Hlavní obsah

Belgické finále na French Open vyhrála Heninová-Hardenneová

PAŘÍŽ

Nečekaně jednoznačně skončilo finále dvouhry žen na letošním French Open, které bylo belgickou záležitostí. Přemožitelka favoritky turnaje Američanky Sereny Williamskové Justine Heninová-Hardenneová si poradila s krajankou Kim Clijstersovou ve dvou stech - 6:0 a 6:4.

Foto: koláž Novinky s použitím ČTK

Vítězka ženské dvouhry French Open 2003 Belgičanka Justine Heninová-Hardenneová

Článek

Heninové-Hardenneové zbylo dost střelného prachu ze semifinále, kde po 33 zápasech ukončila neporazitelnost Američanky S. Williamsové, a v prvním setu smetla krajanku 6:0. Ta v druhé sadě již vzdorovala o poznání lépe, ale i tak si diváci užili jen 67 minut tenisu, po kterých Heninová-Hardenneová slavila první vítězství na tenisovém grandslamu.

Clijstersová si na úvod prohrála podání, ale poté hned měla tři brejkboly. Ani jeden neproměnila a navlas stejná situace se opakovala ve čtvrté hře. Vedení 40:0 promarnila, a proto místo vyrovnaného stavu 2:2 vedla Heninová-Hardenneová 4:0.

Subtilní hráčka měla říznější a přesnější údery, pomohla si esem, úspěšným volejem a chytře zařazovala přesné zkrácení hry. Na druhé straně Clijstersová byla jen stínem druhé tenistky světa. Těžko odolávala atakům své krajanky a sama míče trefovala mimo lajny či do pásky sítě. Rozdíl mezi hráčkami vystihl poměr vítězných míčů prvního setu 12:2 pro Heninovou-Hardenneovou.

První game Clijstersová uhrála na začátku druhé sady. Následně počtvrté ztratila servis a Heninová-Hardenneová kráčela k prvním grandslamovému titulu. V šestém gamu odvrátila další dva brejkboly, ale pak Clijstersová přece jen dokázala jednou získat její podání a vyrovnat na 4:4. Ale byla to jen labutí píseň. Heninová-Hardenneová získala zbylé dvě hry a při svém podání si suverénně došla pro vítěznou trofej.

"Musela jsem bojovat tvrdě, abych se teď mohla cítit nádherně," řekla vítězka divákům. "Je to krásný moment, za kterým jsem šla celým srdcem," doplnila svěřenkyně Carlose Rodrigueze. "Věděl jsem, že vyhraje, ale nečekal jsem to tak rychlé. Je to úžasné," radoval se její manžel Pierre-Yves.

"Ani jsem se nepřiblížila tomu, co umím. Jsem ráda, že vyhrála Justine. Snad dostanu ještě další šanci," doufala už podruhé v Paříži poražená Clijstersová . Předloni nestačila na Jennifer Capriatiovou z USA.

V novém vydání světového žebříčku se posune na třetí místo před Američanku Venus Williamsovou. První zůstane Serena Williamsová a druhé místo patří Clijstersové.

Heninová-Hardenneová (4-Belg.) - Clijstersová (2-Belg.) 6:0, 6:4
Esa: 2:0.
Dvojchyby: 3:1
Nevynucené chyby: 35:35
Vítězné údery: 26:9
Získané brejky: 5:1
Celkem získané míče: 61:44
Nejrychlejší servis: 175 km/hod./164
Čas: 67 minut.

Mužskou čtyřhru vyhráli Američané

Bratři Bob Bryan a Mike Bryan z USA vyhráli mužskou čtyřhru na French Open, když ve finále porazili pár Paul Haarhuis, Jevgenij Kafelnikov (11-Niz./Rus.) 7:6 a 6:3.

Juniorský titul ve čtyřhře získali na tenisovém French Open György Balazs s Dudim Selou. Maďarsko- izraelský pár porazil ve finále Slováka Kamila Čapkoviče s Ladem Chichladzem z Gruzie po setech 5:7, 6:1, 6:2.

Reklama