Hlavní obsah

Rogers a Dalhausser vyhráli olympijský turnaj beachvolejbalistů

PEKING

Američané Todd Rogers a Philip Dalhausser se stali olympijskými šampióny v plážovém volejbalu. V pátečním finále porazili 2:1 na sety Brazilce Marcia Arauja a Fabia Luize, kterým v rozhodující sadě povolili pouhé čtyři body. Ke světovému titulu z loňského roku tak zámořští beachvolejbalisté přidali další velké zlato.

Článek

Na začátku olympijského finále byli klidnější Brazilci, kteří díky dobrým blokům a chybám soupeřů v útoku vedli už 9:3. Američané se však oklepali, na bloku bodoval i Dalhausser a rázem byl stav vyrovnaný 11:11. Pak se dvojice přetahovaly o každý bod a Rogers s Dalhausserem se dostali poprvé do vedení za stavu 18:17.

V koncovce byli neustále o bod vepředu. Nepustili Jihoameričany k setbolu, naopak sami s přispěním Fabiovy chyby třetí využili a získali úvodní sadu v poměru 23:21.

Druhou sadu měli dobře rozehranou, když vedli 13:10, ale Marcio přímými body z podání vrátil Brazilce do hry. Mistři světa z roku 2005 pak díky dobré obraně naprosto ovládli závěr tohoto dějství a po výhře 21:17 si vynutili pokračování zápasu.

V rozhodujícím setu však zářil více než dvoumetrový Dalhausser, který blokem přiváděl Fabia k zoufalství. Brazilec pod tlakem kupil jednu chybu za druhou, celkem čtyřikrát poslal míč jen do bloku a Američané rychle vedli 9:1. Náskok už nepustili a zvítězili 15:4.

Bronzové medaile získali obhájci titulu Ricardo a Emanuel, kteří porazili hladce 2:0 na sety brazilské krajany v gruzínských barvách Geora a Giu.

VOLEJBAL:
Muži:
finále: Rogers, Dalhausser (USA) - Marcio Araujo, Fabio Luiz (Braz.) 2:1 (21, -17, 4).
o 3. místo: Ricardo, Emanuel (Braz.) - Geor, Gia (Gruz.) 2:0 (15, 10).

Reklama