Hlavní obsah

Koubek má jasno: Plzeň i Spartu musíme skolit. V lize, nebo poháru

Bude útočit ze závětří. Na lavičce Mladé Boleslavi přečkal neklidné podzimní období, kdy po krachu v předkole Evropské ligy čelil mnoha nástrahám. Během zimy Miroslav Koubek, trenér Středočechů, chystal svůj kádr k útoku na medailové pozice v lize či triumf v Poháru České pošty. „Chceme do Evropy,“ určil jasný cíl kouč čtvrtého celku tabulky, aniž by musel vyslovit, jak moc jej žene touha po možnosti reparátu za nevydařené předkolo Evropské ligy s kyperskou Larnakou z minulého léta.

Foto: Petr Horník, Právo

Trenér fotbalistů Mladé Boleslavi Miroslav Koubek

Článek

Během zimní přestávky jste v sedmi přípravných zápasech jednou remizovali a šestkrát vyhráli, přestože vás prověřila mužstva jako Steaua Bukurešť, Karlsruhe či Metalurg Doněck. Jste hodně optimistický před startem jara? Výsledkově se nám příprava vydařila. Výhry týmu nikdy neublíží. A naši soupeři přitom nebyli žádní nazdárci. Na druhou stranu nechci úspěšnou bilanci přeceňovat, protože v přípravných zápasech chybí bezprostřední stres.

Vstřelili jste čtyřiadvacet branek. Jde o ukázku, jakým stylem se budete v průběhu jara prezentovat? Z ofenzivy mám hodně příznivý pocit. Přestože jsme do utkání šli vždy z plné zátěže, stříleli jsme hodně branek. Mladá Boleslav byla vždy ofenzivně laděná, ale s Martinem Fillem jsme získali ještě větší sílu.

Právě Martin Fillo je největší zimní posilou. V jakém rozpoložení je po nevydařeném angažmá v Plzni? Má velkou motivaci. Obrovskou. Jde o nesmírně zkušeného hráče, který vlivem mnoha faktorů nehrál v Plzni, ale tady šanci dostává a je nesmírně pozitivní.

Absolvovali jste dvě soustředění v teple. Jak hráči přípravné kempy v Turecku přijali? Ušetřili jsme za pobyt na horách, kam se obyčejně jezdí na fyzické soustředění. Místo toho jsme se domluvili s vedením klubu, že kondiční blok absolvujeme v teple. Vyhnuli jsme se nekvalitním terénům a dřině na běžkách, po jejichž sundání jsou hráči úplně dřevění. Všichni navíc viděli i zdravotní hledisko. Prakticky jsme se vyhnuli zápasům na umělé trávě. A tím, že jsme zvolili dva kratší bloky v délce devíti dnů, byli nadšení i hráči. Nechtěli jsme riskovat delší pobyt v Turecku, aby účinek nebyl škodlivý. Myšlení českých hráčů je přeci jen trošku křehčí.

Ani jeden zápas během zimy neodehrál záložník Lukáš Opiela, jenž utrpěl na podzim zlomeninu nohy. Bude v průběhu jara připraven pomoci týmu? Jeho pokroky nejsou tak rychlé, jak bychom si přáli my i on sám. Trénuje individuálně a chtěl by hrát ještě letošní sezónu, ale myslím, že bude připraven až na letní přípravný cyklus.

Do jara vstoupíte coby čtvrtý tým Gambrinus ligy. Jaký cíl před vámi stojí? Nechci být alibista. Jednoznačně chceme do evropských pohárů. Snadnější cestu vidím v nejvyšší soutěži. Ztrácíme dva body na třetí místo. Na druhou stranu před námi v tabulce je Plzeň se Spartou, tedy dva nejlepší kluby v republice. A Liberec, od něhož jsme šest bodů, což už je větší porce. Přičemž Plzeň máme v osmifinále domácího poháru a následně v případě postupu by nás čekala Sparta. Takže ať je to jak chce, musíme dva nejlepší kluby republiky na jedné frontě skolit.

Reklama

Související témata: