Hlavní obsah

V Portugalsku mají z fotbalového ME bolení hlavy

LISABON

Spousta problémů. Tak lze ve stručnosti charakterizovat stav příprav na mistrovství Evropy, které v Portugalsku začne za sto dní. Supermoderní stadióny sice stojí, ale starosti nekončí. Organizátory nejvíce bolí hlava z nekvalitních trávníků a nespokojených policistů. Ti společně se zdivočelými fanoušky mohou být nebezpečnou rozbuškou dalších trablů.

Foto: internet

DEFAULT TITLE

Článek

Na sklonku loňského roku byly slavnostně otevřeny poslední dva stadióny - Bessa v Portu a Municipal v Braze. Účet se tak vyšplhal na astronomických 640 miliónů eur (tedy téměř 20 miliard korun). Má Portugalsko, které v Evropské unii nepatří k nejvyspělejším zemi, na tak nákladnou akci? Pochybnosti se znovu vyrojily, navíc suma ještě ani zdaleka není konečná.

Tráva je v žalostném stavu

Dodatečné náklady si totiž vyžádá hlavně úprava trávníku. To je doslova noční můra portugalských pořadatelů. "Věnovali se jí vyhlášení specialisté, ale výsledky jsou žalostné. Nevíme, proč tráva neroste," konstatoval posmutněle šéf organizačního výboru Gilberto Madail.

Vůbec nejhorší je situace na stadiónu Dragao v Portu. "Tráva je tak měkká, že si fotbalisté připadají, jako kdyby hráli na písku," postěžoval si před časem trenér klubu FC Porto José Mourinho. Přestože jinak nádherný stadión byl s velkou slávou otevřen už loni v listopadu, Porto kvůli špatnému trávníku až donedávna hrálo své zápasy na stařičkém Das Antas.

Až před týdnem nebylo vyhnutí, neboť na Ligu mistrů proti Manchesteru United bylo Dragao už dávno dopředu vyprodáno. Narychlo položený nový trávník, přivezený až z Nizozemska, stál bezmála milión eur, a přitom vůbec není jisté, jestli vydrží.

Problémy mohou mít i Češi

Podobné problémy řeší i v Braze, Leirii a také Aveiru, kde budou hrát dva zápasy čeští fotbalisté. Agentura DPA nedávno citovala jednoho z hráčů místního klubu Beira Mar. "Připadám si tady jako na pláži. Stadion je krásný, ale regulérní fotbal se na něm hrát nedá," řekl hráč, který si nepřál být jmenován.

Firmy, které trávníky pokládaly, svádějí problémy na počasí a vyzývají k trpělivosti. "V téhle zimě tráva neroste. Až se na jaře oteplí, bude po problémech," snažil se pořadatele uklidnit zahradní inženýr Joaquim Goncalves.

Vrásky hostitelům dělají i fotbaloví chuligáni. Ti nejobávanější asi do Portugalska nedorazí, protože britská policie se chystá 'známým firmám' v době šampionátu zakázat odjet z ostrovů, ale výtržníci z Německa a Nizozemska prý nejsou o moc mírnější.

Nová generace rváčů

Vysloužilí britští hooligans navíc portugalské policii vzkazují, že násilí nezabrání, i když dělá maximum. "Dvě, tři stovky fanoušků se jedou do Portugalska jen poprat. Může se to zdát málo, ale říkám, že mohou ztropit pořádné peklo," řekl agentuře Reuters bývalý rebel John Theone. V Portugalsku prý povstane nová generace anglických rváčů.

Navíc i sami Portugalci už vědí, jak vypadá fotbalové násilí. Tři muži byli nedávno vážně zraněni při potyčce mezi příznivci Benfiky a Sportingu a stadión v Guimaraesi, kde se také bude hrát mistrovství Evropy, byl celý únor uzavřen, protože rozvášnění místní fanoušci vytrhali sedačky a házeli je na hrací plochu. Inspekce UEFA pak nařídila, že v Guimaraesi musejí dostavět tunel, který by hráče i rozhodčí při odchodu ze hřiště chránil před podobnými útoky.

Je policie připravena?

Dbát na bezpečnost by mělo přímo v hledišti tisíc policistů a další tři tisícovky strážců zákona by se měly pohybovat v okolí každého stadionu. Policie byla pro boj s výtržníky nově vyzbrojena, vůbec poprvé dostala vodní děla, ale o její připravenosti kolují vážné pochybnosti.

Předseda policejních odborů Alberto Torres dokonce pohrozil protestními akcemi přímo v době šampionátu. "Vláda nám stále slibuje nějakou modernizaci. Ale faktem je, že na některých stanicích si policisté musejí sami kupovat uniformy a dokonce i pouta," řekl odborový předák.

Strašákem je i dopravní kolaps. Stadiony v centrech velkých měst jsou často obtížně přístupné a dokonce i Algarve, ležící v pustině stranou městského ruchu, zažilo při nedávné generálce nevídanou dopravní zácpu. Když tady v polovině února hráli Angličané přátelský zápas, zablokovalo příjezdové silnice na sedm tisíc aut a mnoho fanoušků muselo poslední kilometry dojít pěšky. Situaci může ještě zhoršit chystaná stávka řidičů kamionů, kteří podobně jako policisté chtějí šampionátu využít ke zlepšení pracovních podmínek.

Když se před pěti lety rozhodovalo o hostiteli evropského šampionátu, Portugalsko šlo do boje pod heslem "Milujeme fotbal". Sto dní před zahájením mistrovství se zdá, že jeho obyvatele čeká spousta zkoušek, při nichž budou muset svou lásku k fotbalu prokázat.

Šampionát začíná 12. června.

Reklama

Související témata: