Hlavní obsah

Argentina zvítězí 3:1, říká před finále Beckham. James váhá, neomylný software tipuje Němce

Praha

Dnes večer vyvrcholí na slavném stadiónu Maracaná v Riu de Janeiro 20. světový šampionát v kopané soubojem dvou tradičních finálových adeptů. Duel Německa s Argentinou je reprízou zlatého souboje z Itálie v roce 1990, z něhož vyšel vítězně evropský celek. Co rozhodne o vítězi tentokrát? A kdo jím nakonec bude? O svůj tip se podělil bývalý kapitán anglické reprezentace David Beckham i slavný basketbalista LeBron James. K celé věci má co říct i virtuální asistentka, která přebírá roli neomylného proroka od mágů ze zvířecí říše.

Foto: Leo Correa, ČTK/AP

LeBron James si finále fotbalového MS nenechá ujít a bude přímo v hledišti stadiónu Maracaná.

Článek

Nejdřív se mu vůbec tipovat nechtělo, ale nakonec přeci jen utrousil: „Zvítězí Argentina 3:1." Takový je tedy odhad výsledku velkého finále z úst bývalého kapitána hrdého Albionu Davida Beckhama. Podle módní ikony, která se snaží rozjet svůj vlastní klub zámořské MLS v Miami, bude rozhodujícím faktorem hvězdný Lionel Messi.

„Lionel je jednoduše znamenitý. Dělá lidem velkou radost tím, jak hraje. Co jej činí mimořádným, je, že je taky dobrý týmový hráč. Má skvělé individuální schopnosti, vítězství pro něj ale znamená vše, a když jeho spoluhráči střílejí góly, je první, kdo jim gratuluje," pochválil hvězdu Barcelony.

Zatímco Argentina se bude spoléhat na svou opěvovanou modlu, receptem na úspěch Německa je podle Beckhama tradičně disciplinovaný týmový výkon. „Německo šlo do turnaje se zkušeným mužstvem, proto nebyla většina překvapena, že se dostali tak daleko. Nemají žádnou mimořádnou hvězdu, ale mají dobrý tým, který funguje dohromady," uvedl Beckham, jenž si v anglickém dresu připsal úctyhodných 115 startů a na samotném MS si zahrál hned třikrát.

James nebude na Maracaná chybět

Stejný názor sdílí i basketbalista LeBron James, který je známý svou vášní pro fotbal. „Němci jsou lepší jako tým, ale Argentina má Messiho, jednoho z nejlepších hráčů na světě. Možná dokonce nejlepšího. Uvidíme, jak to dopadne," řekl novinářům hráč, který se v NBA vrací z Miami do domovského Clevelandu. Ještě před tím se ale majitel části akcií slavného Liverpoolu podívá na finále MS živě na stadiónu Maracaná.

Proti Beckhamovi, tipujícímu dvoubrankovou výhru Argentiny, stojí s opačným názorem novodobá věštkyně. Zatímco v minulosti napínal celý fotbalový svět své uši k zaručené předpovědi třeba od chobotnice, velblouda či slona, hitem mezi proroky tohoto šampionátu je viruální asistentka Cortana, která je součástí softwarové výbavy chytrých mobilních telefónů nové generace.

Tato vokalizovaná pomocnice odpovídá na dotazy uživatele, informace čerpá z dostupných statistik na internetu a především vyhledavače Bing. Podle serveru International Bussiness Times prošla Cortana čtrnácti zápasy probíhajícího MS bez utržené porážky svého tipu, přesně odhadla také výsledky obou semifinále.

Na dotaz, kdo zvítězí v zápase Argentiny a Německa údajně Cortana plynnou angličtinou odpověděla: „Pravděpodobně Německo. Ale nikdy nevíte, co se v krásném zápase může stát..." Na konkrétnější otázku kdo získá titul na MS Cortana uvedla: „Dokonce ani Bing si není jistý, ale pokud budete s plným nasazením fandit Německu, možná převážíte misku vah v jeho prospěch."

Reklama

Související témata: