Hlavní obsah

Hokejisté doufají na Karjale v další výhry

HELSINKY

Povzbuzeni skalpem domácích Finů si čeští hokejisté na Karjale troufají na další vítězství. V sobotu od 14 hodin je v Helsinkách čekají Švédové a v neděli ve stejný čas hrají s Rusy, přičemž sobotní úspěch by národnímu týmu otevřel cestu k historickému triumfu v turnaji na finském ledě.

Článek

"Doufám, že při obou víkendových zápasech budou hráči zase vzorně pracovat a hrát s maximálním nasazením jako proti Finům," řekl trenér Ondřej Weissmann a přiznal, že si premiéru v roli kouče užil: "Je to ale zásluha hráčů na ledě, kteří bezvadně plnili taktiku a dodrželi systém. Rezervy najdete vždy, ale vážné chyby ve hře skutečně nebyly."

Zatímco debutující finský kouč Erkka Westerlund musel ještě ráno vysvětlovat, proč byli Finové proti nám útočně bezzubí, Weissmann si vychutnával snídani v hotelu a u stolu žertoval s asistentem Rulíkem. "Spalo se mi moc dobře s pocitem, že právě my jsme připravili domácím vůbec první porážku na Karjale od roku 1997," tvrdil trenér, jenž reprezentantům v poledne naordinoval hodinový trénink.

Sestava se měnit nebude

Při odchodu hráčů z ledu lékař mužstva Jan Vanáč radostně konstatoval, že na turnaji zatím nemá žádnou práci a kouč sdělil, že proti Švédům se nechystá měnit sestavu "Rozhodneme se definitivně až po ranním sobotním rozbruslení, ale ten výkon týmu v prvním zápase byl tak dobrý, že se nám nechce zasahovat do fungujících vazeb," vysvětlil Weissmann.

"Po vítězství našeho sobotního soupeře nad Rusy se právě zápas se Švédy ukazuje jako klíčový pro naplnění touhy turnaj vyhrát, takže dodržíme složení útoků jako na Finy a zřejmě půjde znovu chytat Svoboda," vykládal trenér, který by pak proti sborné ale určitě poslal do branky Dubu a do hry zapojil i dosud třináctého útočníka Hořavu.

Aktivita se vyplácí

"Máme na páteční odpoledne od organizátorů slíbené video ze čtvrtečního utkání v Linköpingu, v němž Švédové porazili Rusko sice jen 2:1, ale poměr střel 43:22 jasně dokládá jejich převahu. Zkusíme podle toho záznamu rozebrat hru obou týmů a zase na ně přichystat taktiku. Nepůjde ale o nic zázračného, chceme i o víkendu hrát podobně jako proti Finům, tedy z důsledné obrany, ale aktivně a nedávat soupeři prostor," prozradil český kouč.

"Jsme připraveni na to, že Švédové sice možná tolik nebruslí jako Finové, ale zase dokáží hrát důrazněji v osobních soubojích a hokej s nimi dost bolí, takže musíme být odolní. Důležité bude nenechat je moc tvořit a snažit se zase ovládnout střední pásmo i pohlídat si prostor před brankou. Takový aktivní přístup platí na každého," usoudil český trenér, který na páteční odpoledne dal mužstvu absolutní volno.

Nevlídné počasí

"Vím, že kluci chtějí zajít do města, aby se neváleli půl den na hotelu, záviset ale bude asi na počasí. Jsou to profesionálové, většinou tátové od rodin, takže jim nemusíme nic určovat," usmál se Weissmann. Ve finské metropoli však včera bylo hodně nevlídně, celodenní déšť provázel silný vítr a teploměr ukazoval jen čtyři stupně.

"Na procházku to skutečně moc není, takové sychravo je horší, než kdyby chumelilo, což jsem tu už na Karjale taky zažil," říkal brankář Adam Svoboda a nebyl překvapen tím, že má jít do branky i na Švédy. "Cítím se v pohodě, žádná zvláštní únava a mám vyloženě chuť chytat," tvrdil gólman z Norimberku, který proti Finům podruhé v reprezentační kariéře udržel čisté konto.

Pravděpodobná sestava proti Švédsku:
A. Svoboda - Židlický, Blaťák, Pilař, Hejda, Hamr, Klesla, Ptáček, Rozsíval - Balaštík, Výborný, M. Erat - Rosa, Prospal, R. Dvořák - Průcha, Mikeska, Hemský - Irgl, Burger, Olesz.

Reklama

Související témata: