Hlavní obsah

Vůjtek po snovém vstupu do MS krotí euforii: Zatím jsme se jen zachránili!

Moskva
Aktualizováno

Když se ze střídačky koukal na výkon české hokejové reprezentace v úvodní třetině utkání mistrovství světa proti Švédsku, své svěřence nepoznával. „Dělali jsme školácké chyby, takhle špatně jsme nehráli celou přípravu,“ musel uznat Vladimír Vůjtek a i proto si vzal o první přestávce slovo.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Radost trenérů (zleva) Vladimíra Vůjtka, Jaroslava Špačka a Josefa Jandače z výhry nad Švédy.

Článek

Co jste hráčům říkal?

Trošku jsme s trenéry zvedli hlas. Ne proto, abychom klukům nadávali. Chtěli jsme je nabudit, aby začali hrát to, co jsme hrávali. Tedy rychlé rozehrávky kolmo dopředu a rychlý přístup k hráčům.

Věřil jste, že k obratu může dojít?

Byli jsme v první řadě rádi, že to bylo 0:2 a ne 0:5. To byl první moment, díky kterému jsme si říkali, že jsme ještě ve hře, protože stav 0:2 ještě není tak neřešitelný. Neříkám, že jsme byli přesvědčení, ale věřili jsme, že je možné se zápasem ještě něco udělat.

Nabádáte hráče k sebedůvěře?

Samozřejmě, hokejista bez sebedůvěry není hokejista. Musí si věřit, aby odvedl co nejlepší výkon. Nesmí se bát nějakých momentů. Prostě musí na mistrovství světa podat svůj špičkový výkon, jinak výsledek nebude.

Což se od druhé třetiny podařilo...

Zvedli jsme se, druhá třetina byla vynikající. Velice dobře jsme se pohybovali a bylo vidět, že Švédům trošku docházejí síly jako nám proti Lotyšům, protože den předtím odehráli večerní zápas s Dánskem.

Ceníte si, jak je tým soudržný?

Samozřejmě. Bylo vidět, jak se po nepovedené první třetině dali dohromady a sehráli velice dobrou partii.

Sázka na Pavla Francouze v brance vyšla, že?

Shodli jsme se na něm všichni čtyři trenéři. Vycházeli jsme z přípravného zápasu se Švédy ve Znojmě, kde je vychytal a podal velice dobrý výkon. Zatím se nám povedlo nasazovat gólmany na soupeře podle toho, jak se jim proti nim dařilo v sezóně. Tak snad to bude pokračovat.

Co jste si říkal, když při švédské power play zkoušel Francouz přes celé kluziště zamířit do prázdné brány?

Přál jsem mu, aby ji trefil.

Překvapili vás Švédové, že gólmana odvolali už pět minut před koncem třetí třetiny?

Neměli jinou šanci. Ale myslím si, že vyspělé mužstvo by za těch pět minut mělo dát gól. Měli jsme nějakou šanci, byla tam tyčka. Spíš jsme to už drželi, abychom nedostali gól a drželi to do konce.

Nebudete teď muset krotit přehnanou euforii, když jste získali osm z devíti možných bodů a porazili silné Rusy i Švédy?

Bodů je pořád málo, zatím jsme se jen zachránili. To je první bod, další je postup do čtvrtfinále a pak o umístění. Každý zápas je o co hrát. A nám se hraje líp proti těm silným soupeřům. Musíme se teď připravit na další zápas a pokusit zahrát suverénně.

Vyhrají čeští hokejisté skupinu A?
Ano
92,6 %
Ne
7,4 %
Celkem hlasovalo 40707 čtenářů.

Reklama

Související témata: