Hlavní obsah

UEFA chce zavést povinné prohlídky srdce i v klubech

NYON

Všichni profesionální fotbalisté v evropských soutěžích by se již brzy měli začít povinně podrobovat kardiologickým vyšetřením. Výkonný výbor UEFA chce vydat doporučení národním svazům, aby zavedly každoroční povinné prohlídky srdce. Chce tím následovat příkladu reprezentací, jejichž členové budou muset poprvé projít těmito testy před červnovým mistrovstvím Evropy.

Článek

"Když se nám je povedlo zavést u reprezentací, měli by si to samé říct i kluboví lékaři a začít s nimi sami," prohlásil v úterý předseda zdravotní komise UEFA Michel D'Hooghe, který k tomu chce kluby přimět i oficiální cestou. Kardiologické prohlídky by tak byly v Česku zřejmě povinné minimálně pro hráče v první a druhé lize.

K tomuto návrhu vedly D'Hoogha především dvě nejviditelnější loňské tragédie, které si vyžádaly život Španěla Antonia Puerty ze Sevilly a Phila O'Donnella z Motherwellu. "Musíme tomu zkusit zabránit za každou cenu. První, co se nabízí, je prevence. Takže chceme navést hráče na srdeční testy, které mají prokázat, že jejich srdce na vyžadovanou fyzickou a psychickou zátěž má," dodal D'Hooghe.

UEFA pro letošní šampionát předepsala kardiologická vyšetření všem 23 hráčům na soupisce každé z 16 reprezentací. Navíc vydala směrnici, podle níž smí být na lavičce při mezistátních utkáních jen šest členů realizačního týmu, mezi nimiž ovšem nesmí scházet lékař.

Reklama

Související témata: