Hlavní obsah

Plašil, to by měl být nový dirigent a vůdce

PRAHA

Časy, kdy českou fotbalovou reprezentaci táhnul Pavel Nedvěd, jsou nenávratně pryč. A protože další z vůdců Tomáš Rosický se po dlouhém a vleklém zranění na fotbalovou scénu teprve postupně vrací, musí kouč národního týmu Ivan Hašek spoléhat před klíčovými kvalifikačnímu duely proti Polákům a Severním Irům na jiné tvůrce hry a tahouny svého týmu.

Článek

„Třeba na Plašila. Jeho čas už přišel, měl by se projevit,“ netajil právě Rosický, s kým by se měl v nastávajících zápasech dělit o dirigentskou taktovku. Moc dobře věděl, proč to říká, neboť Jaroslav Plašil se svým mistrovským Bordeaux ve francouzské lize válí a k roli vůdce je předurčen.

Už v povedeném srpnovém přípravném utkání proti Belgii Plašil ukázal, že se na něm dá stavět. Na Slovensku v kvalifikaci o Afriku zase, i když nepochopitelným stažením protivníka v šestnáctce vyrobil penaltu, která dost možná stála českou reprezentaci výhru. „Tu situaci už jsem hodil za hlavu, není možné se v ní babrat a donekonečna ji rozebírat. Podstatnější je dívat se dopředu,“ odmítá Plašil trápit se dílem své viny. Zvláště teď, kdy se mu v Bordeaux mimořádně daří a zdravé sebevědomí z něho přímo prýští.

Přestup z Pamplony prospěl 

Jeho týmu patří ve francouzské lize momentálně druhá příčka, na které nic nezměnila ani porážka se St. Etienne 1:3 v posledním ligovém kole. Možná že přišla i proto, že Jaroslav Plašil seděl jen na lavičce náhradníků. „Máme hodně nabitý program, a tak se trenér rozhodl udělat v tomto utkání nějaké změny. Jenže skončily porážkou,“ vysvětluje legionář ve francouzských službách, přičemž nijak nezastírá, že i pro něho znamenala úspěšná série Bordeaux překvapení. „Docela nás zaskočilo, že prohra přišla až teď v osmém kole. A to jsme minimálně na remízu měli!“ přiznává Plašil, jemuž prázdninový přestup ze španělské Pamplony do Bordeaux vyloženě prospěl.

Ostatně, i česká reprezentace to pociťuje, neboť Plašil roste od zápasu k zápasu. Do role dirigenta i tvůrce hry. Teď ovšem půjde o to, aby to potvrdil i v rozhodujících kvalifikačních bitvách. S Rosickým po boku. Nebo po boku Rosického, což jedno a totéž jest. „Tomáš je pro reprezentaci strašně důležitým hráčem a pro národní tým je jen dobře, že už se dostává do zápasového rytmu. Moc ho budeme potřebovat,“ vrací Plašil Rosickému kompliment.

Přitom si vůbec nepřipouští, že by český národní tým závěr kvalifikace nezvládl a o Africe se musel nechat jen snít. „Musíme sice ve dvou zápasech naplno bodovat, ale žádný zvýšený tlak nepociťujeme. Natož abychom si připouštěli, že ani zisk šesti bodů by na účast v baráži nemusel stačit. Věříme si, což je důležité,“ pravil legionář z Bordeaux, jenž by měl být novým reprezentačním dirigentem a vůdcem.

Reklama

Související témata: