Hlavní obsah

Čeští fotbalisté světový šampionát v Brazílii vítají

PRAHA

Za dobrou volbu označili čeští fotbalisté, které v úterý oslovila ČTK, přidělení pořadatelství světového šampionátu v roce 2014 Brazílii. Podle reprezentantů si historicky nejúspěšnější země finálový turnaj po dlouhých 64 letech zaslouží a připraví nezapomenutelné mistrovství, které bude oslavou fotbalu. Jediným negativem prý může být značná vzdálenost pro evropské fanoušky.

Článek

Reálnou šanci vybojovat si účast na šampionátu v Brazílii mají nejmladší hráči ze současného Brücknerova výběru. Brankářské jedničce Petru Čechovi bude v roce 2014 dvaatřicet let, pro gólmana takřka ideální věk. "Myslím, že to je dobrá volba. Brazílie je země fotbalu zaslíbená," prohlásil brankář londýnské Chelsea.

"Kanárci" si podle něj šampionát, který se jim vyhýbal přes půl století, zaslouží. "Brazilci získali nejvíce titulů mistrů světa v historii, mají skvělé fotbalisty a jako tým vždy patří mezi velké favority každého turnaje. Bude to výjimečné mistrovství a velká oslava fotbalu," konstatoval Čech.

Rosický: Bude to opravdový svátek

Pro kapitána národního týmu Tomáše Rosického by mohl být šampionát v Brazílii vyvrcholením kariéry, v té době mu bude necelých 34 let. "Kéž bych se toho dožil ještě jako aktivní hráč. Pro nás pro Evropany je každé mistrovství světa svátkem, a pokud by to bylo v Brazílii nebo Argentině, byla by to ještě významnější a víc sváteční akce," řekl Rosický.

Také on volbu Brazílie jednoznačně podpořil. "Věděl jsem o tom, že je to jediný kandidát a že uspěje. Brazílie znamená pro historii MS strašně moc, pokud se tam jako hráč dostanu, strašně se budu těšit. Bude to opravdový svátek," uvedl středopolař londýnského Arsenalu.

Podobný názor měl i záložník španělské Pamplony Jaroslav Plašil. "Určitě je dobře, že to Brazílie dostala. Je to historicky nejúspěšnější země, určitě si takovou akci zaslouží," mínil pětadvacetiletý středopolař. O případném startu na šampionátu stejně jako ostatní zatím vůbec nepřemýšlí, přestože zahrát si v Brazílii je zřejmě snem každého fotbalisty. "Je to ještě daleko, hlavní bude, abychom se tam vůbec dostali," řekl Plašil.

Brazílie je podle Fenina jiný svět

"Zatím je to teorie, nechci to hodnotit z českého pohledu," prohlásil Martin Fenin, jedna z hvězd nedávného světového šampionátu dvacetiletých v Kanadě. V Brazílii by mohl získat podobné zážitky. "Je to úplně jiný svět než Evropa. V první chvíli je člověk nesvůj, i v Kanadě jsme si museli zvykat na hodně věcí, ale kdyby se to opakovalo tentokrát v Brazílii, bylo by to nezapomenutelné," zasnil se teplický střelec.

Šampionát prý bude velkou show v rytmu samby, brazilští fanoušci fotbal milují. "Je perfektní hrát před Brazilci. Doma si ten šampionát určitě užijou, protože jejich tým hraje účinný a zároveň krásný fotbal pro lidi. Z tohoto pohledu to bude velmi atraktivní svátek," uvedl Fenin.

Slávistický stoper Marek Suchý s ním souhlasil. "Lidé v Brazílii neskutečně žijí, bude to velká show. Pořadatelství šampionátu pro Brazílii je určitě zasloužené, vždyť se tam rodí výborní fotbalisté," upozornil mladý obránce.

Kladrubský vzpomínal na velká jména

Na velká brazilská jména si vzpomněl také sparťan Jiří Kladrubský. "Je jich hodně, ať už Robinho, Ronaldinho, Kaká a v neposlední řadě samozřejmě Pelé. Zvolení Brazílie vítám, je to něco nového, určitě je to pro fotbal jen dobře," řekl letenský univerzál. Nad svojí případnou účastí v Brazílii nepřemýšlel. "Nechtěl bych to zakřiknout, pro mě je čest, že jsem se vůbec do národního týmu dostal. Určitě je snem každého zahrát si nejen na stadionu Maracaná, ale kdekoliv jinde na MS," uvedl.

Negativem by mohla být velká vzdálenost od Evropy. "Pro českého fanouška je to hodně z ruky," podotkl Kladrubský. Také proto by si Suchý zahrál raději na starém kontinentu. "Kdybych si já osobně mohl vybrat, tak bych hrál raději třeba v Německu. Jsou tam super stadiony a fotbalové prostředí na velmi vysoké úrovni," vysvětlil slávistický zadák.

Špatný stav infrastruktury a mnohdy horší bezpečnost na stadionech prý Brazilci jistě vylepší. "Tak v televizi je třeba vidět, jak když dají Brazilci gól, tak fanoušci hned běží směrem k hřišti. Na druhou stranu si myslím, že FIFA si to z hlediska bezpečnosti pohlídá. Průšvih a MS přece nejdou dohromady," uvedl Kladrubský.

Optimistou je i Plašil. "Když to FIFA Brazílii přidělila, dobře ví, co dělá. Času do mistrovství zbývá spoustu, do země jistě přiteče i spousta peněz, aby všechno bylo v pořádku. Nepochybuju o tom, že si na tom Brazilci dají hodně záležet," uvedl Plašil, který má v současnosti brazilskou přítelkyni. "Popravdě jsme se o tom ještě vůbec nebavili, ale ona bude také hrdá na to, že to bude pořádat její země," dodal s úsměvem.

Reklama