Hlavní obsah

Sparta se ukryla ve slovenských lázních, ale Chovanec tvrdí: Nikam jsme neprchli

RAJECKÉ TEPLICE/PRAHA

Sparta si užívá už od neděle pohostinnosti slovenských lázní Rajecké Teplice, vzdálených sotva třicet kilometrů od Žiliny, kde ji ve středu večer (20.45 h, vysílá ČT4) čeká odveta play-off Ligy mistrů se Žilinou. Po sobotní prohře doma s Plzní její přesun vypadá jako úprk před domácí realitou... „Nikam jsme neprchli, tenhle pobyt byl předem plánovaný,“ odmítl v odpoledním pondělním rozhovoru spekulaci generální sportovní manažer a kouč týmu Jozef Chovanec.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér Jozef Chovanec tvrdí, že se Spartou z drsné tuzemské reality nikam neprchl.

Článek

Po sobotní porážce a skandálech kolem Řepky to vypadá, že jste z Prahy tajně prchli na Slovensko, abyste se vyhnuli kontaktu s médii...

To je nesmysl. Nikam jsme neprchli. Po sobotním utkání se tato možnost přímo nabízela. V Rajeckých Teplicích máme v hotelu Diplomat perfektní podmínky k přípravě a regeneraci. K dispozici máme i kvalitní trávník. Samozřejmě jsme tu našli víc klidu, než bychom měli v Praze. Útěk to ale nebyl. Chceme se maximálně koncentrovat na středeční zápas, v němž nám jde o Ligu mistrů nebo Evropskou ligu. Nemusím jistě opakovat, že mezi oběma soutěžemi je dost velký rozdíl.

Kolik jste s sebou vzal hráčů?

Je nás jednadvacet a letěli pouze ti, které můžeme použít do středečního zápasu. Vykartovaní a marodi zůstali doma. A je to osm lidí... Ti mají individuální tréninkový plán, odlišný od tréninků, které tu mají ostatní hráči. Žádné lázně, i když jsme v lázních, to rozhodně nejsou.

Vykartovaných a marodů by mělo být deset. Vy jste hovořil o osmi. Koho z marodů jste vzal s sebou?

Tak si to zrekapitulujme. Vykartovaní jsou Řepka, Brabec a Matějovský. Dlouhodobě na marodce zůstávají Kušnír a Hušek, k nimž přibyli Lačný, Žofčák a Kadlec. Kladrubský má zlomené prsty na ruce, ale je schopen v případě potřeby nastoupit. Vacek už trénuje a po zlomenině kotníku se cítí výborně. Podle lékaře by v případě potřeby mohl do utkání zasáhnout. Vlastně jen gólmani nám drží.

Kladrubský je jednou z variant na místo ve zcela nové stoperské dvojici?

Přesně tak, a spolu s ním Adiaba, Hejda, Hoheneder. Zkoušíme, co bude vyhovovat nejlépe.

Po domácí prohře 0:2 vypadá středeční odveta spíš jako formalita nebo věříte v zázrak, které se ve fotbale občas dějí?

Kdybych nevěřil, tak bychom sem ani nemuseli jezdit. Samozřejmě že Žilina vede v poločase 2:0 a nám chybí minimálně pět hráčů, kteří by byli v základu. Bohužel jsme na tom tak, že alternace dvou i tří borců na jeden post jsou v troskách. Musíme improvizovat. Dokonce jsme s sebou vzali i dorostence. Přesto jsme připraveni udělat maximum pro postup, který jste nazval zázrakem. Pořád to je fotbal a v něm se někdy dějí věci... Pokusíme se jít štěstí naproti a minimálně se o šanci, byť se zdá mizivá, porveme.

Je hezké, když to říká kouč, ale co hráči...

Jsou si vědomi, co pokazili a cítí to stejně. V mužstvu rozhodně nepanuje poraženecká nálada. Na hráčích neleží žádná deka. Uvědomují si, že se od nich v této situaci zázrak nečeká, ale o to by byl příjemnější. Věřím, že do zápasu dají opravdu všechno a podzim tím zlomí.

Přemýšlíte o tom, co bude, když se zázrak nestane? Což když to skončí ostudou a vy jdete s Řepkou ve čtvrtek na kobereček?

Nepřemýšlím. Stejně jako mužstvo se soustředím na zápas. Ještě máme devadesát minut nebo i víc. Chystáme se na všechny varianty, včetně penalt. Potřebujeme vyhrát 2:0 na prodloužení. Další výsledky o dva góly v náš prospěch by nás posunuly do Ligy mistrů, samozřejmě nemluvě o vyšších.

Máte čerstvé informace o Žilině?

Sledovali jsme její zápas se Senicou, v němž trenér Hapal šetřil několik hráčů základní sestavy a vůbec nikdo mu bezbrankovou remízu nevyčítal. Tady fotbalem žijí a věří v postup. Našim úkolem je jim radost pokazit...

Reklama

Související témata: