Hlavní obsah

Ve fotbalové jednadvacítce se otevírá prostor pro nováčky

SAINTE MAXIME

Hledání nových adeptů a čekatelů na šanci, kteří by mohli pomoci v podzimním finiši v kvalifikaci o evropský šampionát. Takový podtext má pro fotbalovou reprezentaci do 21 let středeční přípravný zápas na francouzské půdě proti tamnímu třetiligovému celku Istres. Kouč Vítězslav Lavička bude zvědavý hlavně na to, jak se v přímořském letovisku Sainte Maxime představí devět úplných nováčků.

Článek

Na premiéru netrpělivě čekají brankář Dominik Rodinger, obránci Petr Pavlík, Jan Halama, Michal Šmíd, záložníci Jiří Valenta s Ivanem Haškem, Tomášem Hořavou a Adamem Hlouškem a útočník Jakub Mareš.

"Tento reprezentační termín se pro takovou možnost a testování přímo nabízí. V březnu bychom nominaci zase chtěli mít bližší té podobě, v níž jsme odehráli podzimní část kvalifikace," řekl v úterý Lavička. Zároveň odmítl, že by se ve středečním duelu pustil jen do nahodilého zkoušení. "Kluci, kteří tady s námi jsou, na sebe výkonnostně upozornili v lize a zasloužili si dostat takovou šanci," uvedl Lavička. Jeho tým do prosluněného Sainte Maxime těsně sousedícího s legendárním Saint Tropez dorazil těsně před pondělní půlnocí a v úterý už zvládl dva tréninky.

Češi jdou za postupem na ME

Současný kvalifikační cyklus jednadvacítky má pro české hráče velmi neobvyklou podobu. Lavičkův tým na podzim sehrál šest zápasů, ale kvalifikaci ukončí až letos v září, tedy téměř rok po posledním úspěšném vystoupení na Ukrajině. Češi jsou na dobré cestě za postupem do baráže o ME v roce 2009, zatím jsou v tabulce na prvním místě, i když mají o zápas více před druhým Tureckem.

Mužstvo teď má půl roku na přípravu. V prvním letošním testu proti Istres se bude muset obejít bez tradičních tahounů: záložníci Kalouda s Holkem a bek Kúdela povýšili do seniorské reprezentace, další opory v čele s brankářem Švengrem, obráncem Suchým, záložníkem Střeštíkem či kapitánem Fillem tentokrát dostali volno. Prostor se tak otevřel novým tvářím.

"Kluci se teď můžou předvést a říct si třeba o další nominace. Je dobré vidět, že náš tým není uzavřený pro nikoho," prohlásil záložník František Rajtoral, při Fillově neúčasti nový kapitán týmu. A nováčci nabídnutou šanci promarnit nechtějí. "Je to pro nás určitá šance a musím ze sebe vydat to nejlepší, abych měl naději na další pozvánky. Ale hlavně si to chci co nejvíc užít, s reprezentací jsem úplně poprvé v životě," líčil olomoucký středopolař Hořava.

V brance Petr i Rodinger

Lavička si možnost prověřit debutanty pochvaluje, jen ho mrzí, že nemá více času na práci s mužstvem. Mladíci se sešli v pondělí odpoledne v Praze, večer odletěli do Francie a po úterní dvoufázově přípravě, na níž nechyběl nový Lavičkův asistent Michal Zach, je ve středu už čeká zápas. Ve čtvrtek se tým vrátí do Prahy a rozejde se.

"To je jediné minus, ale nemůžeme si stěžovat. I tak mám z atmosféry a přístupu kluků velmi dobrý dojem," tvrdil Lavička, který mimo jiné plánuje poločasové střídání gólmanů. Začít by měl Radek Petr z Parmy, potom by se poprvé měl představit Dominik Rodinger, nová posila Slovanu Bratislava. "Ale jsem zvědavý na všechny hráče, i na ty, s nimiž jsme se potkávali na podzim. Do kvalifikace sice ještě zbývá hodně času, ale kluci si svým výkonem ve středu můžou do budoucna pomoci. Samozřejmě bude důležitá i stálá výkonnost v klubech," upozornil Lavička.

Přestože ve středu "lvíčatům" zdánlivě o nic nepůjde, tým prý zápas nebere na lehkou váhu. "Osobně chci vyhrát každý zápas a nic se na tom nemění ani teď," poznamenal Rajtoral. I Lavička varoval před podceněním soupeře. "Naší filozofií je touha uspět, ať jde o kvalifikaci, nebo přípravný zápas. Tohle nebude žádná pouťová legrace a my se podle toho zachováme," dodal Lavička. Zápas začíná ve středu v 15:00.

Předpokládaná sestava ČR:
Petr - Řezník, Pavlík, Mazuch, Kubáň - Rajtoral, Hašek, Dočkal, Mičola - Pekhart, Mareš.

Reklama

Související témata: