Hlavní obsah

Pohodová nula, teď už však Čecha čeká drama v Liverpoolu

PRAHA

Jeho tým drží stále trumfy v rukou. Fotbalisté Chelsea s českým gólmanem Petrem Čechem vedou dvě kola před koncem Premier League tabulku o jediný bodík před Manchesterem United. Tento týden je však čeká bitva pravdy v Liverpoolu, který je ještě stále ve hře o účast v předkole Ligy mistrů. Pro Čecha to pak bude také zajímavý duel s Reinou.

Foto: Giampiero Sposito, Reuters

Vyřazení z Ligy mistrů přebolelo, Petr Čech hraje s Chelsea o double.

Článek

Blues se vůbec se Stoke nepárali a naložili jim sedm kousků. Tahle nula byla pro Petra Čecha hodně snadná, připsal si již 101. zápas s čistým kontem v Premier League. Zajímavé je, že v sezóně to byla pro českého gólmana nula patnáctá - o jednu lepší je pouze liverpoolský Reina. O víkendu tak půjde Chelsea proti Reds nejen o klíčovou zkoušku v bitvě o titul, v sázce bude také prestižní srovnání brankářů.

„Mnohem důležitější než osobní rekordy jsou ale pro mě úspěchy celého týmu. Hrajeme o titul a jsme ve finále FA Cupu. Pokud bychom na double dosáhli, šlo by určitě o nejúspěšnější sezónu v historii klubu,“ poukazuje Big Pete.

Statistici mu spočítali, že hranici sta nul překonal nejrychleji ze všech brankářů v historii Premier League. Stihl to za 180 zápasů, čímž překonal legendárního Dána Petera Schmeichela. Ten se dočkal stovky po odchytání 212 prvoligových utkání.

Teď však jde Chelsea především o to, aby všechny tři závěrečné zápasy v sezóně, v Liverpoolu a s Wiganem v lize a s Portsmouthem ve finále poháru, byly vítězné.

„Po vyřazení z Ligy mistrů jsme ukázali silného týmového ducha a bojový charakter. Zklamání z vyřazení bylo v té době veliké a my se s ním museli vyrovnat a překousnout ho, navíc jsme se v Premier League ocitli na druhém místě za Manchesterem United. V pravou chvíli jsme se ale dokázali vrátit, což je důležitá vlastnost pro to, abychom naše tažení dotáhli do konce,“ věří Čech.

Skóre nerozhodne, myslí si gólman

„Pokaždé, když se týmu nějaké utkání nepovede, tak je pak velmi důležité, jaká bude odpověď hned v tom následujícím zápase. Naše reakce byla výborná, prohru s Tottenhamem jsme nechali za sebou a soustředili se jen na to, odehrát co nejlepší utkání proti Stoke,“ liboval si Čech, který mohl v klidu sledovat, jak Blues výrazně odskakují v rozdílu skóre Manchesteru United.

„Skóre je důležité, ale myslím si, že nenastane situace, že by v konečné fázi rozhodovalo o novém mistru ligy. My máme pořád vše ve svých rukou, řekli jsme si v kabině, že jdeme zápas od zápasu. Máme teď vlastně před sebou taková tři finále, dvě v lize a pak FA Cup. Chceme-li double, musíme ve všech třech zvítězit a nemusíme se přitom ohlížet na výsledky ostatních,“ zdůrazňuje gólman na svém webu.

Jak si o víkendu vedli reprezentanti
Brankáři:
Petr Čech (Chelsea) - Zápas se Stoke (7:0) byl pro gólmana snadný, dokončil ho s patnáctou nulou v tomto ročníku.
Jaroslav Drobný (Hertha) - Proti Schalke dal na branku závoru, jenže tři minuty před koncem přece jen inkasoval a po domácí porážce 0:1 je sestup zase blíž...
Obránci:
Zdeněk Grygera (Juventus) - Dlouhodobě zraněný.
Roman Hubník (Hertha) - Dlouhodobě zraněný.
Michal Kadlec (Leverkusen) - Odehrál celý zápas, v němž byl hostující Hannover snadnou kořistí (3:0).
Ondřej Kušnír (Sparta) - Proti Střížkovu (1:0) měl na své straně hodně místa, a tak si do sytosti zaútočil.
Zdeněk Pospěch (FC Kodaň) - Jenom potvrdil, že na góly přihrává nebo je sám dává. Tentokrát se trefil po brejku a lídr doma porazil třetí Aalborg 2:0.
David Rozehnal (Hamburk) - V Hoffenheimu přišel na hřiště do druhé půle za stavu 0:3 a nakonec si vytrpěl výprask 1:5...
Tomáš Sivok (Besiktas) - Jednou svůj tým zachránil od pohromy, ten však přesto ztratil domácí remízou 2:2 se Sivassporem.
Záložníci:
Mario Holek (Dněpropetrovsk) - Zahrál si slabou půlhodinku vítězného duelu se Simferopolem (3:1).
Tomáš Hübschman (Šachtar Doněck) - Zabránil jistému gólu a výsledkem byla domácí výhra 3:0 nad Oděsou.
David Jarolím (Hamburk) - Přihrál Teschemu na jediný gól, vzhledem k debaklu 1:5 v Hoffenheimu ho však asistence příliš netěšila...
Jan Morávek (Schalke) - Na výhře 1:0 v Berlíně se nepodílel.
Jaroslav Plašil (Bordeaux) - Jeho týmu v závěru sezóny zcela došly síly, tentokrát prohrál 0:1 v Llorientu.
Daniel Pudil (Genk) - Stabilní člen týmu, který výhrou 2:0 nad Beerschotem udržel neporazitelnost v play off o Evropskou ligu.
Tomáš Rosický (Arsenal) - Devětašedesát minut se marně pokoušel něco vymyslet, duel s Manchesterem City skončil 0:0.
Útočníci:
Milan Baroš (Galatasaray) - Své šance tentokrát neproměnil a plichta 0:0 s Bursasporem nahrála především Fenerbahce, které už vede.
Roman Bednář (West Bromwich Albion) - Zápas na půdě Crystal Palace se hraje až v pondělí.
Tomáš Necid (CSKA Moskva) - Vrátil se do základní sestavy a jednou trefou přispěl k jasné výhře 4:1 na hřišti posledního Novosibirsku.
Michal Papadopulos (Heerenveen) - Liga měla volno.
Václav Svěrkoš (Sochaux) - Začíná sbírat víc minut na hřišti, tentokrát 67. Jeho tým však doma podlehl Boulogne hladce 0:3.
Jiří Štajner (Hannover) - V 67. minutě se aktivně zapojil do duelu v Leverkusenu, prohru 0:3 však neodvrátil.

Reklama

Související témata: