Hlavní obsah

Poborský a Sivok byli hosty stáje Toyota

PRAHA

Kapitán fotbalové Sparty Karel Poborský a jeho spoluhráč Tomáš Sivok byli ve čtvrtek ve Valencii hosty stáje formule 1 Toyota. Zblízka si prohlédli zázemí týmu, viděli testování nových vozů a popovídali si i s jezdci Ralfem Schumacherem a Jarnem Trullim. Toyota je jedním z partnerů Sparty.

Foto: Sparta Praha

Karel Poborský a Tomáš Sivok s jezdcem formule 1 Ralfem Schumacherem

Článek

Testy na okruhu u Valencie a soustředění Sparty v nedaleké Marbelle umožnily splnit dvěma hráčům jejich přání vidět zblízka fungování týmu i testující vozy. "Celá akce byla zorganizována velice rychle a pro obě strany byla nepochybně velice zajímavá," řekl Právu Tomáš Vaněk z Toyota Motor Czech, který byl při návštěvě obou sparťanů u týmu.

Dresy pro jezdce

Oba fotbalisté přijeli za krásného slunečného počasí před polednem. Nejprve si prohlédli celé zázemí týmu nejen v boxech, ale i počítačové centrum, do něhož se sbíhají všechna data. Viděli zblízka jednotlivé díly, z nichž se vůz skládá. Osahali si volant a velmi je zajímalo, co všechno a jak se z něho ovládá. Poté je zástupci týmu odvezli do několika zatáček, kde viděli zblízka vozy na trati. "Testují tu všechny přední týmy - Ferrari, McLaren, BAR, Williams, Renault. Za měsíc startuje světový šampionát, takže všichni finišují a dolaďují," dodal Vaněk.

Oba fotbalisté pak jezdcům předali sparťanské dresy s jejich startovními čísly a jmény, takže Ralf dostal sedmnáctku a Jarno šestnáctku. S jezdci si pak ve stanu, kde má Toyota na okruhu zázemí pro hosty, popovídali nejen o formuli 1, ale také o fotbale, který zase zajímal oba jezdce. Sparta a zejména Poborský pro ně rozhodně nebyli něčím neznámým.

Úžasný zážitek

Po zhruba dvou hodinách oba nadšení fotbalisté odjeli zpět za mužstvem s řadou nevšedních zážitků.

"Fantazie! Adrenalin! Opravdu jsem nikdy nic podobného neviděl. Ti jezdci jsou blázni, ale umím pochopit, že formule pro ně znamená úplně všechno. Myslím, že přetížení, působící na jezdce v zatáčkách, musí být úplně šílené. Srovnání přenosu v televizi s realitou? To je něco úplně jiného, nedá se to srovnat! Ten hukot musíte slyšet i vidět na vlastní oči. Pak pochopíte o čem to je. Nevím, jestli bych si na formuli troufnul," říkal Tomáš Sivok.

Poborský už byl u týmu West McLaren Mercedes

To Karel Poborský měl už před lety možnost podívat se do zázemí týmu West McLaren Mercedes, návštěva se ale nakonec neuskutečnila. Také on se o formuli 1 hodně zajímá. "Poprvé jsem tady viděl jezdce i vozy takhle zblízka. A je to famózní! Obrovským překvapením pro mne je rychlost, kterou z cílové rovinky najíždějí jezdci do první zatáčky okruhu. Formuli 1 sleduji podle možností. Pokud to jde, nevynechám jediný televizní přenos. Zázemí Toyoty ukazuje, jak náročná dnešní formule 1 je a to nejen pro Ralfa Schumachera a Trulliho, ale i pro každého mechanika. Překvapilo mne množství dat, které lze na formuli nastavovat - prý je to až 350 parametrů. Takový obrázek vám žádný televizní přenos nemůže poskytnout. Bylo to skutečně parádní," liboval si Poborský.

Tomáš Sivok (vlevo) s kapitánem Sparty Karlem Poborským si při návštěvě týmu formule 1 Toyota na okruhu ve Valencii kromě monopostů pečlivě prohlédli i volant závodních vozů a poté předali Jarno Trullimu a Ralfu Schumacherovi dresy Sparty s jejich jmény a čísly vozů.

Reklama

Související témata: