Hlavní obsah

Liberec má před zápasem v Poháru UEFA problémy s obranou

LIBEREC

Libereckým fotbalistům sice v srpnu v souboji se Spartakem Moskva těsně unikla účast v Lize mistrů, ale teď před úřadujícími českými šampiony stojí nová výzva. Severočeši se pokusí vyřadit slavný klub Crvenou Zvezdu Bělehrad a projít do základní skupiny Poháru UEFA. První souboj je na pořadu ve čtvrtek v Liberci, odveta se hraje o dva týdny později v srbské metropoli.

Foto: Sport.cz

Ilustrační foto.

Článek

V Liberci řeší před úvodní bitvou 1. kola soutěže zásadní problém. Proti Crvené Zvezdě ve čtvrtek nemůže hrát kapitán a reprezentační obránce Tomáš Zápotočný kvůli vyloučení v odvetě třetího předkola Ligy mistrů v Moskvě, dvě žluté karty navíc vyřadily ze hry i jeho partnera ze stoperské dvojice Pavla Košťála.

Oba zadáci jsou klíčovými postavami týmu, který v letošní sezoně v lize zatím ani jednou v odehraných šesti ligových zápasech neinkasoval branku. Právě Zápotočný s Košťálem na tom mají velkou zásluhu.

Slovan za ně ale ve čtvrtek bude muset v důležitém utkání najít náhradu. Ve středu obrany by se tak vedle sebe mohli postavit Milan Matula s Radkem Hochmeistrem. Jinak by liberečtí fotbalisté měli nastoupit v osvědčené sestavě, nejistý je ale stále start kostarického útočníka Parkse, který už měsíc laboruje s poraněným kotníkem.

Soupeři odešla řada opor

Liberečtí fotbalisté se letos už jednou o kvalitě Crvené Zvezdy přesvědčili. S vítězem Poháru mistrů evropských zemí z roku 1991 se poměřili v červenci v přípravném utkání v rámci soustředění v Rakousku a odešli poraženi 0:3. "Crvena Zvezda je opravdu velmi silný tým a není to žádná fráze. V přípravě jsme to poznali na vlastní kůži," řekl těsně po losování prvního kola soutěže liberecký kouč Lavička.

Ale Crvena Zvezda se od července hodně změnila. Klub musel prodat kvůli finančním problémům po vyřazení z Ligy mistrů několik opor. V týmu už například není reprezentační kanonýr Žigič, který Liberci v přípravě vstřelil dvě branky: nedávno přestoupil do španělského Santanderu. Kapitán Nenad Kovačevič zamířil do francouzského Lensu a záložník Boško Jankovič do Realu Mallorca, kde se bude utkávat se svým někdejším spoluhráčem Žigičem.

Spoléhají na brazilského střelce

Bělehradský klub místo Žigiče přilákal brazilského ostrostřelce Ailtona, krále střelců německé bundesligy z roku 2004, který má za sebou nepovedené působení v Besiktasi Istanbul. Zálohu vyztužili talentovaný Aleksandr Trisovič a ekvádorský reprezentant Segundo Castillo, účastník nedávného světového šampionátu.

Crvena Zvezda ale v nejvyšší soutěži i přes radikální změny zatím šlape. Vyhrála všechna čtyři utkání při výrazně aktivním skóre 8:1. A v Liberci bude usilovat o to, aby si odvezla co nejlepší výsledek do odvety. "Neznamená to ale, že bychom v Liberci chtěli hrát nějak defenzivně," citovaly internetové stránky klubu kouče Dušana Bajeviče. "Bylo by skvělé, kdybychom dali gól. V útoku máme velmi schopné hráče, kteří si umějí poradit. Ale důležité bude, abychom neinkasovali," tvrdil reprezentační stoper Milan Biševac.

Trenéra zaujali někteří liberečtí hráči

Bělehradští fotbalisté si červencový srpnový přípravný zápas s Libercem dobře vybavují, ale trenér Bajevič ví, že blížící se pohárová utkání budou o něčem jiném. "Liberec sice nemá žádné výrazné individuality, ale zase jsou výborní jako kolektiv. Všichni pracují velmi poctivě směrem dozadu a jsou v pohybu celých 90 minut," řekl kouč, kterého z libereckých hráčů zaujali Pudil, Holenda, Zápotočný a hlavně špílmachr Hodúr. Crvené Zvezdě bude ve čtvrtek v Liberci chybět senegalský obhájce Gueye. Ten pyká za dvě žluté karty z předkola LM.

Předpokládané sestavy:
Liberec: Čech - Šinglár, Matula, Hochmeister, Janů - Frejlach, Bílek, Hodúr, Pudil - Pospěch (Blažek), Holenda.
Crvena Zvezda: Randželovič - Pantič, Perovič, Biševac, Tutorič - Castillo, Milovanovič, Milijaš, Trisovič (Georgijev) - Ailton, Djokič.
Utkání začne v 17:30, přímým přenosem ho vysílá ČT4 Sport. Hlavním rozhodčím je Skot Craig Thomson.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.