Hlavní obsah

Kouč Slavie Jarolím fotbalovou reprezentaci nepovede

PRAHA

Kouč Slavie Karel Jarolím fotbalovou reprezentaci nepovede. Ve čtvrtek to Sport.cz v tiskové zprávě oznámil mluvčí Českomoravského fotbalového svazu Václav Tichý. Nový svazový předseda Ivan Hašek se s Jarolímem počátkem týdne sešel a nabídl mu vést národní celek do konce kvalifikace mistrovství světa 2010. Jarolím po rozvažování odmítl.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Trenér Slavie Karel Jarolím oslavuje mistrovský titul.

Článek

Karel Jarolím ve středu večer na další schůzce Ivanu Haškovi oznámil, že vzhledem k náročným fotbalovým cílům, které má Slavia v nadcházející sezóně, se chce maximálně soustředit na trenérskou práci v klubu.

Jarolím: Je to pocta, ale věnuji se Slavii

"Velice si vážím nabídky vést českou reprezentaci, která je pro každého trenéra poctou. Přesto jsem se rozhodl plně se věnovat práci ve Slavii, je to zodpovědné rozhodnutí vůči národnímu týmu i vůči Slavii," uvedl Jarolím.

"Jsem  přesvědčen, že jde o rozhodnutí zodpovědné vůči národnímu mužstvu i Slavii. Vím, jak velká jsou očekávání slávistických příznivců v souvislosti s kvalifikací o Ligu mistrů a já se chci práci ve Slavii věnovat nikoli na sto, ale na sto deset procent," svěřil se Jarolím pro klubové stránky.

"Nikdy bych neobhájil, že jsem se něčemu nevěnoval naplno, že jsem měl práci rozdělanou. Chci mít čisté svědomí vzhledem ke Slavii a jejím fanouiškům, že jsem pro její úspěch udělal maximum," pravil Jarolím, jenž má podle kuloarních informací v Edenu prodlouženou smlouvu až do roku 2014.

Na vizi Straky řeč vůbec nepřišla

Už předtím, než ztroskotaly Haškovy námluvy s Jarolímem, skončila k poslednímu červnovému dni smlouva trenéru Františku Strakovi, který vedl reprezentaci v přípravném utkání proti Maltě. Tu jeho svěřenci v Jablonci porazili 1:0 . Svaz se rozhodl neuplatnit opci, i když Straka doufal, že by v nějaké roli mohl pokračovat.

"Mohli bychom s Ivanem Haškem, který má plno práce v nové funkci předsedy, a Karlem Jarolímem, jenž chce dál pokračovat ve Slavii, vytvořit jakýsi trenérský triumvirát," představoval si cestou na Strahov. Během čtvrthodinové schůzky však vzaly jeho vize za své.

Předseda ČMFS Ivan Hašek, který má v kompetenci všechny reprezentační týmy, bude o řešení této situace informovat na úterním zasedání členy výkonného výboru ČMFS a poté na tiskové konferenci média.

Ujme se Hašek nároďáku sám?

"Mám připraveny i náhradní varianty," byl Ivan Hašek hned po převzetí moci nad českým fotbalem nachystán na eventualitu, že by jednání s Jarolímem a fotbalovou Slavií mohla ztroskotat. Teď s nimi musí vyrukovat a do sezení strahovské generality příští úterý je zkusit naplnit.

Podle zdrojů blízkých novému vedení českého fotbalu je ve vzniklé konstelaci víc než pravděpodobné, že se Ivan Hašek ujme pro zbytek kvalifikace reprezentace sám. Tomu by odpovídala i Haškova slova vyslovená záhy po předsednické inauguraci: "Za reprezentaci a její výsledky na sebe beru plnou zodpovědnost, které se nebojím. Jsem na ni zvyklý."

Vrátí se Brückner v nové roli?

Společně s Haškem by mohl k české reprezentaci přijít i olomoucký doyen Karel Brückner, jehož návrat ostatně nový šéf svazu už před rozhovory s Jarolímem naznačil. Počítal s ním do expertní skupiny, která by participovala na nominaci hráčů, rozborech hry soupeřů, stanovení taktiky.

"Takové odborníky, jako je pan Brückner, musíme využít," řekl Hašek. V situaci, která vznikla po odmítnutí Jarolíma, se ovšem může role olomouckého doyena u národního týmu podstatně změnit.

Reklama