Hlavní obsah

Olympijské prokletí rodu Kůrků konečně padlo

ATÉNY

Dvacetiletá studentka Kateřina Kůrková není nijak příbuzensky spjatá s olympijským vítězem z Mexika Janem Kůrkou. Spojují je pouze Plzeň a sportovní střelba. Přesto sama pochází ze střelecky slavného rodu Kůrků, na čemž má zásluhu jeden z nejlepších střelců z malorážky v historii, mnohonásobný mistr světa a Evropy, její otec a trenér zároveň Petr Kůrka.

Článek

"Moji rodiče Libor a Gerta také stříleli, ale na olympiádu se nedostali. Zdědil jsem geny po nich. Mladší dcera Alena se rovněž věnuje střelbě a jde jít to. Manželku Šárku jsem poznal, jak jinak, také na střelnici," odhalil střelecký rodokmen Petr Kůrka.

Sám střílel na třech olympiádách, ve sbírce má tituly mistrů světa i Evropy a spoustu medailí z malorážky, vzduchovky, velkorážních zbraní a dokonce i z kuše.

"Do Soulu 1988 jsem jel jako úřadující mistr světa a čerstvý světový rekordman. Byl jsem v libovolné malorážce považován za velkého favorita. Možná největšího. Nedostal jsem se ani do finále," ohlédl se o šestnáct let zpátky.

Vedle vzduchovky i malorážka

Podobné to bylo i v Barceloně a Atlantě. Finálové brány před ním zůstaly uzavřeny v malorážce i vzduchovce, byť třeba kolikrát chyběl jen kousek. V Sydney už byl jako trenér puškařů a otec nadané dcery, která přešla od plavání ke sportovní střelbě.

Od dva roky později už se pyšnila, ač věkem juniorka, titulem seniorské mistryně světa! Jako včelička sbírala medaile hlavně ve vzduchové pušce v obou věkových kategoriích. K těm nejcennějším patří letošní titul seniorské mistryně Evropy a loňský akademické mistryně světa. Juniorských bylo mnohem víc.

Kromě vzduchovky si začala tykat i s malorážkou, takže letos v Syndey vyhrála Světový pohár ve sportovní malorážce 3x20 ran. Tu bude v Aténách střílet tento pátek.

Vášnivé diskuse

Petr Kůrka závody svojí starší dcery nesmírně prožívá. "To je pravda. Jsem nervózní, strašně u toho stárnu. Jako aktivní střelec jsem svoje závody tak neprožíval. Ale přetvařuji se nejen před dcerou, jako že jsem klidný. Nechci to na ni přenášet. Sleduji sice terč, ale hlavně Kačku, protože podle její reakce poznám, jestli to byla desítka nebo devítka, ale jinak nevydržím sedět a chodím někde v koutku," přiblížil.

"Při finále sedím tak, abych byl k dispozici, kdyby došlo k nějakému problému. To už se nemohu nikam schovat. Na stavu jí totiž nepomůžu, tak si to musí vybojovat sama," říkal Kůrka a smál se nad poznámkou, že na něho Kateřina po finále vyplázla jazyk...

"Ona je hrozně drzá, to se tátovi přeci nedělá. Má svojí hlavu a kolikrát doma o střílení vášnivě diskutujeme, až nás někdy musí manželka zchladit. Kačka bere, co jí řeknu, ale stejně zkusí i svoji cestu. Ale dobře si hlídá čas, kolik má do konce závodu."

Když získala titul mistryně světa, oba se objali a rozplakali. V Aténách bylo slz méně... "Nějaké byly. Také jsem jí řekl, že když jsem tu olympijskou medaili nevystřílel já, tak to dokázala ona. To olympijské rodové prokletí konečně padlo," říkal s dojetím v hlase šťastný otec a trenér Petr Kůrka.

Reklama