Hlavní obsah

Plzeň a Spartu čeká po výhrách v pohárech vstup do fotbalové ligy

PRAHA

Po dvou předehrávkách se o víkendu dalšími pěti duely naplno rozběhne nový ročník fotbalové ligy a do prvního kola zasáhnou i dva hlavní aspiranti na zisk titulu Sparta a obhájce Plzeň. Oba týmy budou chtít na startu domácí soutěže navázat na vítězná pohárová vystoupení z tohoto týdne, i když proti nadcházejícím soupeřům nemají dobrou bilanci. Sparta v Českých Budějovicích vyhrála jediný z posledních pěti duelů, Plzeň dokonce doma Liberec neporazila přes deset let.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Fotbalisté Českých Budějovic oslavují gól na Spartě

Článek

Plzeň i Sparta bojují v úvodu sezóny na dvou frontách. Proti svým ligovým soupeřům tak budou mít výhodu větší rozehranosti, na druhou stranu však může jejich vstup do ligy poznamenat nabitý program. Vyprávět by o tom mohli hlavně na Letné. Pražané před rokem usilovali o základní skupinu Ligy mistrů, hned v začátku sezóny nabrali po prohrách v Hradci Králové a Českých Budějovicích ztrátu a do konce soutěže už ji nedohnali.

Los shodou okolností poslal sparťany v úvodu nového ročníku znovu na jih Čech. Hlavní trenér Jozef Chovanec proto věří, že jeho svěřenci zvládnou duel s Dynamem lépe. Povzbudit by je měla čtvrteční vysoká výhra 5:0 v Evropské lize nad Sarajevem. "Budeme se snažit zlepšit si reputaci z minulého zápasu v Budějovicích. Loni v létě jsme prohráli, teď pomýšlíme na lepší výsledek," prohlásil Chovanec.

Horší situace podle něj čeká Spartu za týden po utkání v Bosně. "Bude nepříjemné, až se příští pátek vrátíme ze Sarajeva a v neděli pak máme Jablonec. Teď jsme hráli doma, další zápas je za tři dny, což nám problémy nečiní," uvedl generální sportovní manažer Sparty.

Kotrba se vrací po čtyřech letech

Na jihu Čech jsou nicméně rádi, že favorita přivítají hned v úvodu sezóny, kdy ještě účinkuje v pohárech. "Jsme nadšení, že zahajujeme ligu se Spartou. Škoda, že nebojuje o Ligu mistrů jako loni," řekl kouč Dynama Jiří Kotrba, který se po čtyřech letech vrací na prvoligovou lavičku.

Ze svého rok a půl dlouhého působení na Letné dobře ví, že pro Spartu je momentálně důležitější postoupit do základní skupiny Evropské ligy. "I když Sparta musí i v téhle době jet do Budějovic vyhrát, přece jen je pro ni prioritou pohár. Z toho pohledu máme velkou šanci bodovat," řekl Kotrba. Zápas by měl sledovat vyprodaný Střelecký ostrov a domácí fanoušci věří, že Jihočeši dokážou favorita znovu zaskočit. Bodovat se jim povedlo čtyřikrát z posledních pěti vzájemných i domácích duelů.

Roztržka mezi fotbalisty Plzně a Libercefoto: ČTK/Radek Petrášek

Liberci se v Plzni daří

Ještě lepší bilanci má Liberec na hřišti mistrovské Plzně. Západočeši nedokázali Slovan před svými diváky porazit od dubna 2001 a právě severočeský tým jim připravil 16. srpna 2009 poslední domácí ligovou porážku. Od té doby Viktoria ve Štruncových sadech 28 ligových utkání za sebou neprohrála.

Trenér Pavel Vrba zatím váhá nad tím, jakou sestavu do zápasu pošle. Viktorii totiž příští týden čeká po středeční výhře 1:0 v předkole Ligy mistrů v Trondheimu domácí odveta a někteří hráči by mohli odpočívat, jako tomu bylo před týdnem v Superpoháru proti Mladé Boleslavi. "Nominaci a sestavu určíme podle aktuálního zdravotního stavu hráčů," uvedl Vrba.

Jeho tým má proti Liberci k dobru už čtyři odehrané soutěžní zápasy. "To je samozřejmě výhoda, je to jinačí, než hrát jen přípravná utkání. Mužstvo už tolik nezkouší, a když zápasy ještě vyjdou, je to i vzpruha. Jednu nevýhodu to ale má. Hrajeme zápasy v hodně rychlém sledu, může se to trochu projevit. Já ale doufám, že kádr, který tu je, to zvládne," dodal.

Liberečtí vyrukují na mistra s novým koučem Jaroslavem Šilhavým. Ten v Plzni začínal hráčskou kariéru a devět zápasů tam dělal i hlavního trenéra. "Bude to ostrý start, ale strašně moc se na utkání těším," uvedl Šilhavý. Ostrou zkouškou projde především liberecká defenziva - do Fulhamu odešel defenzivní záložník Gecov a na místo stopera se teprve podruhé v ligové kariéře postaví jinak útočník Nezmar. Premiéru v obraně si odbyl v minulém ročníku právě v Plzni a pomohl týmu k remíze 1:1.

Program 1. kola
Pátek 29. července: 18:00 Dukla - Olomouc, 20:15 Bohemians 1905 - Slavia (Nova Sport).
Sobota 30. července: 17:00 Ostrava - Teplice, 17:30 Plzeň - Liberec (ČT4), 19:00 Slovácko - Příbram.
Neděle 31. července: 17:00 Hradec Králové - Žižkov, České Budějovice - Sparta (Sport2).
Pondělí 1. srpna: 18:30 Jablonec - Mladá Boleslav (ČT4).

Reklama