Hlavní obsah

Nesehrané derby Bohemians bude fotbalový svaz řešit ve čtvrtek

PRAHA

Okolnostmi nesehraného zápasu 24. ligového kola Bohemians 1905 - Bohemians Praha se budou orgány Českomoravského fotbalového svazu zabývat ve čtvrtek. O sportovních následcích, v tomto případě takřka jisté kontumaci ve prospěch vršovického klubu, rozhodne sportovní šéf soutěže Ivo Lubas. Sankce jsou pak v kompetenci disciplinární komise, o jejímž zasedání informoval její mluvčí Jaroslav Kolář.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Zklamaní a hlavně naštvaní fanouškové Bohemians 1905. Přišli na derby, které se nakonec nehrálo.

Článek

Fotbalisté Bohemians Praha nenastoupili v sobotu k derby dvou týmů s klokanem ve znaku na pokyn svých majitelů, kteří tak prý chtěli upozornit na údajné neřešení složitého právního případu tří klubů, v jejichž názvu je Bohemians. Svazoví činovníci se hned v sobotu nechali slyšet, že případ budou řešit hodně razantně a v co nekratším období.

Šéf disciplinárky Jiří Golda dnes oznámil, že komise se touto kauzou bude zabývat ve čtvrtek na celodenním zasedání. "Komise začne jednat v 10:00," řekl ČTK Kolář. Hned dopoledne přijdou na stůl disciplinárky případy již dříve předvolaných: zástupci Viktorie Plzeň za dýmovnici v utkání se Spartou, Žižkov za nesportovní chování fanoušků v duelu se Zlínem, Opava za přerušené utkání proti Čáslavi a dojde také na běžnou agendu vyloučených a napomínaných z víkendového kola.

V pravé poledne komise začne řešit nesehraný zápas, za který střížkovskému klubu hrozí pokuta, jež může dosáhnout až deseti milionů korun. Předvolán byl majitel klubu Karel Kapr, který se bude současně vyjadřovat k dříve zahájenému řízení ohledně údajné korupce v loňském utkání Olomouc - Bohemians Praha. Pozváni byli i spolumajitel střížkovského celku Josef Jícha nebo tehdejší hráč Miroslav Obermajer.

Předvolán i Kubíček

Na závěr programu byl předvolán olomoucký ředitel Jiří Kubíček. Ten bude vysvětlovat svůj názor na to, jak se na veřejnost dostala nahrávka jeho telefonického rozhovoru s členem výkonného výboru Petrem Voženílkem souvisejícího právě s korupční aférou.

Mezitím bude disciplinární komise od 14:00 řešit případ teplického trenéra Jiřího Plíška, který v duelu s Bohemians 1905 kritizoval hlavního rozhodčího.

Na stejný den stanovil definitivní rozhodnutí o výsledku utkání Bohemians 1905 - Bohemians Praha také Lubas, i když v jeho případě se dá verdikt předvídat. "Svazové předpisy mi moc možností nedávají," připomněl Lubas skutečnost, že pokud mužstvo nenastoupí k utkání z jakéhokoli předem neschváleného důvodu, hrozí mu kontumační prohra 0:3. "Ale nechci předjímat konečné rozhodnutí. Chci o celé věci jednat ve čtvrtek ještě i s předsedou disciplinárky," řekl Lubas ČTK.

Představitelé Bohemians 1905 dnes oznámili, že také hodlají na Bohemians Praha vymáhat škodu, kterou jim způsobilo neodehrání sobotního zápasu. Vršovický klub se hodlá bránit soudní cestou i před disciplinární komisí. Podle ředitele Bohemians 1905 Lukáše Přibyla klubu vznikla škoda v řádu stovek tisíc korun.

"Budeme v tomto bojovat i za lidi, kteří si zaplatili vstupné a neviděli očekávaný zápas. I jim patří kromě velké omluvy náhrada škody. Budeme se bránit alespoň přes finanční kompenzace," řekl Přibyl.

Přístup Bohemians Praha kritizoval i prezident Bohemians 1905 Antonín Panenka. "To, co se stalo v sobotu, je urážkou všech lidí na stadionu a u televizních obrazovek, je to hazard pro celý fotbal. Mrzí nás, že jsme u toho museli být a že je to spojováno se jménem Bohemians. Všechny problémy fotbalu v posledních měsících mají společného jmenovatele - Střížkov," uvedl Panenka.

Reklama