Hlavní obsah

Češi přesvědčivě porazili Iry a zahrají si čtvrtfinále boxlakrosového MS

Česká boxlakrosová reprezentace na mistrovství světa po dvou porážkách poznala, jak chutná vítězství. V přímém souboji o čtvrtfinále si s přehledem poradila s výběrem Irska a po výhře 18 : 5 postoupila. V boji o semifinále se střetne s Anglií.

Foto: Ondřej Mika

WILC: Česká republika - Irsko

Článek
Fotogalerie

Zaplněné tribuny sportovní haly v pražském Edenu poprvé tleskaly českému vítězství. Domácí reprezentace byla po celý zápas s Irskem lepším týmem a zaslouženě si připsala první vítězství na letošním světovém šampionátu.

Do utkání lépe vstoupil český národní tým a už od začátku dal jasně najevo, kdo bude po celý průběh zápasu určovat hru. Irský tým se musel od první minuty bránit a často domácí útočníky nepustil do šance jen za cenu faulů.

Hned první a dokonce dvojnásobnou přesilovku využil na konci druhé minuty Petr Poupě po nahrávce Jamieho Plunketta. Další přesilovky se Češi dočkali v čase 5:38, a to hned pětiminutové, když Sean Gibson pykal za vysokou hůl. Češi však nedokázali svou útočnou převahu zužitkovat. Sice se hrálo víceméně na jednu branku, ale útok působil strnule a toporně a střely létaly mimo nebo trefovaly brankáře Martina Cregana, který byl v úvodu zápasu velkou oporou svého týmu. Podruhé se Češi prosadili až ve třetí přesilovce v jedenácté minutě, kdy do irské sítě přesně zamířil Jiří Košťál. Irové pak z ojedinělého protiútoku snížili, když si trest za vražení zezadu odpykával Aleš Veselý. Stav 2 : 1 vydržel až do první přestávky, přestože měla česká reprezentace téměř permanentní územní převahu. V první minutě druhé části měl šanci na svůj druhý gól Jiří Košťál, jeho pokus ale ještě stačil ramenem vytěsnit brankář Rainsford. Ten na konci první periody vystřídal Cregana, který si zranil koleno.  Na další Košťálovu střelu v čase 16:41 byl však už krátký. A když vytáhlý radotínský ostrostřelec o necelou minutu později zkompletoval hattrick, vedl český tým už 4:1. Češi nabyli sebejistotu a ovládli hřiště. Do konce druhé periody ještě zvýšili náskok Tomáš Beran a v oslabení Radek Skálou a Irové mohli za stav 1 : 6 děkovat především výbornému Rainsfordovi, který zabránil dalším šancím.

Do třetí periody šel český tým s pětibrankovým náskokem, ale také v dvojnásobném oslabení, první trest padl za špatné střídání, druhý šel odsloužit Chet Koneczny za krosček. Češi se však i v trojici dokázali ubránit, definitivně zlomili irský odpor a hlavně vlastní nervozitu a začali přidávat další góly. S tím začal kdo jiný, než Jiří Koštál, který si ve 33. minutě připsal již čtvrtou branku v zápase a svůj brankový účet uzavřel ještě ve 37. minutě pátou trefou. Kromě něj se za české barvy ve třetí části prosadili postupně také Martin Kostka, Petr Poupě, Jan Skokan, Chet Koneczny, Kyle Ross a dvakrát Jamie Plunkett. Irové se do gólových příležitostí dostávali jen sporadicky a kanadského brankáře Kurtise Wagara v české brance dokázali překonat jen dvakrát. Na 9 : 2 snižoval malešický odchovanec v dresu Irska Šimon Vít a autorem třetího irského gólu byl David Lusby.

Do závěrečné čtvrtiny nastupovali Češi s vedením 15 : 3. Jamie Plunkett hned v úvodu po vzoru Jiřího Košťála také dokonal hattrick. Češi si pak dovolili i parádičku se schovaným míčem. Adam Kostka poslal míč za záda nic netušícího Rainsforda a protrhl tak svou střeleckou smůlu. V 53 minutě snižoval Kevin Owens. Jamie Plunkett pak dokonale přelstil irského gólmana, když zpoza branky naznačil, že chce zasunout míček do levého rohu, ale jakmile se k němu Rainsfeld pohnul, poslal Jamie míč do zcela odkryté pravé šibenice. V poslední minutě Paddy O’Leary upravil na konečných 18 : 5.

Češi byli v zápase jednoznačně lepší a spíš než soupeř jim dělala ze začátku potíže vlastní nervozita. Až po hlavní přestávce se díky bezpečnému náskoku vrátila lehkost hry a kombinační lakros, který čeští hráči umějí. Čtvrtfinálovým soupeřem naší reprezentace bude ve čtvrtek od 19 h Anglie. Ta zatím zaostává za výkony, které předváděla před čtyřmi lety v Halifaxu a Češi rozhodně nejsou bez šancí na postup do semifinále, což by byl historický úspěch.

Fanoušci opět vytvořili v Edenu vynikající atmosféru a měli připraveno i speciální přání pro obránce Aleše Veselého, který slavil narozeniny.

Kanada – Anglie 28 : 5

Anglie nastoupila v závěrečném zápase skupiny A proti obhájcům titulu, Kanadě, a utkání se opět zvrhlo v kanadskou exhibici. Angličané možná už zápas předem poněkud vypustili a soustředili se na čtvrtfinále. Kanaďané vyhráli 28 : 5. Colin Doyle se s 22 body vyhoupl na čelo průběžného kanadského bodování, následován svým spoluhráčem Danem Dawsonem (19). Nejlepší z českého týmu je Jamie Plunkett na 16.–18 místě s 16 body. Kanaďané postupují přímo do semifinále a budou čekat na vítěze zápasu USA – Austrálie.

Austrálie – Slovensko 12 : 7

Australané se v dalším přímém zápase o třetí místo ve skupině, a tedy o postup do čtvrtfinále, střetli s nováčkem turnaje, Slovenskem. V přípravě na MS se oba týmy rozešly smírně 7 : 7, do ostrého střetnutí ale Australani vstoupili lépe a brzy si vypracovali náskok 4 : 0. Až po první přestávce snížili Peter Janič a Martin Kramár. Za Australany přidal další gól Caleb Hall, Slováci stáhli na 6 : 4 góly Ivana Černáka a Ondreje Greša, ale Australané před půlí opět odskočili až na stav 9 : 4. Po přestávce se dvakrát prosadil Martin Kramár, ale Austalani si už zápas vzít nenechali a skóre se zastavilo na hodnotě 12 : 7 pro protinožce.  Ti tak budou bojovat ve čtvrtfinále proti USA, Slováky čekají ve čtvrtek a v pátek dva zápasy o konečné sedmé místo proti Irsku.

Ve středu je na MS volný den, program pokračuje ve čtvrtek, nejprve prvním zápasem o 7. místo (od 10 h), od 16 h se v prvním čtvrtfinále utká Austrálie s USA od od 19 čeká českou reprezentaci klíčový zápas proti Anglii.

Podrobné výsledky a další informace najdete na www.wilcprague2011.eu.

Reklama

Související témata: