Hlavní obsah

Krmenčík je připraven táhnout Slavii. Vypadá nejlíp za dobu, co je tady, tvrdí Trpišovský

Dva ze tří nejproduktivnějších hráčů, kteří Slavii táhli na podzim, jí na jaře v honbě za ligovým titulem nepomohou. Útočník Jan Kuchta se už aklimatizuje v Lokomotivu Moskva, rumunský špílmachr Nicolae Stanciu si balí kufry a chystá se na angažmá v Číně. „Jednoznačné oslabení,“ ví trenér sešívaných Jindřich Trpišovský.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Michael Krmenčík ze Slavie Praha oslavuje gól na 2:0 během přípravného utkání s Baníkem Ostrava.

Článek

Odchod Jana Kuchty přihrál velkou příležitost před Michaela Krmenčíka. Slávistický kouč nyní na rvavého forvarda spoléhá, v zimní přípravě ho piplal, pracoval s ním. V generálce proti Baníku Ostrava osmadvacetiletý reprezentant jednou brankou přispěl k výhře červenobílých 4:2.

Trpišovský následně avizoval, že Krmenčík je pro něj momentálně v hierarchii útočníků na prvním místě a o víkendu v úvodním jarním kole proti Karviné nastoupí v základní sestavě. „Vypadá nejlíp za celou dobu působení ve Slavii," pochvaluje si hlavní slávistický stratég.

Krmenčík dorazil do Edenu v létě na hostování z Brugg s obřími očekáváními. Na podzim nastřádal čtyři ligové góly a čtyři asistence, což sice není špatná vizitka, ale chtělo se po něm víc. Přišel fyzicky nepřipravený, na začátku ho brzdily i zdravotní problémy, na hřišti tolik času nestrávil, sžíval se s týmem. Navíc nevkusným chováním namíchnul Plzeň, která ho vychovala.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Michael Krmenčík ze Slavie Praha oslavuje gól

Jaro má být v Krmenčíkově podání jiné, lepší. „Když jsem ho sledoval v nedělním zápase proti Baníku, připadal mi pohyblivější a rychlejší než na podzim. Viděl jsem u něj změnu. A to nejen ve fyzických a herních parametrech, ale i psychickou. Naznačil, že bude přínosem," soudí trenér Vlastimil Palička, jenž v minulosti působil v Jablonci, Zlíně či Olomouci.

Důrazný útočník se přizpůsobil nárokům trenérského štábu, ostatně Trpišovský ho usměrňuje i během utkání. „Chceme po něm větší aktivitu. Občas potřebuje impulsy, aby neměl hluchá místa," vysvětluje tuhle komunikaci Trpišovský.

Výchozí pozici má silnou, za ním zůstává zkušený pracant Stanislav Tecl, na hrotu je využitelný i Ivan Schranz, který však ve Slavii nastupuje většinou coby křídlo. Pro talentovaného teenagera Denise Alijagiče se hledá hostování v první lize. Sešívaní také nevyloučili možnost, že přijde ještě jeden útočník.

Krmenčík hraje i o budoucnost. Hostování v Edenu má do června, nikdo nyní netuší, co bude dál. Měl by se vrátit do Brugg, kde má kontrakt, sám po téhle variantě ale netouží. Momentálně se však soustředí na to, aby Slavii pomohl k titulu.

Sám ho ale nevystřílí, potřebuje podporu od ostatních. Do šancí už mu nebude nabíjet Nicolae Stanciu, jenž dolaďuje detaily přestupu do čínského Wu-Chanu. „Ztrácíme nejlepšího hráče ligy a je na nás, abychom ho nahradili," cítí Trpišovský.

„Hráč jako Stanciu by chyběl každému. Ale ve Slavii sázejí na mladší hráče, kteří budou mít dobré atletické parametry. V tomto směru se už Stanciu neposune. Zapracovávají Lingra, Samka a další. Je to logické a správné. Také si myslím, že v odchodu Stanciua byla zohledněna i finanční stránka," přemítá Palička.

Trpišovský chce hledat hráče, který podle jeho slov nashromáždí za půl sezony z pozice středního záložníka deset bodů (góly + asistence) podobně jako rumunský režisér hry.

Slavia jde do jara trochu pozměněná, ale odhodlaná a připravená. V tabulce má náskok jednoho bodu na Plzeň a tří na Spartu. „Když vidím, jak jsou kluci nadupaní, odpočinutí a připravení ze soustředění, tak máme obavy jenom ze zranění a koronaviru," hlásí Trpišovský.

Reklama