Hlavní obsah

Jágr to parádně vymetá, říká Hertl. A sám už neplánuje lámat rekordy

Newark

V pátek si v New Jersey poprvé v NHL vyzkoušel prodloužení tři na tři a po dvouminutovém pobytu na ledě byl rád, že se odšoural na střídačku. Start sezóny se ale Tomáši Hertlovi povedl. San Jose má z pěti utkání čtyři výhry a český hokejista putuje sestavou vzhůru.

Foto: Nick Wass, ČTK/AP

Tomáš Hertl (vlevo) spěchá za kotoučem v souboji s Justinem Williamsem z Washingtonu.

Článek

Jak vám bylo během nastavení, kdy je na ledě spousta místa?

Zavařil jsem se tam asi na dvě minuty, takže jsem měl co dělat. Ono se při tom hrozně těžko střídá, když je soupeř na puku. Už jsem toho měl dost, modlil jsem se, ať se něco stane a puk je pryč. Ale šancí je hodně a není to vůbec špatné.

Potěší to, když s vámi trenér počítá i do těchto situací?

My jsme před sezónou trénovali tři dvojice útočníků a já jsem v nich byl, takže jsem moc rád, že jsem dostal důvěru. Letos začínám od začátku na centru a nemůžu si stěžovat. Hrál jsem třetí lajnu, až teď se Logan Couture zranil, takže jsem se posunul do druhé. Zatím se mi docela daří i na buly, teda aspoň průměrně. Za to jsem rád, snažím se na nich pořád pracovat. Start je super, a hlavně gólman Jones nám chytal neskutečně.

Co se změnilo pod novým trenérem DeBoerem?

Systém je jiný a trenér hraje všechny čtyři lajny. Dřív to bylo tak, že na nejlepší lajny soupeře šla naše první nebo druhá. On to točí na čtyři a všichni máme skoro stejný čas na ledě, když se odečtou oslabení a přesilovky. A my mu oplácíme tím, že ty čtyři lajny hrajou dobře.

Bylo těžké si zase zvykat na pozici v centru?

Já jsem tam rád a doufám, že tam vydržím celou sezónu. Centr je jeden z nejtěžších postů, převážně bráníte, pak jste v útoku a musíte umět buly. Ale mně defenziva nevadí, snažím se pomoct bekům, komunikovat.

Trénujete speciálně vhazování?

Po každém tréninku nám radí Mike Ricci, který byl výborný centr, jak to máme hrát. Snažím se na tom pracovat a chci být každý zápas nad 50, nebo aspoň na 50 procentech.

DeBoer vždycky hodně dbal na defenzívu, platí to pořád?

Až s Devils jsme dostali první gól v oslabení, v němž jsme minulý rok patřili k nejhorším. Něco se změnilo, v defenzivě se nám daří, ale je to i věc gólmana, který vychytal hodně bodů.

V létě jste říkal, jak je důležitý dobrý start, takže stěžovat si určitě nemůžete.

Celý tým hraje hodně dobře, minule to nešlo nejen mně, ale vlastně všem. Měl jsem štěstí, že mi tam padly i dva góly. Když sbíráte body, hrajete sebevědoměji.

Vypadáte tak nějak víc nabušeně. Co za tím je?

Snažil jsem se změnit stravu. Kondiční trenér byl se mnou spokojený, protože jsem shodil asi dvě procenta tuku a změnil je na svalovou hmotu. Snažím se to jídlo dodržovat, i když je to těžké, protože po zápase máme hned v kabině pizzu a tak. Ale já si to chci hlídat, třeba počkat s jídlem až na hotel. Zatím se cítím dobře a doufám, že mi to pomůže.

Čekáte víc energie na konci sezóny?

Určitě, když jste trošku lehčí a jíte zdravěji, tak se hraje líp. Každému může vyhovovat něco jiného, někdo si může dát dvě čokolády a cítit se dobře, já zkouším tohle. Předtím to bylo tak, že jeden zápas jsem se cítil fajn a druhý jsem byl unavený, teď je to zatím ve všech dobré.

Mluvil jste i o tom, že možná zkusíte pracovat s psychologem, jak to dopadlo?

Já to časově nezvládal, protože jsem letěl do Ameriky brzy. Ale hlavně jsem si to musel srovnat v hlavě sám a o to se snažím. Nechodit do zápasu s tím, abych myslel, jestli to je moje poslední sezóna, jestli musím udělat tolik a tolik bodů. Chci odvést pořádný výkon, aby se vyhrávalo a udělalo play off. Nějaký pořádný výsledek mě potěší víc, než kdybych bodoval a my zůstali mimo play off. Nechci na góly myslet, ale když to padne, budu jen rád.

Loni v létě jste na sobě ještě cítil následky operace kolena, teď jste stoprocentně zdravý?

Když máte jakékoliv zranění nebo horší zdravotní stav, tak vás to omezuje. Pokud do toho můžete jít na sto procent, tak to určitě pomůže.

Jste zase sebevědomý, jako když jste ve velkém stylu vtrhnul do NHL?

Ještě těch zápasů nemám tolik. Každému, kdo mi něco poradí, jsem vděčný, vezmu si to k srdci a dál na sobě budu pracovat.

Takže už si sám na sebe nevytváříte tlak?

Minule jsem si toho hodil na hlavu moc, chtěl jsem pomalu zlomit všechny rekordy. Ale když se podívám na náš tým, máme tu plno lídrů, kteří to mají táhnout, a já můžu hrát uvolněně.

Překvapuje vás, jak se drží na Floridě ve třiačtyřiceti Jaromír Jágr?

Je to neskutečné. Dva góly sem, dva góly tam. Celé lajně to jde, sedlo jim to. Je neskutečné, že všude už pomalu starší hráče nechtějí a on tak řádí. A nejen že dává góly, ale parádně to tam vymetá. Hrozně mu to přeju.

Reklama

Související témata: