Hlavní obsah

Nikdy nezapomeneme, skromný chlape a skvělý parťáku. Anglie oplakává ztrátu legendy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpráva, která rozesmutnila celý svět fotbalu. Někdejší fantastický záložník Anglie a Manchesteru United Sir Bobby Charlton v sobotu zemřel ve věku 86 let, a řada známých fotbalových osobností tak přispěchala se srdceryvnými vzkazy na adresu muže, jehož mnozí označují za jednoho z nejlepších hráčů historie.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Legendární Bobby Charlton na obrazovce na stadionu Stamford Bridge během zápasu Chelsea s Arsenalem

Článek

„Za mě je nejlepším anglickým fotbalistou vůbec. Dával góly všemi způsoby a jsem moc rád, že jako malý kluk jsem měl tu čest ho ještě vidět hrát,“ prohlásil bývalý anglický útočník Gary Lineker.

Ale aby nezůstalo jen u kopané. Charlton nebyl pouze autorem 49 reprezentačních branek, což ho řadí na třetí místo historických tabulek Albionu, a legendou Manchesteru United, za nějž mezi lety 1954 a 1973 odehrál přes 750 utkání. Bez přehánění by se totiž dalo říci, že mimo hřiště se prezentoval stejně skvěle jako na zeleném pažitu.

Foto: REMY DE LA MAUVINIERE, ČTK/AP

Sir Bobby Charlton a Pelé (vpravo) na archivním snímku

A to při čtení následujících řádků považte, že Charltonův život obrátila naruby i tragédie z února 1958. Tehdy havarovalo letadlo převážející výběr Manchesteru United, známý jako „Busby Babes“. O život přišlo čtyřiadvacet pasažérů, včetně devíti spoluhráčů v tu dobu dvacetiletého Charltona. Z tohoto důvodu by se možná jistá zahořklost, chcete-li naštvání na život, možná dala pochopit. Hledali byste ji ale marně.

„Byl úžasným spoluhráčem i parťákem v kabině. Nikdy na něj nezapomeneme, stejně jako celá fotbalová veřejnost. Bude nám všem moc chybět,“ vyjádřil se Charltonův bývalý spoluhráč z národního týmu Sir Geoff Hurst.

Právě oni dva byli strůjci dosud největšího úspěchu anglické fotbalové reprezentace. Když Albion v roce 1966 získal svůj zatím jediný titul pro mistra světa, Hurst památným hattrickem rozhodl finále proti Západnímu Německu (4:2 po prodloužení) a Charlton obdržel cenu pro nejlepšího hráče šampionátu.

Na skromnosti mu to ale neubralo. „Pokud jste ho neviděli na hřišti, mysleli byste si, že jde o úplně normálního chlapa. Ohledně všeho, co v kariéře vyhrál, byl neskutečně pokorný. Přitom vzhledem k tomu, co dokázal, byste alespoň špetku arogance klidně omluvili. Nemyslím si, že existuje někdo, kdo by o něm řekl cokoliv špatného,“ vzpomínal na zesnulou legendu historicky nejlepší střelec Premier League Alan Sherarer.

„Budu mu nadosmrti vděčný. Obdivoval jsem ho, byl opravdovým hrdinou, a to nejen pro Manchester a svoji zemi. Právě on byl důvodem, proč jsem měl možnost hrát za Manchester United,“ vzkázal David Beckham. „Odpočívejte v pokoji, Sire Bobby.“

Ano, jak je dobře známo, Charlton byl v roce 1994 za svůj přínos, přesahující hranice sportu, oceněn i prestižním šlechtickým titulem. I ten ale převzal se skromností sobě vlastní. „Prostě mi dál říkejte Bobby, jako vždycky,“ prohlásil tehdy. „Ale je to pro mě obrovská pocta. Jen doufám, že to nijak nezmění mě ani mé přátele,“ dodal.

A s téměř třicetiletým odstupem je třeba přiznat, že nezměnilo. Charlton nakonec v 86 letech prohrál boj s dlouhou nemocí, v myšlenkách všech, kteří jej viděli v plné síle na trávníku, či ho dokonce měli možnost osobně potkat, ale bude žít navěky.

Reklama

Související témata:
  2 : 1 Real Madrid - Bayern 2 : 1 dohráno
20240508T21 : 00:00+0200
Real Madrid vs. Bayern
Real Madrid vs. Bayern
Real Madrid
Bayern
  Leverkusen - AS Řím dnes 21 : 00
20240509T21 : 00:00+0200
Leverkusen vs. AS Řím
Leverkusen vs. AS Řím
Leverkusen
AS Řím
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.