Hlavní obsah

Prokopovi pomáhá k vysněnému titulu v JWRC i Kresta

PRAHA

Posílen úspěchem ze Švédské rallye, kde skončil v soutěži produkčních vozů čtvrtý hned za trojicí skandinávských jezdců, odstartuje Martin Prokop příští víkend v Mexiku také juniorský šampionát, v němž loni skončil celkově třetí. Do letošní sezóny jihlavský pilot vstupuje s jasným cílem: zajistit si za volantem Citroënu C2 juniorský titul a získat hlavní jackpot v podobě úzké spolupráce s továrním týmem Citroën Sport.

Článek

Prokopa letos čeká s ohledem na budoucnost dvanáct světových závodů, vedle šesti podniků juniorského mistrovství pojede i šest soutěží produkčního šampionátu. Ten odstartovala právě Švédská rallye, kde pětadvacetiletý pilot obsadil spolu s Janem Tománkem dvanáctou příčku absolutně a ve své kategorii byl jen těsně čtvrtý. „Chtěli jsme být v produkci první neskandinávskou posádkou, což se podařilo. I tak to pro nás ale bylo překvapení. Šampionát PWRC není naší hlavní prioritou, chceme při jeho soutěžích především prozkoumat tratě, kde se nejede juniorské mistrovství,“ uvedl pilot Jipocar Racing Teamu při čtvrtečním setkání s novináři.

V letošním juniorském šampionátu, v němž za oceánem odstartuje svou čtvrtou sezónu, Prokopa motivuje projekt továrního týmu Citroën nazvaný C2 Junior Experience. V jeho rámci se nejlepší piloti francouzských vozů mohou těšit na odměny od týmu Citroën Sport. „Za 1. místo projekt slibuje uhrazení nákladů na mistrovství JWRC, zčásti v náhradních dílech. A především garance dvou závodů za volantem ‘cé čtyřky‘ WRC,“ vysvětlil český pilot, podle nějž je zaměření úsilí k elitnímu šampionátu jasnou volbou. „Je otázka, zda jsou vozy WRC z dlouhodobého hlediska správnou volbou. V krátkodobém horizontu je to ale jasný cíl,“ doplnil.

Favorizuje Švéda Sandella 

K úspěchu v letošní sezóně pomáhá Prokopovi i bývalý pilot továrního týmu Ford Roman Kresta, který asistuje v jihlavském týmu coby technický poradce. „Výsledky jsou patrné, úspěch ve Švédsku byla z velké části právě Romanova zásluha. Má obrovský cit pro auto, je jakýmsi prostředníkem mezi mými pocity a vozem. Já si řeknu, jak bych si chování auta představoval, Roman sáhne tam a tam a vůz tak jezdí,“ pochvaloval si Prokop spolupráci. Kresta by měl s českým pilotem objet všechny podniky vyjma březnové Argentinské rallye, kdy bude startovat na domácí Valašské rallye.

Před startem juniorského mistrovství se Prokop nicméně nepasuje do role favorita. „S vyhlídkami jsem opatrný. Uvidíme, s čím vyrazí do sezóny soupeři, zda budeme muset jít do maximálního rizika nebo jestli bude stačit to, co jsme předváděli loni,“ pravil s tím, že za největšího konkurenta považuje vítěze seriálu z roku 2006 Patricka Sandella ze Švédska, který startuje za volantem Renaultu Clio S1600. „Šotolina nám v Mexiku vadit nebude, už jsme na ní zvyklí. Ve srovnání se severskými piloty ale máme na tomto povrchu pořád rezervy,“ uzavřel.

Mexická rallye je třetím podnikem letošního mistrovství světa. První etapa soutěže s centrem ve městě Leon startuje v pátek 29. února, poslední třetí etapa je na programu v neděli 2. března. Loňské vítězství obhajuje čtyřnásobný mistr světa Sébastien Loeb s Citroënem C4, v roli vedoucího muže průběžného pořadí MS jede do Mexika Fin Mikko Hirvonen z továrního týmu Ford.

Reklama

Související témata: