -28
...
21. Hirt (ČR/Intermarché-Wanty-Gobert) -50
28. Otruba (ČR/Elkov-Kasper) -57
Konečné pořadí:
1. Rota 17:34:43
2. Charmig -6
3. Colleoni (It./BikeExchange-Jayco)
4. Zana oba -8
5. Staune-Mittet (Nor./Jumbo-Visma Development Team) -14
6. Ryan (Ir./Jumbo-Visma Development Team) -20
...
11. Hirt -1:26
26. Schuran (ČR/ATT Investments) -6:36
37. Otruba -12:00

Reklama

Související témata: