Hlavní obsah

Necid pro reprezentaci ještě nedozrál, tvrdí trenér Rada

Celá středová řada se mu před kvalifikační konfrontací v Polsku a poté doma proti Slovincům rozpadla, trenér české fotbalové reprezentace Petr Rada však navzdory tíživé situaci zachová klid. „Musíme si prostě vypomoci jinak. Přeskupit řady, hrát třeba systémem 4-4-2, nasadit Jarolíma nebo Rajnocha,“ glosuje dost prekérní stav.

Článek

Už příští sobotu čeká na vaše svěřence další díl kvalifikace o postup na mistrovství světa v polském Chorzóvě proti Polákům. Středová řada se vám přitom rozpadla, neboť k dlouhodobě zraněným Rosickému a Matějovskému přibyl i legionář z Anderlechtu Polák. Situace pomalu na mašli...

Musíme si poradit a nastávající dvojzápas zvládnout, protože pak už bude lépe. Zmiňovaná trojice zraněných záložníků se postupně na trávník vrátí a pro národní tým budou zase k dispozici.

To jste opravdu přesvědčen, že i Rosický laborující se zraněním už dlouhých osm měsíců všechno tak rychle zvládne?

Jeho zdravotní stav se postupně zlepšuje, takže začal zase pozvolna trénovat. Pokud se neobjeví komplikace, měl by do konce roku naskočit do sestavy Arsenalu. Při jeho tělesné konstituci by měl měsíc stačit, aby tréninkové manko dohnal a začal hrát.

A pokud budou komplikace pokračovat a Rosického zdravotní stav se lepšit nebude?

Pak by se asi měli sejít lékaři Arsenalu s našimi reprezentačními doktory a společně hledat způsob, jak v léčbě pokračovat.

Proti Polsku a Slovinsku se bez něho musíte každopádně obejít. Neuvažoval jste třeba o povolání Jana Šimáka, na něhož zaznívají v bundeslize ty nejlepší reference?

Přemýšlel jsem o něm, dokonce i trenérovi Stuttgartu jsem telefonoval, protože jsem chtěl slyšet jeho názor. Bohužel, nedovolal jsem se.

A proto Šimák v nominaci nefiguruje?

Ale to ne. V posledních čtyřech zápasech nenastupoval nebo jen střídal, protože byl zraněn a teď se musí do základní sestavy Stuttgartu znovu prodrat. Až bude zpátky, budu o něm přemýšlet.

O Jarošíkovi, který by vám pomohl vyřešit problém se složením středové řady, přemýšlíte také?

Zkušenosti sice má, ale v reprezentaci dlouho nehrál. A navíc v Samaře plní defenzivní úkoly nebo dokonce zaskakuje v případě potřeby na postu stopera, což není právě místo v sestavě, jež by nás trápilo. Při nedostatku záložníků si můžeme vypomoci jinak - rozestavením, systémem 4-4-2, nasazením Jarolíma či Rajnocha.

Vás ale určitě netrápí jen složení středové řady, ale i problém s útočníky. Pochopitelně až na Baroše, jenž vám musí výkony v Turecku a góly v dresu Galatasaray dělat radost...

Mluvil jsem s ním v pátek krátce před tím, než jsem zveřejnil nominaci. Je toho na něho v posledních dnech a týdnech dost, ale protože pokračuje v úspěšné sérii a góly dává, jde únava naštěstí stranou.

Góly ale dává i slávistický mladík Tomáš Necid, jenž je nejlepším střelcem české ligy. Přesto se do vaši nominace nevešel...

Jeho reprezentační zkušenosti ještě nejsou takové, abychom ho mohli do těžkých kvalifikačních zápasů proti Polákům a Slovincům nasadit. Uznávám, že střeleckou formu má, což je určitě dobré pro Slavii v lize i pohárech a časem může být dobré i pro národní tým. Pochopitelně ho sleduji a v širší nominaci figuruje.

Sparťanský útočník Slepička nemá reprezentačních zkušeností o moc víc než Necid, neboť v národním týmu jen jedinkrát střídal, přesto jste ho na kvalifikaci povolal. A to navíc góly nedává!

Je pro mužstvo přínosem svou velkou pracovitostí. Speciálně na něho jsem se zaměřil při pohárové odvetě Sparty se záhřebským Dinamem a poté jsem se rozhodl ho povolat. Stejné vlastnosti by měl dát ve prospěch reprezentace.

Mimochodem - co svým svěřencům řeknete, až se s nimi v úterý před kvalifikačním dvojzápasem sejdete? Na co budete apelovat a co od nich budete vyžadovat?

Že proti sobě budou mít jak v Chorzówě, tak i poté v Teplicích protivníky z kategorie kvalitních, kteří s námi budou bojovat v kvalifikační skupině o postup. Ostatně, sami hráči nejlépe ví, o co v utkáních s Polskem a Slovinskem půjde a že musí nechat na hřišti všechno, abychom uspěli.

Reklama

Související témata: