Hlavní obsah

Fotbalisté se chystají na Belgii se smíšenými pocity

BRUSEL

Poslední příprava před klíčovým zápasem kvalifikace ME proti Německu čeká ve středu českou fotbalovou reprezentaci. Ta má na svého soupeře nepříjemné vzpomínky, v roce 2001 ji Belgičané zavřeli cestu na světový šampionát v Asii. Někteří ale mají na Belgii dobré vzpomínky z klubového působení, například Jan Koller nebo David Rozehnal.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Ilustrační foto

Článek

Rozehnal s Brugami vyhrál belgický pohár, s trofejí se radoval na bruselském stadiónu krále Boudewijna. "Moc se na zápas těším. Vracím se na místo, kde jsem slavil vítězství v poháru," zavzpomínal Rozehnal. Nejlepší kanonýr reprezentační historie Koller získal v Anderlechtu korunu nejlepšího střelce belgické ligy, v Bruselu navíc v roce 1999 debutoval v národním týmu. A dokonce vstřelil vítězný gól. "Belgičané budou hodně nepříjemní a nám to proti nim v posledních letech moc nešlo," čeká tuhý souboj Koller.

Další nemají na středečního soupeře příliš veselé vzpomínky. U neúspěšné baráže v roce 2001 byli na trávníku Jankulovski, Rosický, Sionko a Baroš, v prvním utkání v Bruselu nastoupili ještě Grygera a Ujfaluši. "Ten dvojzápas je dávno pryč, nemyslíme na něj," řekl novinářům na předzápasové tiskové konferenci kapitán Tomáš Rosický. Z belgické strany pamatuje zmíněný dvojzápas Timmy Simons.

Jak dopadne zápas Belgie - Česko?
Hlasujte v anketě Sport.cz!

Belgický fotbal v posledních letech strádá, chyběl na loňském světovém šampionátu i na mistrovství Evropy o dva roky předtím. Belgický tým zažívá omlazovací kůru, k prvnímu zápasu v národním celku by měli vyběhnout Maarten Martens z nizozemského Alkmaaru a Marouan Fellaini ze Standardu Lutych. Oba mladíčky ale nejspíš trenér René Vandereycken pošle do hry až v průběhu zápasu.

V českém výběru by do hry měli zasáhnout všichni mimo náhradního gólmana Jaromíra Blažka. Minimálně poločas chce dát Brückner debutujícímu Danielu Pudilovi. "Aspoň chviličku bych si chtěl zahrát, to by byl sen," řekl na pondělním srazu mladý liberecký záložník, poprvé v seniorské reprezentaci by měl nastoupit i mladoboleslavský Marek Matějovský. Oba nováčci by měli nastoupit v průběhu duelu, stejně jako David Lafata. "Hodně se těším, doufám že dostanu šanci," řekl střelec dvou branek v kvalifikačním zápase proti Walesu.

Úspěšné starty roku

Jarní část české ligy ještě neodstartovala, stejně jako několik dalších evropských soutěží. V reprezentaci tak někteří nastoupí bez herní praxe. "Je to první zápas nového roku. Někteří hráči jsou ještě v přípravě, pro ně to bude jisté zpestření. Každopádně věřím, že navážeme na předchozí výsledky v únorových zápasech. Od doby, co jsem v týmu, nám většinou vycházely," věří v úspěch brankář Petr Čech.

O důležitosti přípravy před zápasem s Německem svědčí i nominace, ve které z obvyklých opor chybí jen zraněný bek Zdeněk Grygera. "Přestože byly poslední dny byly hektické, nic se nezměnilo na tom, že chceme v Belgii podat dobrý výkon a vyhrát," upozorňuje kapitán Tomáš Rosický. V dobrý výkon doufá po listopadovém matném představení proti Dánsku i kouč Brückner. "Zaměříme se na negativní věci z posledních přípravy jako vlažný přístup nebo obrannou hru týmu," řekl zkušený trenér.

Středeční zápas v Bruselu začne ve 20:45, živě ho vysílá Česká televize na druhém programu. Hlavním rozhodčím je Polák Jacek Granat. On-line reportáž můžete sledovat na stránkách Sport.cz.

Předpokládané sestavy:
Belgie: Stijnen - Hoefkens, Van Buyten, Vermaelen, Van der Heyden - Martens, Fellaini, Geraerts, Defour- M. Mpenza, Pieroni.
Česká republika: P. Čech - Ujfaluši, Jiránek, Rozehnal, Jankulovski - Sionko, Rosický, Galásek, Plašil - Koller, Baroš.

Reklama

Související témata: