Hlavní obsah

Derby vítěze nemělo, dramatický boj o titul pokračuje

PRAHA

Nerozhodně skončil pondělní šlágr 23. kola Gambrinus ligy mezi Slavií a Spartou. Výtržnostmi diváků protkané derby skončilo 1:1 a Slavia má sedm kol před koncem soutěže na čele tabulky stále dvoubodový náskok. Slávisty poslal do vedení Kalivoda, který byl ale poté za oslavné sundání dresu po druhé žluté kartě vyloučený. Vyrovnání zařídil hlavičkou Kadlec.

Článek

Domácí trenér Jarolím poslal do hry překvapivě Belaida, na hrotu operoval samotný Toleski. Sparťané nastoupili také s jedním hrotem Slepičkou, kterého podporoval ze zálohy Kulič. Právě reprezentant v hostujícím dresu měl v 6. minutě první šanci, pohotovou střelu zneškodnil pozorný Vaniak.

První poločas byl poté spíše o boji ve středu hřiště, klíčoví hráči obou celků byli pečlivě pokryti. Slyšet byly tábory obou celků, které se nevyvarovaly urážlivých pokřiků na adresu protivníka. Ve 20. minutě vybojoval Kolář po souboji s Latkou roh, po jehož zahrání se sparťané domáhali odpískání pokutového kopu. Slepička upadl v souboji s Abrahamem, sudí Franěk ale zůstal klidný.

Slávisté se dostali do první šance po chybě Kuliče, který lehkomyslně přepustil míč Pudilovi. Domácí záložník zasprintoval do otevřené obrany a šajtlí vyzkoušel Grigara. Po půlhodině začaly pracovat emoce. Nejprve musela policie zasahovat v sektoru hostí, vzápětí si své po ostrém zákroku na Toleskiho vyslechl Řepka. Šance přicházely jen po standardních situacích, po jednom z rohů Horvátha hlavičkoval do náruče Vaniaka Sivok.

Kisel oslavil dvoustý ligový zápas

Po přestávce přišel do hry místo Vacka Karol Kisel, pro něhož to byl 200. ligový zápas. Do vedení mohli jít slávisté v 50. minutě, střela Kalivody skončila na boční síti sparťanské branky. Hosté odpověděli Horváthem z přímého kopu, Vaniaka zachránila tyč.

Zaplněné ochozy rozjásal v 58. minutě David Kalivoda. Střídajícího domácího záložníka trestuhodně za sebou nechal Kadlec. Vzápětí ale Kalivoda během oslavy sundal dres a protože byl chvíli předtím za protesty napomínán, byl po druhé žluté kartě vyloučen.

Poté se začaly trumfovat fanouškovské kotle, kdo nadělá více problémů policii. Po sérii explozí dělobuchů na obou stranách zasáhli těžkooděnci, na které fanoušci začali házet sedačky. Zápas byl dokonce na několik okamžiků přerušen. Trapné intermezzo poté vyvrcholilo vniknutím fanouška Sparty na hrací plochu.

Převahu dokázala Sparty rychle využít. Na roh Horvátha si naběhl Michal Kadlec a s přispěním ruky domácího hráče nedal Vaniakovi šanci. Hosté se snažili urvat všechny tři body, místo defenzivního štítu Huška poslal trenér Bílek do hry Matušoviče. Ani on ale vítězný gól nevstřelil. Slavia uhájila dvoubodový náskok a dále sní sen o titulu, prvním od roku 1996.

Slavia - Sparta 1:1 (0:0)
Branky: 58. Kalivoda - 74. Kadlec. Rozhodčí: Franěk - Filgas, Chytil. ŽK: Kalivoda, Abraham - Kolář, Kadlec, Horváth. ČK: 59. Kalivoda. Diváci: 16 205.
Slavia: Vaniak - Dřížďal (66. Hubáček), Latka, Suchý, Pudil - Tavares, Belaid - Krajčík (39. Kalivoda), Abraham, Černý - Toleski (83. Střihavka). Trenér: K. Jarolím.
Sparta: Grigar - Voříšek, Sivok, Řepka, Kadlec - Hušek (81. Matušovič) - Kulič, Vacek (46. Kisel), Horváth, Kolář (63. Došek) - Slepička. Trenér: Bílek.

Reklama

Související témata: