Hlavní obsah

Popereme se o finále, těší se děčínský Budínský na bitvu v Prostějově

Děčín

Až do páté a tudíž rozhodující bitvy dospěla semifinálová série play-off Mattoni NBL mezi basketbalisty Děčína a Prostějova. Severočeši totiž ve čtvrtém duelu odvrátili na svojí palubovce mečbol soupeře a po nesmírně obětavém výkonu vyrovnali seriál na 2:2 na zápasy. „Jsme pořád ve hře a popereme se o historický postup do finále,“ poznamenal děčínský trenér Pavel Budínský.

Článek

„Urputné a bojovné utkání v pekelné atmosféře. Tím, jak se série blíží ke konci a oba týmy si uvědomují, v jaké jsou situaci, stoupá napětí a klima houstne. Přesto jsme klíčové domácí střetnutí zvládli, za což patří poděkování hráčům,“ líčil děčínský kouč.

A připomněl, že jeho svěřenci se rychle oklepali z předchozí nešťastné porážky v Prostějově. „Řekli jsme si, že najdeme síly k tomu, abychom si prodloužili sezónu minimálně do příštího týdne. Na hřišti jsme tak i naší zásluhou viděli spoustu fyzických soubojů, úžasných akcí a z nich pramenící reakci diváků. Byla to nejkrásnější kulisa, jakou jsem letos tady zažil. A není nic lepšího, že se zvednout ze stavu série 1:2 a vynutit si pátý zápas. Bude to vyvrcholení semifinále. I když budeme hrát venku, myslím si, že máme šanci. Třeba menší, než soupeř, ale určitě o ní zabojujeme,“ vykládal Budínský.

Jaká je charakteristika současného Děčína podle kouče? „Nepředvádíme ofenzivní basketbal a ví se o nás, že nemáme luxusní střelce. Ale snažíme se výsledky vydřít, rveme se sportovně o každý míč a každou pozici do útoku i do obrany. Hrajeme náročným stylem, který stojí spoustu energie,“ vysvětlil Budínský.

Soukup: Každý nechal na hřišti všechno

Nejlepším hráčem pátečního zápasu byl vyhlášen děčínský Miroslav Soukup: „Neberu to jako svoje ocenění, protože to by si zasloužil celý tým. Každý, kdo nastoupil i na chvíli, nechal na hřišti všechno. Uhlídali jsme Nicholsona, který nám dělal předtím velké problémy. Závěr jsme si zkušeně pohlídali.“

Prostějovský trenér Zbyněk Choleva uznal kvality protivníka: „Děčínští byli lepší od začátku do konce. Obranou a agresivitou nás nepustili do zakončení. Neprosadili jsme se ani pod košem. V závěru jsme zkusili hrát vabank, ale stačilo to jen na zkorigování skóre.“ A kouč připustil, že menší koncentrace jeho svěřenců možná vycházela i z toho, že Prostějovští věděli, že ani porážka pro ně neznamená vyřazení. „Podvědomě hráči cítili, že pořád máme šanci rozhodnout doma. Teď tedy na ten zápas dojde,“ uvažoval Choleva.

Reklama