Hlavní obsah

Blažek znovu trénuje ve Spartě, ale už začíná s němčinou

PRAHA

Fotbalový brankář Jaromír Blažek ve středu podepsal letní přestup ze Sparty do Norimberku, ale dnes už znovu trénoval v pražském klubu. Uzavřený transfer mu prý pomůže k většímu soustředění v závěru sezóny, v němž jeho současný klub bojuje o double. Starosti se stěhováním do Bavorska nechává až na léto, zařizovat ho bude nejspíše až po návratu národního týmu z Walesu 3. června. S němčinou ale raději začne už nyní.

Foto: ČTK

Jaromír Blažek

Článek

Blažek o přestupu do západní Evropy snil řadu let, ale nakonec se mu sen naplnil až ve chvíli, kdy většina jeho vrstevníků s kariérou končí. "V posledních dvou letech jsem se smiřoval, že už závěr kariéry strávím v české lize, ale během jara se začalo zdát, že už to vyjde," prohlásil ve čtvrtek Blažek před novináři.

Už několikrát se o něj v minulosti ucházely přední západoevropské kluby, ale nevyšel ani Štrasburk, ani Mönchengladbach. "Hodně o mě stáli, ale na Letné se zrovna měnil majitel a nepřicházelo to v úvahu," povzdychl si při vzpomínce na nejslibnější nabídku, kterou dostal.

Němci museli počkat

Norimberk přišel s nabídkou už v zimě, ale Sparta ještě nedávno před derby dala najevo, že Němci musejí ještě počkat. Oficiální stanovisko Sparty tehdy znělo, že klub čekají klíčové duely a před nimi nechce o přestupu jednat.

Ve Spartě zažil Blažek okamžiky plné radosti, ale i chvíle, kdy by na fotbal nejraději zapomněl. "Nejraději vzpomínám na první titul," připomněl sezónu 2000/01. Dobře se mu prý vzpomíná i na sezónu pod trenérem Jiřím Kotrbou, kdy tým dokráčel až do osmifinále Ligy mistrů. Pokud se ale podaří Spartě úspěšně dotáhnout letošní sezónu, možná bude odcházet v nejlepším. Letenský klub má totiž stále možnost získat první double od vzniku české ligy. Hraje totiž také semifinále poháru.

Horší chvíle příliš rozebírat nechtěl, pouze naznačil, že byly spojené s jedním jménem. Dnes ho nevyslovil, ale v minulosti dal několikrát najevo, že nesouhlasil s metodami trenéra Jaroslava Hřebíka.

Radost z přítomnosti řady krajanů

Do Německa se těší, radost má z přítomnosti řady krajanů. Vedle tří Čechů totiž hrají v klubu i Slováci, a tak jazyková bariéra v úvodu nemusí být tak výrazná. "Anglicky se domluvím a na němčině začnu pracovat," dal si brankář osobní cíl před tím, než začne v Německu letní přípravu.

S českými spoluhráči Galáskem, Polákem i Niklem už stačil mluvit během dvoudenní návštěvy Norimberku osobně. "Na hodinku jsme se sešli, něco mně ale stačili říct už dříve při srazech nároďáku," prozradil Blažek, že již dříve se svými budoucími spoluhráči rozebíral praktické věci.

Blažkovou výhodou je, že po něm toužil trenér Hans Mayer. "Už se nějaký čas známe, ve středu jsme se sešli na půl hodiny," popsal krátké setkání s budoucím koučem, který mu prý řekl, že má jen přání, aby nebyl jako nizozemští gólmani daleko z branky. O tom, zda mu slíbil post jedničky, však brankář pomlčel.

Přes svých 34 let se prý už nyní Blažek nemůže dočkat plných stadiónů, které stačil krátce poznat během světového šampionátu. Až v Norimberku skončí, bude to podle všeho znamenat i definitivní konec jeho profesionální kariéry. "Mám smlouvu na dva roky, ale je to i otázka zdravotního stavu. Myslím, že to bude moje poslední fotbalová štace," uzavřel Blažek.

Reklama

Související témata: