Hlavní obsah

Rusové odvrátili senzaci a ve finále MS vyzvou české reprezentanty

KOLÍN NAD RÝNEM

Hokejisté Ruska zvítězili v semifinále mistrovství světa nad domácím Německem 2:1 a postoupili do finále. Vítěznou branku sborné vsítil až v 59. minutě Dacjuk. Rusové se ve finále postaví proti českému výběru, Němci se střetnou v boji o bronzovou medaili se Švédskem.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Ruští hokejisté se radují z branky Jevgenije Malkina (druhý zleva) do německé sítě v semifinále mistrovství světa.

Článek

Oba týmy nastoupily k boji o finále bez svých brankářských jedniček; Rusové s Košečkinem, německého hrdinu Endrase nahradil Zepp. Hned v úvodu mohla jít vysoce favorizovaná sborná do vedení, Malkin ovšem trefil parádní ranou přes obránce jen tyč. Němci se ale svému sokovi vyrovnali v důrazu i nasazení, a tak se poté hrála vyrovnaná partie.

Domácí si na začátku 11. minuty zahráli první přesilovku zápasu a po chvilce je čekala dokonce dvojnásobná početní výhoda, neboť Kuljomin byl za vražení na hrazení vyloučen na pět minut a do konce utkání. Z téměř minutové příležitosti nic nebylo, už při klasické přesilovce pět na čtyři ale Němci dostali v brankovišti puk za Košečkina, ruský gólman ho však v pádu dokázal holí odpálit před dorážejícím Bartou.

Jenže přišel další prohřešek Rusů a Němci hráli proti třem téměř celé dvě minuty, čehož po tečované ráně Ehrhoffa od modré čáry využil gólovou dorážkou v polovině 16. minuty Marcel Goc. Ještě před první přestávkou si v pěti proti čtyřem zahráli poprvé i Rusové, teč Těreščenka před odkrytou klecí byla ale nepřesná.

Schütz ve vyložené šanci selhal

Na začátku druhé třetiny hráli Rusové další přesilovku, po Malkinově chybě jel však Schütz zcela sám na Košečkina, jenže ten jeho úmysl o zakončení přečetl a zastavil kotouč pravým betonem.

Ruský kouč Bykov stáhl sestavu na tři útočné formace a jeho svěřenci poté čím dál víc stupňovali svůj tlak. Nebezpečně pálil Ovečkin, ale vyrovnání přinesla až na začátku 32. minuty Malkinova rána bez přípravy po vybídnutí od Gončara. Dokonat obrat mohl bek Kulikov, bombou z kruhu pro vhazování ale orazítkoval jen horní tyč.

Ve třetím dějství mohl Rusům přiblížit finále Fjodorov, Zepp byl ovšem proti. Sborná pak znovu přepnula na vyšší rychlostní stupeň, nedařilo se jí ale proměnit své příležitosti ve vedoucí gól. V těch největších minul Sušinskij puk před prázdnou brankou a Malkina vychytal Zepp. V 55. minutě musel na trestnou lavici Felski, Němci však znovu odolali.

Když už se zdálo, že se Němcům povede dotáhnout zápas senzačně minimálně do prodloužení, v útočném pásmu chyboval přihrávkou naslepo Gogulla. Rusové vyrazili na zteč dva na jednoho, Dacjuk však vzal zodpovědnost na sebe a 110 vteřin před koncem vstřelil vítězný gól. Němci zkusili o 20 sekund později power play, vyrovnat mohl Wolf, ale Rusové už své těžce vydřené vítězství uhájili.

Hokejové mistrovství světa v Kolíně nad Rýnem - semifinále:
Německo - Rusko 1:2 (1:0, 0:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 16. M. Goc (Schütz, Ehrhoff) - 32. Malkin (Gončar, Kovalčuk), 59. Dacjuk. Rozhodčí: Baluška (SR), Levonen (Fin.) - Arm (Švýc.), Kalivoda (ČR). Vyloučení: 4:3, navíc Kuljomin (Rusko) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:0. Diváci: 18.734.
Německo: Zepp - Ehrhoff, Dietrich, Krueger, Sulzer, Holzer, Braun, Butenschön, N. Goc - Schütz, Rankel, M. Goc - Müller, Ullmann, Wolf - Felski, Kreutzer, Barta - Hospelt, Gogulla, Tripp. Trenér: Uwe Krupp.
Rusko: Košečkin - Kornějev, Grebeškov, Kalinin, Gončar, I. Nikulin, Jemelin, Aťjušov, Kulikov - Sušinskij, S. Fjodorov, Ovečkin - Dacjuk, Kovalčuk, Malkin - Kozlov, Frolov, Těreščenko - Kuljomin, Anisimov, Afinogenov. Trenér: Vjačeslav Bykov.

Reklama

Související témata: