Hlavní obsah

IIHF: Do zámoří odchází mnoho hokejistů předčasně

PRAHA

Mezinárodní hokejová federace bije na poplach: až příliš mnoho hráčů odchází do zámoří, přestože na vstup do prestižní NHL nejsou zdaleka připraveni. Kvalita hokeje tím následně trpí jak v zámoří, tak v nejlepších evropských ligách a hráči se kvůli tomu v řadě případů nedostanou na takovou úroveň, pro jakou měli předpoklady.

Foto: www.hockeycanada.ca

Vladimír Sobotka (vlevo) a Petr Pohl na MS juniorů (ilustrační foto).

Článek

Toto varování podložené podrobnou studií vyslovil na dnešní tiskové konferenci v Praze mluvčí mezinárodní federace IIHF Szymon Szemberg. Hlavních faktorů, které se podílejí na této nepříznivé situaci, je podle studie několik. Vidina rychle získaných peněz v porovnání s domácí soutěží, mnohdy negativní vliv agentů, kteří jsou na odchodech hráčů do zámoří finančně zainteresováni, a také rodičů.

"Do 22 let by hokejista neměl hledět na peníze. Ať se nehoní za penězi, ale za příležitostmi, neboť peníze ho posléze budou honit samy," adresoval Szemberg radu mladým hokejistům, kteří touží po úspěchu za mořem.

Přednáška v rámci tiskové konference byla uvedena příhodným mottem: "Není nutné vypustit rybník, aby člověk chytil rybu". Podstata této věty se opírá o čísla jednoznačně vyjadřující fakt, že z celkového množství hráčů odcházejících do zámoří jich v NHL uspěje jen malé množství. Z 621 hráčů z Evropy, kteří působili v letech 2000-2006 v NHL či dalších zámořských ligách, jich pouze 233 dosáhlo uznávaného výkonnostního stupně.

Začal to Bergman

Zbylých 62 procent hokejistů v ní podle studie zanechalo jen minimální či vůbec žádnou stopu a 46,1 procenta hráčů se vrátilo do Evropy, aniž by nasbíralo 400 startů v elitní lize. Tedy počet zápasů, jenž je obecně považován za "kariéru v NHL". "Tihle hráči mohli prožít skvělou kariéru doma nebo i v NHL, pokud by odešli do zámoří až v momentě, kdy na to budou připraveni," prohlásil Szemberg.

Vše začalo před více než 30 lety. Poté, co Švéd Thommie Bergman odehrál v ročníku 1972/73 za Detroit celou sezónu v NHL, začalo se zámoří poohlížet po hráčích ve Švédsku a Finsku. Ale tehdy musel být hokejista skutečnou hvězdou národního týmu, aby mohl odejít do NHL. Postupem doby se situace rapidně změnila. Často se ozývaly také hlasy, že evropští hráči se potřebují seznámit se zámořským stylem hokeje v nižších soutěžích.

Alarmující je podle studie například také počet 575 draftovaných hráčů do CHL zastřešující juniorský hokej v Kanadě, z nichž bylo asi 500 Čechů nebo Slováků. Účast v CHL však neznamená pro hráče lepší šanci na úspěch v NHL. Evropští hráči, kteří zvolí CHL, mají často krátké a průměrné kariéry v NHL. Řada z nich se nikdy do NHL nedostane a vrátí se do Evropy.

Hudler špatným příkladem

Že není nutné procházet nejprve různými stupni zámořského hokeje před vstupem do NHL, však dokazují příklady mladých hráčů z poslední doby. Ať už to jsou Rusové Alexander Ovečkin s Jevgenijem Malkinem, Slovinec Anže Kopitar či Švýcar Patrick Fischer. Ti všichni se stávají nastupujícími hvězdami NHL krátce po svém příchodu z vyspělých evropských lig.

Dobrým příkladem příliš brzkých odchodů do zámoří může být podle Szemberga i současná česká seniorská reprezentace. Zatímco ze zlaté generace českého hokeje mezi lety 1996 a 2006 tvořili hlavní páteř reprezentace hráči, z nichž ani jeden neodehrál jediný zápas v juniorské CHL, v současném týmu je mnoho těch, kteří se protloukali juniorskými a nižšími soutěžemi, než se dostali do NHL.

Mluvčí IIHF se také pozastavil nad případem dvaadvacetiletého Jiřího Hudlera, který podle něho za svou kariéru udělal hned tři chyby při rozhodování o své budoucnosti. První chybou podle Szemberga byl odchod do ruské Kazaně před sezónou 2002/03. Hudlerovi bylo 18 let a měl za sebou pouze jednu kompletní sezónu se Vsetínem. Uspěchaný byl prý i velmi brzký odchod do NHL před sezónou 2003/04 a především pak Hudlerovo setrvání v AHL ve farmářském týmu Detroitu při výluce v NHL namísto návratu do extraligy.

Češi nejpočetnější cizinci

Uznávaný trenér George Kingston ve své práci z roku 2002 poukazuje na to, že hráči v Severní Americe jsou vytíženi zápasy a cestováním natolik, že jim nezbývá čas na trénink technických dovedností. Naopak v Evropě mají díky volnějšímu programu šanci na sobě více pracovat.

Podle Szemberga si hráči musejí uvědomovat, že rychlý odchod do zámoří neznamená krok dobrým směrem. "Hlavním cílem této studie má být dosažení optimálního vývoje na obou stranách Atlantiku, aby hráči zůstávali ve svých ligách a federacích do té doby, než budou skutečně připraveni na vstup do NHL," citoval Szemberg slova Murrayho Costella, bývalého hráče NHL a člena Síně slávy, známého i díky práci s hokejovou mládeží.

Evropští hráči nyní tvoří zhruba třetinu hokejistů na soupiskách týmů NHL, přičemž největší zastoupení má v poslední době Česká republika. Současný poměr kanadsko-amerických hráčů a Evropanů 70:30 by se měl podle studie postupně změnit na "zdravější" podíl 80:20.

Szemberg ve své závěrečné řeči k přítomným trenérům mládežnických týmů kladl důraz také na to, aby svým svěřencům připomínali fakt, že šance na to, aby se hráč prosadil z nižších či juniorských zámořských soutěží do NHL, je velmi mizivá. "Na odchod do zámoří není nikdy pozdě, může být pouze příliš brzy," uvedl mluvčí federace.

Sezóna:Češi v NHL:Slováci v NHL:
1995/963510
1996/97388
1997/983913
1998/995213
1999/20005619
2000/017130
2001/027732
2002/037336
2003/047437
2005/066532

Reklama