Hlavní obsah

Navrátilová se obává australského vedra

MELBOURNE

Šestačtyřicetiletá tenisová legenda Martina Navrátilová považuje za velmi nešťastný tradiční lednový termín grandslamového Australian Open. "Většina účastníků se nedokáže po zimní přestávce okamžitě adaptovat na vedro, které během ledna v Austrálii panuje," vysvětlila Navrátilová s tím, že je tak ohroženo zdraví hráčů.

Foto: Internet

Martina Navrátilová i ve svých 46 letech řádí na tenisových dvorcích.

Článek

"Asi by se muselo stát něco hrozného, aby se to změnilo. Jsem pevně přesvědčena o tom, že Australian Open by se mělo posunout alespoň o měsíc," napsala bývalá světová jednička Navrátilová ve sloupku pro dnešní vydání listu The Australian.

Místo tenisu schovávání ve stínu

Navrátilová vyhrála turnaj třikrát, ale po změně povrchu z trávy na tvrdý v roce 1989 odmítala na nejmenší kontinent jezdit, přestože ještě pět let pokračovala v kariéře na okruhu WTA. "Jediným důvodem, proč jsem zde nehrála, je to, že leden je v Austrálii příliš horký," vysvětlila. "Hráči z Evropy a Severní Ameriky nejsou po zimní pauze dostatečně adaptovaní. Pak je horko může skolit. Viděla jsem po utkáních spoustu tenistů, které extrémní parno doslova zlomilo. Není správné v tom pokračovat," napsala Navrátilová.

"Nemůžete se dočkat výtečných výkonů, když myšlenky hráčů směřují k jedinému: schovat se do stínu. A to není dobré pro nikoho," upozornila majitelka 56 grandslamových titulů a navrhla řešení: "Stačilo by dát tenistům delší dobu na aklimatizaci, protáhnout dobu přípravných turnajů v Asii, Austrálii a na Novém Zélandu. Dejme hráčům čtyři či pět týdnů navíc a dočkáme se skvělého turnaje."

Příklad? Loňské finále

Navrátilová použila jako varování loňské finále dvouhry žen. Před rokem se totiž musely Martina Hingisová a Jennifer Capriatiová na kurtu vypořádat s hrozivou teplotou 46 stupňů Celsia. Tehdy si nadměrné vedro vyžádalo desetiminutovou pauzu, jíž obě hráčky využily k ochlazování ve speciální "ledové" posteli. "To utkání jasně ukázalo, jak nezdravý je tenhle trend," soudí Navrátilová.

Australian Open začíná v pondělí 13. ledna za účasti široké světové špičky. Z tenisové elity budou chybět jen Pete Sampras a Martina Hingisová, nenastoupí ani obhájce trofeje Thomas Johansson.

Reklama