Hlavní obsah

Z Německa až na Maltu. Český klub má světové fanoušky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou jen čtyři, přesto se postarali o raritu přípravného zimního klání. Teprve podruhé v historii fotbalového turnaje Tipsport Malta Cup se na národním stadionu Ta Qali objevili diváci s dresy některého z účastníků. V roce 2020, ještě před covidem, šlo o zhruba stovku příznivců Baníku, kteří tady dokázali ztropit velký povyk. Teď se na ostrově ve Středozemním moři nečekaně objevili fanoušci Slovanu. Jenže co víc, nejde o Čechy, ale o Němce.

Foto: Radek R. Kaša

Thomas Neumann, německý fanoušek Slovanu Liberec se s kolegy vypravil až na Maltu.

Článek
Fotogalerie

Valletta (Od našeho zpravodaje) - Liberec prostě táhne. Fanoušci z Hainewalde nedaleko od českých hranic se za Slovanem vypravili až na Maltu. Jsou permanentkáři, členové fanklubu, povzbuzovat jezdí nejen na ligové zápasy.

„Všechno začalo před patnácti, šestnácti lety. Kamarád nás pozval do Liberce na fotbal, od té doby jsme jeho fanoušky a jezdíme na jeho domácí i letní přípravné zápasy," vypráví Thomas Neumann.

Fotbalisté Slovanu Liberec nastoupili na Tipsport Malta Cupu proti rakouskému TiroluVideo: Pavel Dosadil, Valletta, Sport.cz

Severočeši ve středu na Tipsport Malta Cupu remizovali s Tirolem 1:1 a muž s hustým plnovousem se svými kumpány nemohl v hledišti chybět.

„Na Maltě jsme pět dnů až do neděle, takže stihneme i druhý zápas s Trenčínem," usmívá se Neumann.

Hráči jsou z příjezdu svých věrných nadšení.

Zlínský Václav Procházka po utkání Tipsport Malta Cupu s TrnavouVideo: Tipsport

„Byl jsem trochu překvapený, že jsem tady kluky uviděl. Šel jsem na trénink a hned je potkal. Je od nich hezké, že nás sem přijeli podpořit. Myslím, že i oni si to udělali hezké. Jsou tady do víkendu, zase se podívají někam jinam, i za sportem. Pro nás je samozřejmě dobré, že máme nějakou podporu," kvituje útočník Michael Rabušic.

„Velký respekt, klobouk dolů. Byli už v Praze na Tipsport lize," oceňuje záložník Matěj Valenta.

„Theo Gebre Selassie po svém angažmá v bundeslize samozřejmě perfektně mluví německy. Hodně se známe i s Michaelem Rabušicem, s Rambem se vždycky zasmějeme. On řekne něco německy, my něco česky," chechtá se Neumann.

Fotbalisté Slovanu Liberec trénují na MaltěVideo: Pavel Dosadil, Valletta, Sport.cz

Zkušený útočník se rád zhostil role styčného důstojníka s německou fanouškovskou buňkou.

„Známe se, kluci jezdí i na letní přípravu. Na vesnicích tam jsme v mnohem větším kontaktu. Můžete se tam i bavit. Já německy neumím, ale od nich jsem už za ta leta něco pochytil. Je to spíš v rovině srandy. Zasmějeme se, pozdravíme," vypráví Rabušic.

„Vždycky je rád vidím, protože jsou to srdcaři a klobouk dolů před nimi, že i v této době jedou sem podívat se na fotbal. Jsou to fanoušci, jak mají být, a jsme za ně rádi," děkuje muž se čtyřmi reprezentačními starty za nevšední podporu.

Reklama