Hlavní obsah

Byla to bída. Možná by nám pomohli Ronaldo nebo Messi, ti si šanci vypracují sami, říká Vízek

Praha

Úterní kvalifikační zápas českých fotbalistů o postup na mistrovství světa 2014 proti Bulharsku fanouškům příliš radosti nepřinesl. Po domácí bezbrankové remíze si sice národní tým dveře do Brazílie nezabouchl, ke spokojenosti má ale český divák hodně daleko. Výkon Bílkových svěřenců nenadchl ani bývalé reprezentanty a trenéry. "Zápas jsem sledoval jen na půl oka, naštěstí. Byla to bída. Doufal jsem, že tam nějaký gól dotlačíme, ale paradoxně jsme mohli spíš inkasovat a být bez bodů," řekl ve středu v rozhovoru pro Sport.cz fotbalový internacionál Ladislav Vízek.

Foto: Petr Horník, Právo

Ladislav Vízek (vlevo) s bývalým trenérem reprezentace Petrem Radou.

Článek

Výkon mužstva držitele zlaté olympijské medaile z roku 1980 a bronzové medaile z evropského šampionátu 1980 nepotěšil. Výhrady měl zejména ke středové řadě. "Je smutné koukat na to, když si naše záloha ani nepřihraje. Chybí nám potřebná kvalita a při zranění Rosického s Pilařem jsme vepředu neškodní. Nemáme nikoho, kdo šanci vymyslí nebo se uvolní v soubojích jeden na jednoho," připomněl Vízek.

Člen Klubu ligových kanonýrů postrádá ve hře českého celku hlavně kreativitu. "Hübschman je vyloženě defenzivní, Jiráček se snaží, je bojovný, ale dostane se do toho až časem. Trochu tvořivý je Plašil, ale ani on nepodává dobré výkony. Pekhartovi na hrotu míče odskakují a pro soupeře není nebezpečím. Rezek je podobný hráč, těžko něco vymyslí. Včera to trochu zvedl alespoň mladý Darida," prohlásil sedmapadesátiletý internacionál.

Týmu chybí kreativita

Největší slabinou českého týmu je ofenziva. Někdejší opoře pražské Dukly chybí v záložní řadě nadprůměrný hráč, který by byl schopen vytvořit šanci.

"Možná by nám pomohli hráči jako Ronaldo nebo Messi. Ti jsou tak dobří, že si příležitosti vypracují sami. V našem nároďáku by totiž skoro žádnou podporu v útoku neměli," poznamenal Vízek. "Kritika teď bude určitě sílit. Vím, že manažer Vláďa Šmicer i trenér Bílek se tím trápí. Fanouškům se ale nedivím, sám jsem z toho herního projevu smutný. Jen nevím, co v tuhle chvíli dělat, protože ti kvalitní hráči u nás prostě nejsou," dodal.

Nadšením neoplýval ani trenér Petr Uličný, jenž naposledy vedl Sigmu Olomouc. "Máme pomalý přechod. Hráči si hodně přihrávají, ale je to moc monotónní. Chybí kreativita a nadstavbové věci. Krásné finální přihrávky, kombinace, toho tam musí být mnohem víc. Je potřeba posílat do vápna daleko víc centrů, Tomáš Pekhart se prakticky nedostává do hry," řekl ČTK Uličný, který postrádá na hřišti lídra a tahouna. "Tomáš je takový styčný důstojník, který dokáže dát hře myšlenku. Chybí nám ale i další zranění hráči jako Pilař nebo Kolář," doplnil Uličný.

Reklama