Hlavní obsah

Góly naplánovat nejde, odmítal Hašek věštit, jaký příděl San Marino dostane

Tajnosti dělal do poslední chvíle, takže jedinou jistotou ještě pár hodin před kvalifikačním duelem se San Marinem bylo, že v bráně české fotbalové reprezentace nastoupí v Uherském Hradišti Petr Čech.. „Každopádně ke změnám v sestavě dojde, protože chceme hrát hodně ofenzivně a dát hodně gólů. Ale kolik jich, to naplánovat nejde,“ odmítal jakékoli prognózy či spekulace trenér národního mužstva Ivan Hašek.

Foto: Petr Horník, Právo

Zleva Marek Jankulovski, Zdeněk Grygera, a trenér Ivan Hašek při poslední přípravě před San Marinem.

Článek

Ještě čtyřiadvacet hodin před zápasem jste nechtěl ani naznačit, v jakém složení česká reprezentace proti San Marinu vyrukuje. Prozradíte alespoň, kolik útočníků nasadíte?

Ale to přece není o útočnících, ale o aktivitě směrem dopředu. Proto bude zapotřebí, aby i obránci byli hodně aktivní.

Ale přece jen - na výběr máte z trojice útočníků Baroš, Necid, Svěrkoš...

My přece máme v kádru i Štajnera či třeba Pudil, takže klidně můžeme hrát i se čtyřmi útočníky. Opravdu to není o jménech, která figurují na papíře, ale o aktivní a ofenzivní hře celého mužstva

Takže když bude mužstvo aktivní a bude si počínat ofenzivně, přijdou góly. Kolik branek v síti San Marina by vás uspokojilo?

Mně by uspokojilo, kdyby diváci odcházeli po zápase sppokojeni a hráči opouštěli trávník s vědomím, že odevzdali maximum.

Neříkejte, že nepočítáte, nekalkulujete a nesumarizujete, jak vysoké vítězství bude zapotřebí, abyste měli alespoň druhé místo ve skupině ve svých rukou a nemuseli spoléhat na pomoc druhých...

Samozřejmě že chceme dát co nejvíc gólů, ale nemůžeme jít přece na hřišti s plánem, kolik branek dáme.

I když to nepřiznáváte, budete určitě úpěnlivě počítat každý vstřelený gól a navíc čekat i na výsledky zápasů v dalších skupinách, neboť když třeba Skotové neporazí Nizozemce, budete mít v případě druhého místa ve skupině cestu do baráže otevřenou...

My se soustřeďujeme sami na sebe, protože nejdříve musíme alespoň druzí ve skupině skončit. Ale jinak je pochopitelné, že ostatní skupiny sledujeme a úspěch Nizozemců si přejeme.

Co vůbec očekáváte ve středečním duelu od fotbalistů San Marina?

Budou chtít zdržovat a přerušovat hru, aby se moc nehrálo. Předpokládám, že vyrukují s jedním útočníkem, který kvality má a zlobit dovede. To platí i pro San Marino, což dokázalo doma proti Polákům, kdy prohrálo pouze 0:2 a to přitom ještě neproměnilo penaltu.

Jenže zápas doma a venku, to je pro amatéry ze San Marina nebetyčný rozdíl!

Právě. U nás se nebudou určitě snažit otevřít a budou bránit v devíti lidech.

Ale přece jen jde o amatéry. prodavače, studenty, majitele pláže či třeba fitness centra...

Není vůbec důležité, co kdo dělá, neboť hráči San Marina určité zkušenosti z mezinárodního fotbalu  mají, spoustu mezistátních utkání už spolu odehráli, takže proti nim musíme hrát naplno.

Utkání bude asi o to svízelnější, že soupeř ani po třetím, čtvrtém inkasovaném gólu určitě neotevře hru, dál bude betonovat a věnovat  se pořád jen a jen defenzívě.

Pochopitelně že bude hrát tak, aby dostal co nejméně gólů. Bude neustále zformován vzadu, my jsme si ale řekli, jakým způsobem jeho obranu překonat a k bráně se dostat. Hráči viděli, jak zadní řady San Marina překonat a góly dávat, takže věřím, že informace využijí a během střetnutí je budou praktikovat.

Útočník San Marina Andy Selva sice jisté zkušenosti má, v probíhající kvalifikaci dokonce vstřelil jedinou branku svého mužstva, ale přece jen kope v Hellasu Verona až třetí ligu!

Fotbalovou kvalitu ovšem má, takže si s ním naši dva stopeři musí poradit.

Tvrdil jste, že Uherské Hradiště jste vybrali i proto, že v zápase nechcete ztrácet čas a nemít prodlevy.

To je další úkol. Snažit se  hrát tak, aby nedocházelo ani k faulům a hra se nekouskovala.

Na prodlevy mezi góly nemyslíte?

Ty by nám až tak nevadily, neboť by šlo o prodlevy příjemné.

Předpokládejme, že San Marino rozstřílíte, Poláky a Iry také porazíte, baráž zvládnete a do Jižní Afriky postoupíte. Zůstanete reprezentačním trenérem i pro světový šampionát?

Počkat, takhle dalece já nepřemýšlím.teď je pro mě podstatné, abychom středeční zápas zvládli.

V tom by mužstvu mohl hodně pomoci Tomáš Rosický. Počítáte s tím, že ho po dvou letech zase postavíte?

Je připraven, trénoval naplno, takže je připraven nasoupit. I s trenérem Arsenalu Wengerem jsem na toto téma mluvil.Až před zápasem ale rozhodneme, zda se objeví v základní sestavě, nebo zda hřiště přijde z lavičky až v průběhu utkání.

Reklama

Související témata: