Hlavní obsah

Fotbalový kanonýr Romário měl pozitivní test na doping

RIO DE JANEIRO

Brazilský kanonýr Romário se na sklonku kariéry dostal do problémů s dopingem. Jednačtyřicetiletý fotbalista, který v květnu dosáhl hranice tisíce vstřelených gólů, byl v říjnu po utkání brazilské ligy pozitivně testován na finasterid. Jeho osud bude mít v rukou národní svaz, případem se začne zabývat až po novém roce a nad hráčem může vyřknout až roční trest.

Článek

Světový šampión z roku 1994 a nejlepší fotbalista světa z téhož roku to v úterý oznámil na tiskové konferenci s tím, že zakázanou látku obsahoval prostředek, který užíval na vypadávání vlasů. "Padají mě vlasy a tak jsem sáhl po tomto přípravku," citovala slova brazilského útočníka agentura Reuters. Finasterid figuruje na listině zakázaných látek, protože může maskovat užívání anabolických steroidů.

Romário prohlásil, že nechce, aby jeho kariéra skončila dopingovou aférou a bude se hájit před národním sportovním tribunálem. "To přece ale není doping, na výkony na hřišti to nemá žádný vliv. Na některé případy nelze nahlížet jako na doping. Trest rozhodně nebude znamenat můj konec," bránil se Romário.

Oznámení o dopingu přišlo po slavnostním ocenění

Oznámení o dopingovém nálezu přišlo paradoxně den poté, co Romário slavnostně převzal od brazilské konfederace ocenění za tisíc nastřílených branek. Tuto hranici pokořil ve fotbale už jen legendární Pelé.

Použití zakázané látky se pravděpodobně vztahuje na utkání Vacso de Gama se Sau Paulem, kdy domácí remizovali 2:2.

Romário hrál poslední měsíce za brazilský klub Vasco de Gama velmi zřídka zejména kvůli častým zraněním. "V lednu mi bude dvaačtyřicet a čím déle budu muset pauzírovat, o to horší to pro mě bude," posteskl si mistr světa z roku 1994. S kariérou však končit nechce a nepočítá s tím, že by dostal tvrdý trest.

"Bohužel teď budu asi plešatý," dodala brazilská hvězda s tím, že o kontrolní test ani žádat nebude, protože by byl určitě znovu pozitivní.

Reklama