Hlavní obsah

Anaheim dal Detroitu pět gólů a vyrovnal stav série

ANAHEIM

Hokejisté Anaheimu zvítězili ve čtvrtém utkání semifinále play-off NHL nad Detroitem 5:3 a srovnali stav série na 2:2. Kačeři sice v druhé třetině přišli o dvoubrankový náskok, ale v 46. minutě jim Ryan Getzlaf vrátil vedení, které pojistil minutu před koncem trefou do prázdné branky Rob Niedermayer.

Foto: ČTK/AP

Teemu Selanne z Anaheimu překonává Dominika Haška ve čtvrtém zápase série finále Západní konference.

Článek

Kačeři si v první třetině vybudovali slibný náskok 3:1, o který přišli během druhé části. Český strážce svatyně Detroitu Dominik Hašek inkasoval třikrát z úvodních osmi střel soupeře, celkem pak čtyřikrát z dvaadvaceti pokusů hráčů Anaheimu, vzhledem k tomu, že poslední branka utkání padla do již opuštěné klece hostujícího týmu. "Celý zápas jsme dominovali, ale puk se prostě neodrážel na naše hokejky," řekl Hašek po utkání a smutně dodal: "Oni naopak skórovali z první střely i ze své první přesilovky."

"V obraně jsme selhali především my," prohlásil sebekriticky pilíř zadních řad Detroitu Chris Chelios. "Máme jednoho z nejlepších brankářů v lize, možná nejlepšího. Ale vůbec jsme mu nepomohli. Můžete tomu říkat nešťastné odrazy, smůla nebo já nevím jak, ale jsou to v první řadě naše chyby. To musíme příště napravit," zdůraznil Chelios.

To gólman Giguere v brance Anaheimu se činil o poznání více, když dokázal zastavit šestatřicet puků z holí hráčů Detroitu, kteří byli mnohem aktivnější než domácí borci. Rozesmutnil především agilního Henrika Zetterberga - švédský forvard zaměstnal Giguerovu pozornost během utkání hned sedmkrát.

V dresu Anaheimu se konečně výrazněji prosadil trápící se Teemu Selanne. Finský blesk si během utkání připsal tři střely, jednu branku a dvě asistence. V šesté minutě třetí třetiny se podílel na rozhodující přesilovkové trefě Ryana Getzlafa.

"Cítím velkou úlevu. Je to těžké, když se nedokážete střelecky prosadit a vy začínáte být frustrovaný," oddechl si po utkání Selanne, který skóroval po pětizápasovém půstu. "Tým potřebuje příspěvek od každého a dnes přišla řada na mě. Celý tenhle zápas byl o víře ve vlastní schopnosti a já myslím, že mé zlepšení přišlo v pravý čas."

Náhradník Jackman se střelecky prosadil

Domácí tým se musel obejít bez suspendované opory zadních řad Chrise Prongera. Jeho místo zaujala pětka z draftu v roce 1996 Richard Jackman. Ten nastoupil ke svému prvnímu zápasu play-off v kariéře a hned se uvedl přesilovkovou trefou v první třetině. "Pro ně bylo vyhrát bez Prongera velkou motivací, my jsme této výhody bohužel nedokázali využít," posteskl si Hašek.

"Myslím, že byl Jackman trochu nervózní, přesto dokázal vstřelit důležitou branku a já jsem za něj šťastný," rozplývala se domácí gólmanská jednička Giguere. Oba týmy dokázaly využít dvě početní výhody. V jedné z nich asistoval v dresu Detroitu i Robert Lang.

Výsledek semifinále play-off NHL:
Západní konference - 4. zápas:
Anaheim - Detroit 5:3 (3:1, 0:2, 2:0)
Branky: 2. Perry, 12. Jackman, 19. Selänne, 46. Getzlaf, 59. R. Niedermayer - 4. a 36. Cleary, 28. Bertuzzi (Lang). Dominik Hašek odchytal za Detroit 59 minut, z 22 střel inkasoval 4 góly a úspěšnost zásahů měl 81,8 procenta. Střely na branku: 23:39. Diváci: 17 375. Stav série: 2:2.

Reklama

Související témata: