Hlavní obsah

Derby jako den a noc, trenéři na mrtvici. Debutanti analyzují nevídanou divočinu

Praha

Když o přestávce běžela na světelné tabuli upomínka, že brankově nejbohatším derby v samostatné české historii byla remíza 4:4 v březnu 2001, málokdo tušil, že rekord bude v ohrožení. Fotbalisté Sparty přece vedli nad Slavií 3:0... Jenže druhý poločas stejným poměrem prohráli a výsledkem je výživná plichta 3:3. Pavel Hapal i Jindřich Trpišovský prožili nezapomenutelnou trenérskou premiéru v derby.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Zleva trenér Sparty Pavel Hapal a trenér Slavie Jindřich Trpišovský.

Článek
Fotogalerie

Pražské derby nakonec skončilo remízou. Slávisté jí berou, sparťané smutní. / Škoda

Derby mezi Spartou a Slavií bylo hodně i o videorozhodčích.

Během studia trenérské profilicence se z nich stali kamarádi. Při velkém debutu každý z nich opanoval jen jeden poločas, ve druhém jejich tým propadl. Výsledkem je tak logicky smír, který je oba stál spoustu nervů.

„První poločas jde za mnou. Úplně jsme se netrefili do sestavy," nezastírá slávista Jindřich Trpišovský.

Jeho svěřenci se shodují, že o přestávce v kabině řádil.

„Chtěl jsem při proslovu začít klidně, přede mnou situaci uklidňovali asistenti. Já pak ale dostal vztek. Na můj vkus jsme první poločas vůbec neodbojovali a neběhali, takže můj projev se stupňoval do motivačna... Řekli jsme si, že když jsme udělali ostudu, musíme vyhrát aspoň druhou půli. A uvidíme, co z toho bude," líčí trenér sešívaných.

Jeden z vůbec nejlepších poločasů

Letenští měli tou dobou rivala na lopatě.

„První půle byla jedna z nejlepších, co jsem vůbec viděl Spartu hrát. Ne že tady teď sedím já. Gólů jsme dali ještě víc, ne všechny byly uznané," připomíná Pavel Hapal zásahy videorozhodčího, který jednu branku sebral i soupeři a celkem do bitvy promluvil čtyřikrát.

„Celkově dobrý zápas, pro nás se špatným koncem. První poločas je rozhodně dobrý příslib do budoucna. Musíme na něj ovšem navázat ve všech dalších zápasech. Budeme neustále hledat náš problém a pracovat na jeho odstranění," přeje si zkušený internacionál.

„Náš výkon v první půli byl katastrofální. Postrádal jakoukoliv kvalitu, všechny tři góly jsme dostali po standardkách. Zaskočilo mě, že jsme do zápasu nevstoupili v dobrém rozpoložení. Měli jsme problémy s pohybem, nebyli jsme kompaktní," láteří Trpišovský.

Sparta v závěru znovu odpadla

V kabině proto nechal Dannyho s Frydrychem a poslal na hřiště Hromadu s Van Burenem, kteří mužstvo zvedli. Stejně jako posléze třetí náhradník Tecl.

„Po přestávce jsme naopak my byli strůjcem vývoje. Jsme rádi, že jsme na Letné bod vyválčili. Ale vzhledem k našim cílům jsme dva ztratili, protože jsme si nechali dát tři góly," má Trpišovský jasno.

Sparta tak znovu potvrdila renomé týmu, který ve druhém poločase během celé sezóny jednoduše odpadá a nedokáže ani dobře rozehrané zápasy dotáhnout do vítězného konce.

„Názorů je spousta, slyším je kolem sebe. Ale nemyslím si, že mužstvo nemá kondici. Rozhodují situace, které hráči řeší špatně. Třeba poslednímu gólu předcházela individuální chyba, kdy neodhlavičkujeme balon z vápna. Už prvními dvěma inkasovanými brankami jsme se ovšem dostali pod tlak," lituje Hapal.

Slavia se obává o Van Burena

Nevzpomene si, že by někdy třígólový náskok ztratil.

„Tím ale fotbal nekončí. Je reprezentační pauza, máme čas pracovat. Hráči si teď hořkost vypijí až do dna. Dřeli, ale nebyli odměněni výhrou. Někde je chybička a musíme tvrdě pracovat. Jiná cesta není," burcuje Hapal zdrcené mužstvo.

Přestávku vítají i sešívaní, kteří se strachují o jednoho ze svých žolíků.

„Van Burenovi hrozí, že utrpěl vážné zranění, které by ho mohlo vyřadit do konce sezóny. Tak jen doufám, že se první podezření nepotvrdí," obává se Trpišovský.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.