Hlavní obsah

Jícha skončil třetí v anketě IHF o nejlepšího házenkáře světa

Kiel

Český házenkář Filip Jícha skončil třetí v anketě Mezinárodní házenkářské federace IHF o nejlepšího hráče světa. Házenkářem roku 2012 byl zvolen jeho spoluhráč z Kielu Francouz Daniel Narcisse, mezi ženami triumfovala Alexandra do Nascimentová z Brazílie.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Filip Jícha s trofejí pro nejlepšího házenkáře světa.

Článek

Jícha, vítěz ankety za rok 2010, jenž obhajoval druhé místo, se tentokrát musel o bronzovou příčku podělit s dalšími dvěma házenkáři. Česká hvězda získala stejně jako Švéd Kim Andersson a Julen Aguinagalde ze Španělska 18 procent hlasů od expertů IHF, fanoušků a zástupců médií.

Dán Mikkel Hansen, jenž vloni sesadil Jíchu z trůnu, nasbíral 21 procent hlasů, vítězný Narcisse dostal 25 procent. Třiatřicetiletý Francouz loni s Kielem vyhrál bundesligu, Německý pohár i Ligu mistrů, po této sezóně z klubu odejde.

„Třiatřicetiletý Narcisse je po mnoha stránkách zcela jedinečným typem hráče. Svou extratřídu ukazoval celý rok nejen v našem klubu, ale i ve francouzské reprezentaci, které pomohl k olympijskému triumfu. Pro mě osobně je úspěchem, že jsem potřetí za sebou na pomyslných stupních vítězů této prestižní ankety," uvedl Jícha.

"Osobně jsem favorizoval Kima Anderssona, ale opět se ukázalo, jak důležité jsou v této anketě úspěchy na reprezentační úrovni. Přesto si myslím, že je cena ve správných rukách, Narcisse byl klíčovou postavou nejen v Kielu," doplnil Jícha.

Do Nascimentová, jež hájí barvy rakouského týmu Hypo Niederöstereich, získala 28 procent hlasů a stala se první brazilskou vítězkou ankety. Loňská šampionka Heidi Lökeová z Norska dostala o čtyři procenta hlasů méně a o stříbrný stupínek se podělila s Bojanou Popovičovou z Černé Hory.

Reklama

Související témata: