Hlavní obsah

Koukalová si nasadila křišťálovou korunu. Stala se novou královnou českého sportu

Praha

Alespoň trochu světla a snad i nová dávka energie k překonání trýzně, v níž se už týdny topí první dáma českého biatlonu. Gabriela Koukalová si totiž dnes večer v pražském hotelu Hilton posadila na své kadeře křišťálovou korunu určenou nejlepšímu sportovci České republiky v končícím roce 2017. Stala se vítězkou tradiční ankety, jejíž výsledky byly vyhlašovány již po devětapadesáté. Dvojnásobná vítězka z let předchozích oštěpařka Barbora Špotáková skončila druhá, tenistka Karolína Plíšková třetí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Gabriela Koukalová s trofejí pro vítěze ankety Sportovec roku.

Článek
Fotogalerie

Sportovec roku 2017 - Gabriela Koukalová

Trable s bolavými lýtky provází rusovlásku Gabrielu Koukalovou sice dál, takže české biatlonové ekipě její úspěchy v úvodu olympijské sezóny citelně chybí, přesto se stala novou královnou českého sportu.

Královnou za medailovou kolekci

V anketě, kterou pořádá Klub sportovních novinářů ve spolupráci s agenturou BPA, totiž 217 hlasujících žurnalistů nezapomnělo na skvělé výsledky, kterých Koukalová dosáhla v prvních měsících pomalu končícího roku 2017.

Pod novým příjmením získala v rakouském Hochfilzenu svůj první individuální titul mistryně světa, neboť vyhrála sprint na 7,5 km, ve vytrvalostním závodě skončila druhá za Němkou Dahlmeierovou, medailovou sbírku zkompletovalo bronzem ve stíhacím závodě. Navíc přidala čtvrtá místa v závodě s hromadným startem a ve štafetě žen.

Celkem vyhrála v sezóně pět závodů Světového poháru, což jí dopomohlo k zisku malých křišťálových glóbů ve sprintu a v závodech s hromadným startem.

Špotáková se třetí korunovace nedočkala

Dvojnásobná vítězka ankety Barbora Špotáková, která na srpnovém světovém šampionátu v Londýně získala druhé světové zlato a navrch vyhrála i Diamantovou ligu, skončila s odstupem 119 bodů na druhém místě, nadvládu žen nad českým sportem dovršila tenistka Karolína Plíšková figurující po osm týdnů ve světovém žebříčku jako jednička.

Nejlepšímu z mužů Ondřejovi Synkovi nepomohlo na pomyslné stupně vítězů ani zlato z evropského a světového šampionátu. Skončil čtvrtý, o pouhý bod za Plíškovou. Za sebou nechal jak snowboardistku a lyžařku Ester Ledeckou, tak i třeba rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou.

Ta sice získala na mistrovství světa v jihokorejském Kangngu zlato v závodě na 5 000 metrů a bronz na 3000 metrů, na mistrovství Evropy v nizozemské Heerenveenu vybojovala bronz ve víceboji, ale 869 bodů stačilo v anketě jen na šestou příčku.

Sportovec roku 2017
1. Gabriela Koukalovábiatlon1282
2. Barbora Špotákováatlletika1163
3. Karolína Plíškovátenis990
4. Ondřej Synekveslování989
5. Ester Ledeckásnowboarding930
6. Martina Sáblíkovárychlobruslení869
7. Adam Ondrasportovní lezení676
8. Josef Dostálrychlostní kanoistika649
9. Martin Fuchsarychlostní kanoistika586
10. Jakub Vadlejchatletika494

Nejlepší sportovci roku si z pražského hotelu Hilton odnesli pochopitelně i finanční odměny. Vítězná Gabriela Koukalová šek na čtvrt miliónu, druhá Barbora Špotáková je bohatší o 200 tisíc korun, dostalo se i na desátého v pořadí oštěpaře Jakuba Vadlejcha, pro něhož byl určen finanční bonus 50 tisíc korun.

Během slavnostního večera, jímž prováděl Libor Bouček a o hudební doprovod se postarali David Koller, Terezie Kovalová a Tonya Graves, byl vyhlášen i nejlepší sportovní kolektiv, jímž se stala česká reprezentace v malém fotbalu, která vyhrála říjnové mistrovství světa v Tunisu. Druzí skončili fotbalisté pražské Slavie, třetí pak hokejisté Komety Brno.

Nejlepší kolektivy roku 2017
1. reprezentace v malém fotbalu335
2. fotbalisté SK Slavia Praha310
3. hokejisté HC Kometa Brno298

Do Síně slávy českého sportu byli uvedení házenkáři, kteří před rovnými padesáti lety získali ve Švédsku titul mistrů světa. Cenu Emila Zátopka přebíralo za ovací publika osm z nich, kteří se se tohoto ocenění dožili - Ladislav Beneš, Václav Duda, Bedřich Cíner, František Heřman, Rudolf Horváth, Vojtěch Mareš, Jaroslav Rážek a Jaroslav Škarvan.

Jako tradičně došlo i letos na vyhlášení nejlepších juniorů. O prvenství se shodným ziskem 84 bodů dělí atletka Michaela Hrubá a sportovní střelec Filip Nepejchal.

Junioři roku 2017
1.- 2. Michaela Hrubá (atletika) a Filip Nepejchal (sportovní střelba)84
3. Antonie Galušková (kanoistika)60

Reklama