Hlavní obsah

GLOSA: Přespříliš pasivní Plzeň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotbalová Plzeň prohrála sobotní šlágr na Slavii. Sice po prvním poločase vedla, byla ale spíš jen otázka času, kdy sešívaní zápas otočí, což se také po přestávce stalo. Vzhledem k prohře opustila Viktoria, která měla během podzimu na konkurenty několikabodový náskok, první dvě příčky. Měla ale vůbec Plzeň v Edenu na víc?

Foto: Vlastimil Vacek

Plzeň v utkání se Slavií vedla, nakonec ale prohrála 2:1.

Článek

Odpověď zní: neměla. Může se zaklínat tím, že v prvním poločase soupeře do ničeho nepustila a sama dala vedoucí gól. Jenže i tak byla v hluboké defenzivě, kromě gólové akce dopředu hrozila minimálně.

V jednu chvíli byl poměr držení míče 80 % ku 20 % ve prospěch červenobílých. Ano, sám tento parametr žádný zápas nevyhraje, ale takový rozdíl jasně vypovídá, kdo má v utkání herně navrch.

Sázka na zanďoura sice v úvodním dějství Viktorii vyšla, po přestávce ale už neměla naději. Plzeňská pasivita byla přílišná, hráči běhali většinu času bez míče. A když ho získali, rychle o něj přišli, aniž by s ním alespoň přešli půlicí čáru.

„Poslední zápasy proti Slavii jsme hráli podobně. I teď jsme bránili, v první půli jsme ji do ničeho nepustili," řekl trenér Michal Bílek. Jenže současné Plzni oproti posledním vzájemným zápasům se Slavií chyběl drajv, sebevědomí. Problém s tím má celé jaro.

I sami viktoriáni si musejí přiznat, že pokud u nich nenastane mimořádný herní vzestup, na obhajobu titulu to nevypadá. Slavia, i čerstvě druhá Sparta, jsou momentálně v mnohem lepší formě.

Slávisté naopak po fiasku v Českých Budějovicích v minulém kole ukázali opět svoji tvář. Doma jsou sebevědomí, jsou schopni zápasy otáčet. Po utkání s Plzní byli samý úsměv, s fanoušky mohutně slavili. Evidentně jim spadl kámen ze srdce. Další ztráta by pro ně byla hodně nepříjemná, navíc když na ně zezadu útočí rozjetá Sparta.

Nicméně, pokud si v Edenu vyhodnotí, že sobotním skalpem Plzně se vrátili do bývalé formy, nemusí pro ně cesta za titulem dobře dopadnout. V někdejší fazoně by současné Plzni naložili daleko víc."

Reklama